PIERNIKI

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Mąki daje się tyle,ile w przepisie.W chłodnym ciasto stężeje.
Lukrować możesz zaraz po upieczeniu,oczywiście wtedy,gdy pierniki będą już zimne.
Ja muszę znów dorobić ciasta...
icon_razz.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Wiem, dlatego nie dosypywałam więcej, choć jak się tak kleiło do ręki jak wyrabiałam to korciło i to bardzo. Zobaczymy jakie będzie w czwartek.

Młodszy Brat już się doczekać nie może wycinania i ozdabiania
icon_smile.gif
ale znając jego, nie będzie chciał ich jeść

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
wlsanie zakonczylam przegladanie tematu i jutro ...gniote!
icon_mrgreen.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
u mnie póki co wyglądają tak
icon_smile.gif
jest ich mnóstwo, pieczenie trwało 2 dni (tak to jest jak się za to zabiera z nadpobudliwym 12latkiem, który bardziej przeszkadza niż pomaga), a pod koniec tygodnia wielkie lukrowanie :D

jak już chyba pisałam, to moje pierwsze pierniczki w życiu i uważam je za baardzo udane
icon_smile.gif
dzięki wielkie za przepis!

Załączniki

• pierniczki1008462podpismo3.jpg
    pierniczki1008462podpismo3.jpg
    29 KB · Wyświetleń: 0

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
U mnie w domu piecze się pierniki z tego przepisu od jakiś 20 lat, więc nie mogę powiedzieć, że mam przepis od Janki z Cina
icon_wink.gif
ale są naprawdę pyszne. Miękkie, korzenne, IDEALNE! (Dajemy tylko więcej przypraw). Serdecznie polecam.

U nas zawsze z 3 kg mąki
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• IMG_6103.JPG
    IMG_6103.JPG
    17.9 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_6142.JPG
    IMG_6142.JPG
    17.2 KB · Wyświetleń: 1

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Lud_ @ 10 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=787482U mnie w domu piecze się pierniki z tego przepisu od jakiś 20 lat, więc nie mogę powiedzieć, że mam przepis od Janki z Cina
icon_wink.gif
ale są naprawdę pyszne. Miękkie, korzenne, IDEALNE! (Dajemy tylko więcej przypraw). Serdecznie polecam.

U nas zawsze z 3 kg mąki
icon_mrgreen.gif
Ależ ja tego nie wymagam
lecker.gif

U mnie piecze się z tego przepisu od niepamiętnych czasów.Pamiętam nawet jak w latach powojennych nie było miodu i dziadek robił do nich miód z maślanki.

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
od dwóch lat mówię sobie w tym roku nie robię pierniczków na święta
dump.gif
ale jak zaczynam oglądać te wszystkie wspaniałe zdjęcia w wątku piernikowym, dochodzę do wniosku, że też chcę takie
icon_mrgreen.gif
i nie ma zmiłuj
icon_lol.gif
powiedziałam sobie, dobra ale nie dużo
icon_wink.gif
no i wzięłam przed chwilą zagniotłam Twoje pierniczki Janko, z pół porcji oczywiście, o ja naiwna
ugly_08.gif
to ciasto jest tak dobre na surowo, że zaczęłam pomstować sama na siebie, a pisała Joanna, że lepiej z całej porcji, no ale nic narazie postanowiłam być twarda, zobaczymy co będzie jak już się upieką
zahnlos.gif

szczypior

Member
Lip 11, 2007
2
0
0
Janko te pierniki to mistrzostwo świata, chylę czoła i żałuje, że zrobiłam z jednej porcji bo już prawie ich nie ma. (Niedobitki głęboko schowane czekają choinki ;)
Od tego roku zawsze na świątecznym stole. Pozdrawiam serdecznie

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Czy Wam te pierniczki wychodzą od razu miękkie? Ja w ubiegłym roku upiekłam tydzień przed świętami, a miękkie były dopiero gdzieś koło Nowego Roku
icon_sad.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Szczypior-dziękuję i bardzo się ciesze że smakują
icon_razz.gif

jaxja- Jeśli chodzi o pieczenie to:

Wałkuję ciut grubiej(O.5 cm),a podczas pieczenia pilnuję,sprawdzam.Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem ,gdy leciutko się ugina jest ok.

Twarde wychodzą wtedy,gdy się je długo piecze

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy