Piernik świąteczny

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Mój też napity,przełożony dwa razy (rozpuszczona czekolada gorzka + słoiczek powideł śliwkowych,pychota!) i oblany ciemną czekoladą i esy-floresy z białej.Odkroiłam kawałeczek i jest pyszny jak co roku zresztą.Za tydzień będzie jeszcze lepszy.

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Wczoraj moj przelozylam powidlami i polalam polewa (fotki bede jak zgram). Jak dzielilam go na czesci to skroilam gore, bo byl za wysoki, wiec wyszly mi 3 czesci plus 1 cienka. Ta cienka tez nasaczylam, przelozylam, polalam czekolada i dzisiaj zjadlam polowe. Podczas pierwszego nasaczenia wydawal mi sie piernik gorzki i mocno bylo czuc alkohol ale ten dzisejszy z powidlami, polany polewa to "niebo w gebie"! Jest pyszny, wilgotny - najlepszy piernik jaki jadlam!

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
3u7h3.jpg

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Piękny
daumen.gif

Ja te górki ścięłam zupełnie i po przełożeniu odwracam spodem do góry, żeby podstawa była szersza niż wierzch
icon_smile.gif

Mój (a raczej moje, bo mam 3
fiesgrins.gif
) wykończę jutro
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Cinko wlasnie widzialam Twoj z zeszlego roku chyba i zastanawialam sie co Ty masz za foremke
icon_smile.gif
? Na moim pierniku jest Twoja polewa, ktora jest boska w smaku i wygladzie!

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
1
0
Od teraz będę piekła tylko ten piernik. Zdeklasował wszystkie inne pierniki, które dotychczas zazwyczaj zbierały pochwały. Goście nie mogli się go nachwalić - "takiego dobrego nigdy wcześniej nie upiekłaś" słyszałam.
icon_biggrin.gif
Pozostałe przy nim zbladły.

Obawiałam się, że będzie zbyt gorzki od kawy - na szczęście nie był, że będzie zbyt ostry od wódki i dzieciom nie będzie smakować. Też taki nie był. Był wilgotny, aromatyczny i wyjątkowy.
icon_biggrin.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No właśnie zauważyłam że w tym pierniku w ogóle alkoholu nie czuć - nasączyłam go tym razem tak od serca
icon_wink.gif
wódką i doddałam też trochę rumu do drugiego nasączania - i ja, osoba praktycznie nie pijąca w ogóle nie czuję smaku ani zapachu alkoholu w pierniku - ale sam piernik jest po prostu przepyszny, miękki, wilgotny, cudny
mniam.gif

DSCF6175.JPG

Załączniki

• DSCF6175.JPG
    DSCF6175.JPG
    82.1 KB · Wyświetleń: 8

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie wiem jak zachowa się piernik zapakowany w papier, może to też zależy od papieru - tego nie próbowałam i nie wiem. Papier taki pergaminowy pewnie by się nadawał.
Natomiast zapakowany w folię spożywczą przezroczystą jak i w folię aluminiową zapakowanie zniósł doskonale - po ciasnym oklejeniu może nie wygląda tak idealnie gładko, ale polewa w żaden sposób nie oderwała się od ciasta.
icon_smile.gif

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
1
0
No i mój piernik - a właściwie pół piernika, bo pomyślałam o sfotografowaniu gdy przekroiłam. To jest pół serca
icon_biggrin.gif
Z całej porcji piekłam dwa niskie pierniki - serce i gwiazdę. Gwiazda się zjadła
icon_wink.gif
w święta, dziś wyjęłam serce - jest jeszcze pyszniejsze
icon_biggrin.gif

piernik.JPG

Załączniki

• piernik.JPG
    piernik.JPG
    132.7 KB · Wyświetleń: 9
  • Like
Reakcje: janie

ptysza

Member
Sie 14, 2007
50
0
0
Ja właśnie go robię pierwszy raz
icon_mrgreen.gif
będzie na Mikołaja do wyprobowania
icon_smile.gif
pewnie sie dużo mikolajow u nas spotka to tego no wiecie - będziemy testować przedswiatecznie
icon_smile.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Dziś startuję, by smakować GO w Święta - ktoś się przyłączy?
icon_smile.gif

• Love
Reakcje: janie

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
Będę piekła w środę, po raz pierwszy
wink.gif

Do tej pory co roku był staropolski, tym razem chcę zaskoczyć wszystkich, dla których piekę, czymś nowym.
Powiedzcie proszę, czy gdy robicie większą ilość to zagniatacie całe ciasto od razu, czy zagniatacie nowe bezpośrednio przed pieczeniem? Muszę zrobić przynajmniej z 4 porcji a mam tylko 2 keksówki.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
To dokup jeszcze jedną keksówkę
fiesgrins.gif

Ja robię z podwójnej porcji i piekę w 3 keksówkach - wg mnie wtedy wychodzi idealnie, nie przerasta formy ani nie jest za mało.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy