Piernik świąteczny

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
A ja tradycyjnie czekam do początku grudnia
icon_smile.gif
i zbieram gromadkę chętnych do pieczenia...
icon_mrgreen.gif

W tatmtym roku nasączałam likierem kawowym, w tym roku chyba rumem...
Polewa czekoladowa z żelatyną (Cinki) jest nie do pobicia...
icon_smile.gif
 

gumissylwia

Member
Lip 11, 2007
160
0
16
Upieczony, wystudzony i zafoliowany
fiesgrins.gif
Pachnie oblednie
Zrobilam z rumem, dalam mniej cukru (trzcinowy, nierafinowany),
ale wiecej przypraw.
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Mój już zafoliowany, odpoczywa w piwnicy
icon_smile.gif
, troszkę się spiekł, jak go upiję i zmięknie, to troszkę go okroję z tej spieczonej skorupki.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
I u mnie piernik sobie leży w spokojnym miejscu... W tym roku upieczony 2 grudnia
icon_smile.gif

Viki-nka, ja bym go okroiła przed zafoliowaniem, tak sobie myślę, żeby zapach spalenizny mu nie zaszkodził...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zrobiłam dzisiaj z myślą o Nowym Roku. Dałam nieco mniej cukru, a zamiast wódki - śliwowicę. Piekłam 70 minut w temperaturze 170 - 175 stopni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Miło mi.
icon_smile.gif
Polecam Ci śliwki suszone z Lidla w opakowaniach po 150 g - mięciutkie i aromatyczne.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Masz rację, odruchowo ciepnęłam rodzynki, ale lepsze od nich byłyby włoskie orzechy lub migdały.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Dziś dopiero piekę piernika, chciałabym żeby był smaczny na Wigilię. Jest szansa? Na którym etapie można uszczknąć z tygodnia choć z jeden dzień, żeby przyspieszyc robotę? Czy jeśli piernik po upieczeniu będzie odpoczywał 6 dni, a później po nasączeniu kolejne 6 dni, to czy na piąty dzień po przełożeniu będzie wystarczajaco miękki?
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Jaka, przepraszam, ale dopiero dzisiaj przeczytałam Twój post - coś mi powiadamianie o nowych postach szwankuje - i troszkę się przestraszyłam, że faktycznie przejdzie spalenizną, a to oznacza goryczkę w smaku
icon_frown.gif
, ale teraz to już trochę za późno. W każdym razie jutro się do niego dobiorę, znaczy okroję, może uda się go uratować
icon_biggrin.gif
.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ten piernik nie jest taki calkiem miękki, jest taki fajny piernikowy ")

mój upity po raz pierwszy
icon_smile.gif
 

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Upiekłam dwa. Jeden po drugim. Oba piekłam około 1,5 h w 175 stopniach. I obawiam się, czy nie za krótko. Są lekko lepiące po bokach, choć patyczek wyjmuję z nich suchy...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Mój wczoraj został okrojony ze spalenizny i upity
icon_smile.gif
. Ciasto przed upiciem było zwarte i twardawe, ale myślę, że po drugim upojeniu to się zmieni
icon_biggrin.gif
.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Hej,
mój dziś nasączam kawą w połączeniu z nalewką bożonarodzeniową, ech chyba sobie łyknę tej mikstury
icon_smile.gif
))
Viki-nka - nie obawiaj się, piernik zmięknie, oj Ci on zmięknie
icon_smile.gif
Bądź tylko czujna i oglądaj piernik po tym nasączeniu, żeby się z nim co złego nie stało ...
Przyznam się Wam, że nigdy nie poiłam go dwa razy, zawsze tylko jeden raz po tygodniu odstania... nie doczytałam czy co?...
Pozdrawiam grono cierpliwych
icon_smile.gif
))

P.S. Brakuje mi w tym wątku Ewylukas
icon_sad.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy