Piernik świąteczny

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
o matko
icon_sad.gif
a mój jest cały czas mokry na dole.
Jak go oglądam to ma mokry spód ,nie spleśniał ale ja chyba za dużo mu wlałam tej "napitki" to mówicie,że należy go rozwinąć.Boże a jak mi spleśniał już.............
icon_neutral.gif
Ja też codziennie go oglądam ,pleśni nie widzę ,ale ten mokry spód cały czas jest................

cheninn

Member
Kwi 22, 2008
31
0
0
ja mojemu wlałam tyle ile było w przepisie, a i tak porządnie nasiąkł i mokrawy był. Ale przez noc trochę wyparował i jest już lepiej.

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Ja swój upijałam przy pomocy silikonowego pędzla, bo nie miałam strzykawki. . Trzymam go w lodówce i codziennie oglądam jak mu tam.
icon_lol.gif

Mam pytanie - jak przekrajacie piernik? 1 warstwa powideł czy dwie? Boję się żeby się nie rozjechał przy finalnym krojeniu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
grabinka @ 12 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=788692o matko
icon_sad.gif
a mój jest cały czas mokry na dole.
Jak go oglądam to ma mokry spód ,nie spleśniał ale ja chyba za dużo mu wlałam tej "napitki" to mówicie,że należy go rozwinąć.Boże a jak mi spleśniał już.............
icon_neutral.gif
Ja też codziennie go oglądam ,pleśni nie widzę ,ale ten mokry spód cały czas jest................
ja tez lece sprawdzic ....

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Arabesko i jak? Wszystko z nim ,ok?
Ja w pracy wysiedzieć nie mogę,w nozdrzach mam piernikowy zapach i jak by mu miało się coś stać ................
icon_neutral.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Polewa z żelatyną, bo jak dla mnie najlepsza, dzięki Cince
anbetung.gif
pięknie lśniąca, nie lepi się, szybko zastyga, nie łamie się, fajnie elastyczna i w ogóle super
icon_mrgreen.gif

moje pierniki przekrajać będę na 3 placki, czyli 2 przełożenia. Jeszcze nie wiem jakim dżemem, wydaje mi się, że z czarnej porzeczki w tym roku
gruebel_2.gif
ale jeszcze pomyślę
icon_mrgreen.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
a to moje uratowane, upite "dziecie"
IMG439.JPG

Załączniki

• IMG439.JPG
    IMG439.JPG
    64 KB · Wyświetleń: 3

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Polewa Cinki przetrwa bez problemu. Nawet więcej, nie zostanie na folii
icon_wink.gif

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
jak dobrze ze tu zajrzałam i przeczytalam wasze komentarze! kiedy w srode raczylam go wodeczka z kawka to nie mialam wrazenia ze za bardzo nasiaknal, wrecz przeciwnie dalabym mu jeszcze, bo wydawal mi sie niedosc upity
fiesgrins.gif
potem zawinelam go w folie-od razu i zostawilam. Teraz jednak przestraszylam sie, ze splesnieje i pobieglam sprawdzic: normalnie jest mokry! mam nadzieje, ze nic zlego mu sie nie stalo przez ten czas jak byl "zapuszkowany", teraz lezy na oknie w zimnie rozwiniety, na boczku i schnie, tak jak u Arabeski, poczekam do rana i znowu go zawine:)

cheninn

Member
Kwi 22, 2008
31
0
0
mama nie wytrzymała i ukroiłyśmy sobie potajemnie piętkę, zakryje się potem polewą i nie będzie śladu po naszym małym przestępstwie
rofl.gif
icon_mrgreen.gif

hm, chyba trochę przesadziłam z przyprawą, bo coś gorzkawy ten piernik. Mam nadzieję, że po przełożeniu dżemem i polaniu czekoladą nie będzie tego tak czuć
zahnlos.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
cheninn @ 13 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=789373mama nie wytrzymała i ukroiłyśmy sobie potajemnie piętkę, zakryje się potem polewą i nie będzie śladu po naszym małym przestępstwie
rofl.gif
icon_mrgreen.gif

hm, chyba trochę przesadziłam z przyprawą, bo coś gorzkawy ten piernik. Mam nadzieję, że po przełożeniu dżemem i polaniu czekoladą nie będzie tego tak czuć
zahnlos.gif
gruebel_2.gif
a moze by tez sprobowac...
fiesgrins.gif
bo a noz widelec gorzkawy i nie warto tachac go do polski...
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy