Piernik świąteczny

Shiral

Member
Maj 8, 2007
175
0
0
No i upiekłam, troszkę zmieniłam skład ale tak tylko troszkę. Ładnie się upiekł, nie przypalił, wyrósł jak należy:). Piekłam 80 minut w 170 stopniach. Nie mogłam się oprzeć surowemu ciastu! Pyszne.

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Ja bede w niedziele poic moj piernik po raz pierwszy
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Pewnie że tak, z tym że nie wiem czy alkohol nie wpływa na to że piernik można dłużej przechowywać... choć dziewczyny pisały że pleśniał a pewnie alkoholu używały
gruebel_2.gif

gosia_w

Member
Gru 6, 2009
10
0
0
Ja dotychczas też dawałam alkohol (nigdy mi nie spleśniał), ale tak się zastanawiam, czy on na pewno się ulatnia. U nas dziecko będzie jadło piernik.
A jeżeli bez alkoholu, to sama kawa? Ja daję zbożową też ze wzgędu na dziecko.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No ja właśnie pisałam że pewności nie mam czy alko zapobiegnie... trzymaj w chłodzie i zaglądaj od czasu do czasu do niego.

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Dzisiaj go nasaczylam normalnie lyzeczka jak tort. Odkroilam kawalek gory, bo bardzo wysoki jest i w smaku czuc mocna gorycz, ciekawa jestem czy w efekcie koncowym bedzie mi smakowac?

gosia_w

Member
Gru 6, 2009
10
0
0
Cinka @ 8 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1377526No ja właśnie pisałam że pewności nie mam czy alko zapobiegnie... trzymaj w chłodzie i zaglądaj od czasu do czasu do niego.
Zastanawiam się, jaką rolę pełni nasączanie - ma zapobiec pleśnieniu (i dlatego alkohol jest potrzebny jako konserwant), czy pełni inną rolę (np. zmiękcza ciasto)? W sumie piernik po upieczeniu jest suchy, więc raczej nie powinien pleśnieć, wilgotny staje się po nasączeniu. Niestety dzisiaj nasączyłam oba (piekę w 2 niedużych keksówkach), a mogłam jeden eksperymentalnie zostawić suchy. No nic, nadrobię w przyszłym roku.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zmiękcza na 100% moim zdaniem bez nasączania byłby w ogóle niejadalny po okresie leżakowania. A w każdym bądź razie przeraźliwie twardy i suchy.
Bo po nasączeniu i po okresie leżakowania jest cudny, rozpływający się w ustach
mniam.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Późno ale upiekłam!
fiesgrins.gif

Z 2 porcji i ciasto rozłożyłam do 3 keksówek - i to jest świetne rozwiązanie bo na dwie ciasta jest trochę wg mnie za dużo i rośnie zbyt wielka kopuła - a tak takie akuratne wyszły - super.
Cukier trochę obcięłam, zamiast 500g na 2 porcje dałam 400
Dałam duuuzo namoczonych rodzynek i śliwek.
Obcięłam też trochę kakao żeby nie był gorzki.
Nasączenie też będę robiła z cienkiej kawy, żeby goryczy nie było - bo on sam w sobie ją trochę ma.
Skrócony czas leżakowania podzielę po prostu mniej więcej na konieczne etapy i już - tak samo robiłam w zeszłym roku i wyszły bardzo ok
mniam.gif

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Mój już dwukrotnie napity,przesmarowany powidłami i polany polewą.Jak tylko zastygnie znów wyląduje w lodówce.
DSCF2134.JPG

Załączniki

• DSCF2134.JPG
    DSCF2134.JPG
    174.7 KB · Wyświetleń: 6
  • Like
Reakcje: janie

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Nateczko piekny! Ja swoj jutro dokoncze, a teraz wlasnie wyjelam ciasto piernikowe w keksowce z 2 szklankami mrozonych malin z pieca.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
sionia @ 12 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1378459Cinko,
jakiej wielkości wiełaś te keksówki?
Nie mam 3 jednakowych, ale dwie były podobne - 30 cm długie, jedna węższa a druga szersza na dnie, a trzecia krótsza około 25 cm i tę wstawiłam do środka. Ciasto piekło się równo, więc te różnice w niczym nie przeszkadzały
icon_smile.gif

Neteczko ja pierniczę jaki piękny piernik!
daumen.gif
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
magpie101 @ 14 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1379268Nateczko piekny! Ja swoj jutro dokoncze, a teraz wlasnie wyjelam ciasto piernikowe w keksowce z 2 szklankami mrozonych malin z pieca.
Dziękuję
bussi.gif
A ten smakowicie brzmiący piernik malinowy,to tak asekuracyjnie z myślą o Świętach,czy też do szybkiego zjedzenia?
Cinka @ 14 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1379285Neteczko ja pierniczę jaki piękny piernik!
daumen.gif
icon_biggrin.gif
Cinko dziękuję
cvety.gif
On taki piękny dzięki Twojej polewie
bussi.gif
Teraz tylko drżę żeby smakowity był,bo jak na mój gust,to jakiś taki gorzkawy jest(skubnęłam kawalątko
icon_redface.gif
)Może do Świąt się wszystko poprzegryza i będzie fantastyczny
gruebel_2.gif

Zostało mi trochę polewy,więc polałam nią kilka pierniczków.Ależ się błyszczą
lecker.gif
.
DSCF2148.JPG

Załączniki

• DSCF2148.JPG
    DSCF2148.JPG
    128 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy