Piernikowe serca

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Caritko, baaardzo dziękuję za rady
anbetung.gif
, powtórzę w przyszłym tygodniu - nie poddam się tak łatwo
icon_biggrin.gif
.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tak mi wpadlo jeszcze,
-wsyp tyle maki, zeby ciasto bylo troche klejace. Ono przez noc jeszcze "stezeje".
A w razie, gdyby nastepnego dnia bylo klejace, to poprostu podsyp maka
icon_wink.gif
- ale najpierw je wygniec przed walkowaniem,
a dopiero potem, ewentualnie ta make.
Trzymam kciuki
icon_wink.gif

Powodzenia
icon_wink.gif

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Wszystkie rady zapamiętane, jeśli teraz cÓś spitolę, to znaczy, że ze mnie kuchara jak z kurzej d.... rajzen tasza
icon_wink.gif
.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Eee, nie mow tak.
Sa przepisy, ktore, jak na zlosc nie chca wychodzic i to wcale nie wina kucharki
icon_wink.gif

bussi.gif

Licze jednak, ze ten do takich "zlosliwych" nie bedzie nalezal
icon_wink.gif

Poradzisz sobie, bo ten przepis nie jest trudny
icon_wink.gif

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
A mnie nie wyszły
cry_1.gif

Ciasto zagniotłam wczoraj (na szczęście z połowy porcji) i już na tym etapie miałam złe przeczucia. Dałam mniej mąki, mimo to ciasto od razu było twarde. Po nocnym leżakowaniu stwardniało na kamień. Każdą część ciasta musiałam wrzucać na chwilę do mikroweli, żeby w ogóle dało się wałkować. Nie podsypywałam mąką.

Pierniczki były małe, więc piekłam - jak radziła Caritka - 7 minut. I tutaj ciekawostka - pierwsza blacha miękka, ale w środku niedopieczona. Następną trzymałam więc 7 minut 30sek. i tymi można było zagrać w hokeja od razu po wyjęciu z piekarnika - takie dziady były twarde. Po spróbowaniu (i to jest dziwne, bo brzegi były lekko zrumienione) w środku czułam surowiznę
gruebel_2.gif
.

W chwili obecnej wszystkie są twarde jak kamień. Schowałam do puszek i mam ochotę o nich zapomnieć.

Nie mam bladego pojęcia, co schrzaniłam i czy w ogóle
gruebel_2.gif
.

Ta wtopa boli mnie bardzo, bo pierniczki w trakcie pieczenia wygenerowały najpiękniejszy zapach pierniczkowy, jaki można sobie wyobrazić, obiecując nim kulinarne orgazmiczne przeżycia.
icon_sad.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kata, bardzo mi przykro, ze nie wyszly
icon_frown.gif

Nie wiem, co Ci doradzic.
Wydaje mi sie, ze skoro ciasto wyszlo twarde, to tej maki bylo jeszcze za duzo.
Jesli chodzi o czas pieczenia, w przepisie jest "piec 12-15 min", ja pieklam krocej, bo na moj piekarnik 12 min. bylo za dlugo.
Moze tez powinnas dopasowac czas do swojego piekarnika.
To, ze sa niedopieczone, to zdecydowanie za krotko sie piekly, ale...
Wydaje mi sie, ze na Twoj piekarnik, 200 st. to za duzo.
Jesli jeszcze kiedys sie na nie skusisz, sprobuj moze z mniejsza temperatura (ustaw na jakies 170 ? 180? st.),
no i czas dopasuj wedlug Twojego piekarnika.
Ja, jak nie jestem pewna czy pierniki sa juz upieczone (przewaznie przy pierwszej blasze), wyciagam jednego i przelamuje.
Jesli jest surowy, zostawiam jeszcze na chwile, a potem wyciagam.

Nie martw sie, ze sa twarde. Zmiekkna. - Powinny. -Najpozniej, jak je polukrujesz
icon_wink.gif

Jesli chcesz, zeby wczesniej byly miekkie, to wloz do puszki kawalek jablka, pomaranczy lub sposobem Myszy Meza - pol szklanki wody
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Właśnie zabieram się za nie ,zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wystawiłam je za dwór i chyba jeszcze dziś zrobię blaszkę na próbę bo surowe jest super w smaku i konsystencji.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
piekłam po godzinie chłodzenia ,im grubsze tym lepiej bo są mięciutkie.Powrócę do nich na pewno.

Załączniki

• DSC_8022.JPG
    DSC_8022.JPG
    132.5 KB · Wyświetleń: 0

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
jakiej mąki używacie do pierników typ 450 czy 500? mam spory zapas miodu (prezenty), wieczory coraz dłuższe, czas na nowy sezon piernikowy

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Robiłam na próbę wczoraj wieczorem zagniotłam,a dziś piekłam. Ciasto wyszło mi za twarde,ale doładowałam mu dodatkowe jajko i spoko.
Dziś wałkowało się dobrze.
Po wyjęciu z piekarnika były miękkie,a teraz stwardniały siedzą w puszkach i miękną sobie. Mają jednakowy kolor,ale na zdjęciu tam gdzie lampa nie dosięgła wyszły ciemniejsze.

pierniczki.JPG

Załączniki

• pierniczki.JPG
    pierniczki.JPG
    36.4 KB · Wyświetleń: 3

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
gosiaspa @ 23 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1345976jakiej mąki używacie do pierników typ 450 czy 500? mam spory zapas miodu (prezenty), wieczory coraz dłuższe, czas na nowy sezon piernikowy
Troche pozno odpowiadam...
Robie z maki 450, bo taka akurat zawsze mam "na stanie"
icon_wink.gif

Lena, Sabuto -sliczne Wasze piekrniki
icon_biggrin.gif

Sabuto, jak chcesz, zeby szybko zmiekkly, to wloz do srodka kawalek jablka albo je polukruj i schowaj
icon_wink.gif

ale pewnie o tym wiesz
icon_wink.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Już kolejny rok, kiedy je robiłam. Zdobnictwo w tym roku raczej skromniejsze. Głównie chciało mi się gwiazdek śniegowych, a te po prostu muuuuszą być całe białe.
Turaj w towarzystwie innych, na talerzu.

bl_ciasteczka4a.jpg

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
"Skromne" tez wygladaja oblednie
anbetung.gif

Jotha, piekne pierniki
anbetung.gif
jak wszystko, co wychodzi spod Twoich rak
icon_biggrin.gif

Bardzo sie ciesze, ze przepis przypadl Ci do gustu
bussi.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Aaaaaaaaaaa!!!! Ratunku!! Wlasnie przyioslam z komorki (w lodowce miejsca brak) wczoraj zrobione ciasto na serca, a tam na gorze plywa jakis plyn. Obawiam sie, ze narozrabialam, podczas robienia ciasta zadzwonila kolezanka i pewnie pomylily mi sie proporcje.
Myslicie, ze dodanie maki pomoze?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy