Maraa @ 10 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1060095Margot, jak już popiekłaś wszystkie pierniki to zapraszam do mnie, u mnie jeszcze sporo ciasta czeka.Sanie i lokomotywy są urocze, a ja nie mam tych foremek.![]()
u mnie tez ciasto pod dostatkiem![]()
sabinal @ 11 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1060240Sylvia, właśnie przeczytałam w wątku o czeskich piernikach, że Maraa wycina dziurki po upieczeniu pierników. Wygląda więc, że można przed i po pieczeniu.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedźTo moje pierwsze pierniczenie i nie za bardzo wiem, czy takie pierniczki nie złapią na choince za dużo wilgoci albo czy nie zaschną na kamień![]()
![]()
Joanna @ 17 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1063277Tak ma być.Dziękuję za odpowiedź. Czy przed samym pieczeniem warto wyjąć to ciasto żeby "odtajało" i złapało temperaturę pokojową?
Przeczytałam też, że pierniczki aby były miękkie należy piec do tego momentu, kiedy "nie są do końca dopieczone", mają być lekko miękkie na ciepło?
W temacie jest już ta kwestia wyjaśniona, na pierwszych stronach.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.