- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
agnesew @ 10 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=635658Ja swoje zagniotłam w sobotę... Janko, myślisz że mogę je dzisiaj piec czy jeszcze poczekać?Można już piec na drugi dzień po zarobieniu.
Powodzenia.
agnesew @ 10 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=635658Ja swoje zagniotłam w sobotę... Janko, myślisz że mogę je dzisiaj piec czy jeszcze poczekać?Można już piec na drugi dzień po zarobieniu.
Powodzenia.
Janka @ 15 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=637966Ładne,bardzo ładne,zwłaszcza misiaczki.Zachęcona piernikowaniem. Stwierdziłam, ze zrobię moje pierwsze pierniki (kiedyś musi byc pierwszy raz) i od razu mam pytania.
Jakie było wasze ciasto po wyrobieniu. ?
Moje miało konsystencje zacierek. By uzyskac konsystencje do wałkowania musiałam zużyć w sumie 2 kg mąki (użyłam typu 450) .
Teraz ciasto leżakuje na balkonie a ja zastanawiam sie czy nie wyjdzie z tego kamień??
Pozdrawiam
początkująca na forum i w piernikowaniu
Janka @ 18 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=638838Kochana.Nie wiem co Ci wyjdzie.
Jeśli robisz według przepisu,
to ciasto po zarobieniu jest dosyć rzadkie,ale w lodówce czy w innym chłodnym miejscu nabiera odpowiedniej konsystencji.Jest bardzo elastyczne i przy wałkowaniu nie trzeba podsypywać mąką.
Ja robię po kilku dniach od zarobienia,natomiast moja siostra piecze już na drugi dzień.Oj
cos czuje ze wyjda mi kamienie piernikowe ;-((((
Własnie zajzałam do niego, twarde. Nawet pod naciskiem palca sie nie ugina.
To sobie nakabinowalam z tym dosypywaniem maki.
Ciekawe jak ja to rozwałkuje.
Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639300- 5 jaj - ile to na pół (dac 2 jajka i bialko czy zoltko - bo przeciez nie bede dzielic po polowie)2 normalne i 1 małe? Chyba najprościejPrzynajmniej ja bym tak dała
Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639300- 0,5 kg miodu - na szklanki to ile musze dac do polowy porcji??Tutaj nie pomogęJa się cieszyłam że miód podany w gramach... wyciąganie miodu ze szklanki to nie jest moje ulubione zajęcie... tym bardziej, że o tej porze roku naturalny miód jest już raczej gęstawy, a staram się go nie podgrzewać by nie tracił swych cennych własciwości
agnesew @ 19 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639305Tutaj nie pomogęJa się cieszyłam że miód podany w gramach... wyciąganie miodu ze szklanki to nie jest moje ulubione zajęcie... tym bardziej, że o tej porze roku naturalny miód jest już raczej gęstawy, a staram się go nie podgrzewać by nie tracił swych cennych własciwościJa tam lubie paluchem pozniej szklanke czyscic
A serio to musialabym kupic miod (dzisiaj chce ciasto robic) a nie wiem w jak wagowo bedzie opisany (na gramy czy na mililitry)
Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639306A serio to musialabym kupic miod (dzisiaj chce ciasto robic) a nie wiem w jak wagowo bedzie opisany (na gramy czy na mililitry)Głowy za to nie dam, ale wg internetowego przelicznika mi wyszło...
500 gramów miodu to 312,5 mililitra
wg innego
500g miodu w mililitrach = 500 g (gram) miodu = 357,142857 ml (mililitr)
i jeszcze...
Honey - cup - 12 oz; 340 g; tbs - .75 oz; 21 g
mam nadzieje ze choć troche pomogłam
Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639413250 ml ma szklanka to tak 2 i troche wyjdzie.
Hm... wg mnie to niecale 1,5 szklanki.....
agnesew @ 19 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639415Hm... wg mnie to niecale 1,5 szklanki.....Tfuuuuuu.
Noo - myslalam 1 pisalam 2.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia