Piernik świąteczny

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
moze podgrzałaś zbyt mocno i sie skarmelizowało?
gruebel_2.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
kusa37 @ 2 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917331Spróbuj inula podgrzać w mikrofali
ja też się rozpędziłam i mi zgęstniało więc wyrzuciłam i zrobiłam od nowa.
mikrofali nie posiadam (jeszcze
icon_mrgreen.gif
)
tez wyrzuciłam i za chwilę będę robić od nowa

weerka @ 2 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917333moze podgrzałaś zbyt mocno i sie skarmelizowało?
gruebel_2.gif
tak właśnie podejrzewałam
gruebel_2.gif


dziękuję za podpowiedzi
anbetung.gif

do 2 razy sztuka, w końcu musi się udać
icon_smile.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
.agatka. @ 2 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917393Tak, ciasto jest gęste, mocno gęste. Musiałam łychą pacać do formy.

A po upieczeniu i wystudzeniu twarde jak kamień.
no to mnie uspokoiłaś - dziękuję
anbetung.gif

zamiast samych rodzynek dałam pół na pół rodzynki i żurawinę, a śliwki zamieniłam na orzechy włoskie, laskowe i skórkę cytrynową. Zobaczymy co z tego wylezie.

On nie rośnie wysoko?
Bo chyba za szeroką formę wziełam, bo jakiś niskawy
icon_wink.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
niskawy... a po pół godzinie jak strzelił do góry to aż miło
icon_smile.gif

Dziś już w folii został wysłany na tygodniowy odpoczynek. A na dzień wczorajszo-dzisiejszy wyglądał tak:
 

Załączniki

  • piernik_swiateczny_1.jpg
    piernik_swiateczny_1.jpg
    183.7 KB · Wyświetleń: 0
  • piernik_swiateczny_2.jpg
    piernik_swiateczny_2.jpg
    92.8 KB · Wyświetleń: 0

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
a ja powiem Ci, że zastanawiam się czy nie zrobić dziś drugiego, ale już ściśle wg przepisu - czyli ze śliwkami. Choćby dla porównania, bo śliwek jakoś w pierniku nie widzę, ale może się mylę
icon_smile.gif
Może nie wiem co tracę... dziś musze kupić śliwki i zrobić drugi
icon_mrgreen.gif
 

kusa37

Member
Paź 9, 2008
467
0
0
myślę, że śliweczki też dodają piernikowi miękkości, gładkości i
wybaczcie za neologizm )
rozpływaniasięwustości
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Zapakowany czeka na drugi etap...
icon_smile.gif


Jak zwykle zasypałam kuchnię okruchami obskrobywanego wierzchu (bo znów za mocno się zrumienił...
icon_smile.gif
)
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
drugi wsad w piekarniku - tym razem wedle przepisu, ze śliwkami i rodzynkami
icon_smile.gif

Ja piekę godzinę i 15 minut w 180st.C. Nie przypala mi się wcale. Ale jakbym ustawiła na 200 to bym wyjęła węgiel, mimo daszków. Taki jakiś piekarnik mam
gruebel_2.gif
 

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
moj wlasnie sie studzi
icon_mrgreen.gif
chcialam zrobic dwa ale balam sie, ze cos "spiernicze"
icon_wink.gif

bez awarii oczywiscie sie nie obylo, po wystudzeniu masy dodalam jajka i dopiero sie zorientowalam, ze nieda sie jej wymieszac bo za mocno zastygla
icon_eek.gif
ale podgrzalam leciutko, tak zeby jajko sie nie scielo i udalo sie
fiesgrins.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Ja tez upiekłam wczoraj 2 sztuki, kazdy osobno! Tez masa zastygła na amen bo ją za długo chłodziłam ale po ponownym podgrzaniu pusciło. Piekłam w kwadratowej blaszce bo keksówki wydawały mi sie jakies za małe.Jeden się lekko przypalił z góry ale to się wytnie...
icon_smile.gif
zawinęłam w folię alu i leżą...
Piekłam tak jak jest poddane ok. 60 minut w 200 a po pól godzinie zmieniłam na 180. za tydzień przełożę masa daktylową a drugi powidłami, jeden polukruję a drugi poczekoladuję! Zapach narobiłam na całą klatkę, poóżniej piekałam jescze ciasteczka pomarańczowo -czekoladowe a wcześnij paszteciki,
icon_rolleyes.gif
pół dnia spędziłam w kuchni ale warto było...
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy