magpie101 @ 7 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1377129Ja bede w niedziele poic moj piernik po raz pierwszy
A ja już mój napoiłam.Wciągnął ze strzykawki 50-kę wódki z 50-ką kawy i nic nie przeciekło.Wstawiłam go znów na kolejny tydzień do lodówki.
Cinka @ 8 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1377526No ja właśnie pisałam że pewności nie mam czy alko zapobiegnie... trzymaj w chłodzie i zaglądaj od czasu do czasu do niego.Zastanawiam się, jaką rolę pełni nasączanie - ma zapobiec pleśnieniu (i dlatego alkohol jest potrzebny jako konserwant), czy pełni inną rolę (np. zmiękcza ciasto)? W sumie piernik po upieczeniu jest suchy, więc raczej nie powinien pleśnieć, wilgotny staje się po nasączeniu. Niestety dzisiaj nasączyłam oba (piekę w 2 niedużych keksówkach), a mogłam jeden eksperymentalnie zostawić suchy. No nic, nadrobię w przyszłym roku.
sionia @ 12 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1378459Cinko,
jakiej wielkości wiełaś te keksówki?Nie mam 3 jednakowych, ale dwie były podobne - 30 cm długie, jedna węższa a druga szersza na dnie, a trzecia krótsza około 25 cm i tę wstawiłam do środka. Ciasto piekło się równo, więc te różnice w niczym nie przeszkadzały![]()
Neteczko ja pierniczę jaki piękny piernik!![]()
![]()
magpie101 @ 14 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1379268Nateczko piekny! Ja swoj jutro dokoncze, a teraz wlasnie wyjelam ciasto piernikowe w keksowce z 2 szklankami mrozonych malin z pieca.DziękujęA ten smakowicie brzmiący piernik malinowy,to tak asekuracyjnie z myślą o Świętach,czy też do szybkiego zjedzenia?![]()
Cinka @ 14 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1379285Neteczko ja pierniczę jaki piękny piernik!![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.