Piernik świąteczny

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Moje wyszły wspaniałe, genialne wprost!
banana.gif
Wczoraj je przełożyłam powidłami i oblałam rozpuszczoną czekoladą bo taka polewa wydaje mi się najbardziej szlachetna, choc nie błyszczy! Odciełam sam róg żeby spróbować...boski! opanowałam sie po 3 cięciu a przed 4
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A mój i pyszny i wilgotny i wcale nie gorzki.
Robiąc go kakao dodałam mniej niż w przepisie, nasączając go kawą i wódką kawę zrobiłam taką symboliczną lurkę bo właśnie obawiałam się że będzie czuć gorycz - no i nic takiego się w moim nie wyczuwa - jest bardzo dobry!
icon_smile.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Przegapiłam w tym roku termin pieczenia tego piernika. Szkoda, bo jeszcze pamiętam jego smak, a Wasze zdjęcia są takie piękne...

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Termin wcale nie jest taki sztywny!
icon_smile.gif
Ja też przegapiłam początek grudnia i upiekłam go dopiero 2 tygodnie przed świętami.
Jednego dnia upiekłam, drugiego dnia już nasączyłam pierwszy raz, a drugi raz nasączyłam po tygodniu i jak przesechł chwilę oblałam polewą i schowałam na drugi tydzień - wyszło bardzo ok
icon_smile.gif

W_dama

Member
Lip 23, 2009
1
0
0
dziękuje bardzo za przepis, jest REWELACYJNY
pyszny wilgotny, z czekoladową polewą - no poprstu niebo w gębie.
Wszyscy sie smiali że robie miesiac piernik, a potem zniknął w 2dni

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
hmm, może zrobię z tym roku ten... nie wiem co na to rodzina, bo staropolski być musi, a jeszcze robię jeden piernik i pierniczki, pocieszam się, że pierniki mogą poleżeć... a warto spróbować kilka naraz by wiedzieć co smakuje najlepiej

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy