PIERNIKI

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
agnesew @ 10 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=635658Ja swoje zagniotłam w sobotę... Janko, myślisz że mogę je dzisiaj piec czy jeszcze poczekać?
icon_smile.gif
Można już piec na drugi dzień po zarobieniu.
Powodzenia.
wink.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
To dzisiejsze dzieło mojej wnuczki.
Jutro jestem zmuszona zrobić następną porcję,bo jakoś "dostały nóg" i 1/4 sobie wyszła.Pierniki2007.jpg
 

Załączniki

  • Pierniki2007.jpg
    Pierniki2007.jpg
    214.5 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Olson18

Member
Lis 22, 2007
15
0
0
Moje dzieła:
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • Zdj_cie013.jpg
    Zdj_cie013.jpg
    54.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie014.jpg
    Zdj_cie014.jpg
    51.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie015.jpg
    Zdj_cie015.jpg
    50.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie017.jpg
    Zdj_cie017.jpg
    53.6 KB · Wyświetleń: 0

abba29

Member
Kwi 10, 2007
4
0
0
Janka @ 15 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=637966Ładne,bardzo ładne,zwłaszcza misiaczki.
Zachęcona piernikowaniem. Stwierdziłam, ze zrobię moje pierwsze pierniki (kiedyś musi byc pierwszy raz) i od razu mam pytania.
Jakie było wasze ciasto po wyrobieniu. ?
Moje miało konsystencje zacierek. By uzyskac konsystencje do wałkowania musiałam zużyć w sumie 2 kg mąki (użyłam typu 450) .
Teraz ciasto leżakuje na balkonie a ja zastanawiam sie czy nie wyjdzie z tego kamień??

Pozdrawiam
początkująca na forum i w piernikowaniu
lecker.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Kochana.Nie wiem co Ci wyjdzie.
Jeśli robisz według przepisu,
to ciasto po zarobieniu jest dosyć rzadkie,ale w lodówce czy w innym chłodnym miejscu nabiera odpowiedniej konsystencji.Jest bardzo elastyczne i przy wałkowaniu nie trzeba podsypywać mąką.
Ja robię po kilku dniach od zarobienia,natomiast moja siostra piecze już na drugi dzień.
 

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
Praca z tym ciastem to czysta przyjemność
icon_smile.gif
Pięknie sie wałkuje, ładnie trzyma kształty, nawet grubiej wałkowane
icon_smile.gif
Mam nadzieję, że pierniczki upieczone wczoraj nie skamienieją do Świąt
icon_smile.gif
Leża zapakowne w puszki i czekają na lukrowanie. Jedynym problemem było wydostanie z gara pierwszego kawałka, reszta wychodziła już bezproblemowo
icon_smile.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Polukruj i niech takie czekają w puszkach.
Ja moje puszki chyba podłączę do prądu,bo nie mogę upilnować podjadaczy.
icon_wink.gif
 

abba29

Member
Kwi 10, 2007
4
0
0
Janka @ 18 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=638838Kochana.Nie wiem co Ci wyjdzie.
Jeśli robisz według przepisu,
to ciasto po zarobieniu jest dosyć rzadkie,ale w lodówce czy w innym chłodnym miejscu nabiera odpowiedniej konsystencji.Jest bardzo elastyczne i przy wałkowaniu nie trzeba podsypywać mąką.
Ja robię po kilku dniach od zarobienia,natomiast moja siostra piecze już na drugi dzień.
Oj
cos czuje ze wyjda mi kamienie piernikowe ;-((((
Własnie zajzałam do niego, twarde. Nawet pod naciskiem palca sie nie ugina.
To sobie nakabinowalam z tym dosypywaniem maki.
Ciekawe jak ja to rozwałkuje.
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Pyszne są te pierniczki łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze ciasto nie musi leżakować.
Janka bardzo dziękuję za super przepis.
daumen.gif
cvety.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Chciałabym zrobić ciasto z połowy porcji.
I pytania (bo sie nie doczytalam w wypowiedziach):
- 5 jaj - ile to na pół (dac 2 jajka i bialko czy zoltko - bo przeciez nie bede dzielic po polowie
icon_biggrin.gif
)
- 0,5 kg miodu - na szklanki to ile musze dac do polowy porcji??
 

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639300- 5 jaj - ile to na pół (dac 2 jajka i bialko czy zoltko - bo przeciez nie bede dzielic po polowie
icon_biggrin.gif
)
2 normalne i 1 małe? Chyba najprościej
icon_smile.gif
Przynajmniej ja bym tak dała
icon_smile.gif


Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639300- 0,5 kg miodu - na szklanki to ile musze dac do polowy porcji??
Tutaj nie pomogę
icon_smile.gif
Ja się cieszyłam że miód podany w gramach... wyciąganie miodu ze szklanki to nie jest moje ulubione zajęcie... tym bardziej, że o tej porze roku naturalny miód jest już raczej gęstawy, a staram się go nie podgrzewać by nie tracił swych cennych własciwości
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
agnesew @ 19 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639305Tutaj nie pomogę
icon_smile.gif
Ja się cieszyłam że miód podany w gramach... wyciąganie miodu ze szklanki to nie jest moje ulubione zajęcie... tym bardziej, że o tej porze roku naturalny miód jest już raczej gęstawy, a staram się go nie podgrzewać by nie tracił swych cennych własciwości
icon_smile.gif
Ja tam lubie paluchem pozniej szklanke czyscic
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

A serio to musialabym kupic miod (dzisiaj chce ciasto robic) a nie wiem w jak wagowo bedzie opisany (na gramy czy na mililitry)
icon_neutral.gif
 

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639306A serio to musialabym kupic miod (dzisiaj chce ciasto robic) a nie wiem w jak wagowo bedzie opisany (na gramy czy na mililitry)
icon_neutral.gif
Głowy za to nie dam, ale wg internetowego przelicznika mi wyszło...
500 gramów miodu to 312,5 mililitra
wg innego
500g miodu w mililitrach = 500 g (gram) miodu = 357,142857 ml (mililitr)
i jeszcze...
Honey - cup - 12 oz; 340 g; tbs - .75 oz; 21 g

icon_smile.gif
mam nadzieje ze choć troche pomogłam
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
250 ml ma szklanka to tak 2 i troche wyjdzie.
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif


Ide zaraz do lidla po mniodzio
icon_mrgreen.gif
i chyba dzisiaj zagniote ciacho
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0