PIERNIKI

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
  Dodam jeszcze że to tych pierniczków dodałam trochę kropli miętowych dla poprawienia ich smaku. Jest to praca moja i moich córek, a mój mąż mówi że Picasso by lepiej tego nie namalował
icon_mrgreen.gif
, złośliwiec 
cluebat.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
mam śnieżynki , one są wielkie , to jest największa moja puszka i one tam się tylko mieszczą , ciasto wałkowałam w miarę cienko bo chciałam żeby zachowały się ażurki
foremki_063.jpg
i trochę małych w małej puszce
foremki_072.jpg

Załączniki

• foremki_063.jpg
    foremki_063.jpg
    154.8 KB · Wyświetleń: 7
  • foremki_072.jpg
    foremki_072.jpg
    142.3 KB · Wyświetleń: 7

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
och, jakie piękne!
Bardzo bardzo bardzo
anbetung.gif

Ja wczoraj miałam popołudnie pierniczkowe - piekliśmy na razie tylko, bez dekorowania, ale ku mojemu zdziwieniu i radości większość prac wykonały dzieci a moja rola ograniczała do pilnowania aby się nie poparzyli
icon_smile.gif
Jak miło
icon_smile.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Margot jakie cudne, mnie też najbardziej zauroczyły śnieżynki, to jest ten rodzaj dekoracji jaki mi się podoba najbardziej, bo nie ma tego lukru zbyt wiele, a właśnie, jak robiłaś lukier?

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Izolda @ 16 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=921878Margot jakie cudne, mnie też najbardziej zauroczyły śnieżynki, to jest ten rodzaj dekoracji jaki mi się podoba najbardziej, bo nie ma tego lukru zbyt wiele, a właśnie, jak robiłaś lukier?
bussi.gif
dziękuję
Lukier robię jak Maraa, czyli białko , cukier puder i ociupinę soku z cytryny lub limonki
wszystko na oko , po prostu ucieram łyżka drewnianą białko i dosypuje cukru aż uznam ,że się nada do strojenia

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Ale cudo...
Już nie powiem, że zazdroszczę śnieżynkowej foremki...
Ale piszę nie po zazdrości tylko podpowiem, że ja zamiast soku z cytryny dodaję dwie, trzy kropelki kropli miętowych. Taki lukier szczególnie smakuje mi z ciemnymi, czekoladowymi smakami, z piernikami też
icon_smile.gif

Pozdrawiam

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83
Margot, jak pięknie przystroiłaś te swoje pierniki! Śnieżynka cudna, no i nie muszę Ci chyba mówić, że Ci jej zazdroszczę baaardzo...
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Ja też już mam te pierniki Janki upieczone, polukrowane i zapuszkowane. Pyszne są! Janko
bussi.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
to ja też się pochwalę to jest moje pierwsze w życiu pieczenie i lukrowanie pierników
icon_biggrin.gif
, mam nadzieję że w przyszłym roku będzie bardziej udane Zdj_cie038.jpg

Załączniki

• Zdj_cie038.jpg
    Zdj_cie038.jpg
    95.1 KB · Wyświetleń: 6

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy