PIERNIKI

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
a jak myślisz gdzie ja się tej choroby foremkowej nabawiłam?
zahnlos.gif

Tak , tak tu na tym forum , tez mnie żal ściskał , do dziś czasami jest
icon_mrgreen.gif
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Weerka, dzięęęęęęęęęęęęęęęęki wielkie, teraz przynajmniej wiem jakie worki kupić
icon_smile.gif
i chyba wolę worki
icon_smile.gif
, pod warunkiem, że mi się łotwór nie będzie powiększał
icon_mrgreen.gif
.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Margot wierzę,wierzę.to choróbsko nie ma granic
rofl.gif
jeszcze się trzymam ale obawiam się że już niedługo zatonę w tym szaleństwie po uszy
rofl.gif


Viki-nka
rofl.gif

 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83
Margot, jak już popiekłaś wszystkie pierniki to zapraszam do mnie, u mnie jeszcze sporo ciasta czeka.
icon_smile.gif
Sanie i lokomotywy są urocze, a ja nie mam tych foremek.
icon_mrgreen.gif
 

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Sylvia, właśnie przeczytałam w wątku o czeskich piernikach, że Maraa wycina dziurki po upieczeniu pierników. Wygląda więc, że można przed i po pieczeniu.
wink.gif
 

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
sabinal @ 11 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1060240Sylvia, właśnie przeczytałam w wątku o czeskich piernikach, że Maraa wycina dziurki po upieczeniu pierników. Wygląda więc, że można przed i po pieczeniu.
wink.gif
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź
anbetung.gif
To moje pierwsze pierniczenie i nie za bardzo wiem, czy takie pierniczki nie złapią na choince za dużo wilgoci albo czy nie zaschną na kamień
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Zrobiłam to ciasto wczoraj, włożyłam do garnka i przykryłam ściereczką. Dzisiaj zauważyłam, że ciasto stwardniało (jest dalej plastyczne, ale twardsze) czy tak ma być?
 

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Joanna @ 17 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1063277Tak ma być.
Dziękuję za odpowiedź. Czy przed samym pieczeniem warto wyjąć to ciasto żeby "odtajało" i złapało temperaturę pokojową?

Przeczytałam też, że pierniczki aby były miękkie należy piec do tego momentu, kiedy "nie są do końca dopieczone", mają być lekko miękkie na ciepło?
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
ja tez sie skosilam ale z polowy porcji bo juz mam z innych przepisow pelno pierniczkow
a to sa moje nie tak urocze jak wasze ale smaczne
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • DSC05307.JPG
    DSC05307.JPG
    79.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy