Piernikowe serca

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Malta_79 @ 28 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=781920Caritko - jak długo można je przechowywać?
Nie wiem, jak dlugo
icon_wink.gif
, ale moje maja juz cos kolo miesiaca i nic sie z nimi nie dzieje, oprocz tego, ze juz wieksza czesc zniknela
icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif

Lukier tez jest w calosci, nic nie popekal, odrobine tylko zmatowial.
Natomiast polewa czekoladowa zmienila miejscami ( nie na wszystkich piernikach ) - kolor na jasniejszy matowy.
 

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
W ramach Festiwalu zrobiłam pierniczki z tego przepisu. Wiem, że te autorki urodą przewyższają moje o 3 klasy co najmniej ale muszę się pochwalić bo:

*to moje pierwsze pierniczki
*to moje pierwsze lukrowanie

i jestem z siebie bardzo dumna!!

A pierniczkojadki w domu zadowoloni bardzo, a nawet ja się skusiłam na dwie sztuki (cała dietę diabli wzięli
icon_razz.gif
)... robiłam z połowy porcji, zgodnie z przepisem choć następnym razem również dam więcej kakao. Bez lukru są mało słodkie (podobno) a z lukrem idealne- to już sprawdziłam:D

Niestety nie udało mi się wkleić zdjęcia (jutro pokombinuje i może coś z tego będzie) a dziś wkleję link:

http://s422.photobucket.com/albums/pp308/kas_1986/

Dziękuję bardzo za przepis
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kas, bardzo sie ciesze, ze "padlo" na ten przepis
icon_wink.gif

Ogromnie mi milo, ze jestes zadowolona
icon_biggrin.gif

Twoje pierniczki slicznie wygladaja
icon_biggrin.gif
bussi.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Kas, bardzo sliczne te Twoje pierniczki!
Caritko i ja przetestowalam (piekac tylko jedna blache pierniczkow)Twoj przepis. Pieklam cieniutkie pierniczki i dalam tylko 20 Gramm kakao. Sa pyszne!
Ciekawa jestem jak dlugo zachowaja swiezosc, wlozylam je do woreczka foliowego i odlozylam na polke do spizarni.
Dziekuje za przepis!
blume.gif
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Pierniczki sa zaraz po upieczeniu miekkie. Jak dlugo utrzymaja swiezosc tego jeszcze nie wiem. Ale mysle, ze jak wszystkie inne moga polezec, najlepiej w puszkach. Ja trzymam narazie w woreczku foliowym (choc za dlugo to one nie pociagna).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Olson18

Member
Lis 22, 2007
15
0
0
pierniczki_005.jpg pierniczki_004.jpg [attac
hment=35830:pierniczki_003.jpg] pierniczki_001.jpg [attachment=3
5829:pierniczki_002.jpg]
Bardzo dziekuje za świetny przepis. Te pierniczki przygotowałam specjalnie na mikołajki dla znajomych
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • pierniczki_001.jpg
    pierniczki_001.jpg
    825.5 KB · Wyświetleń: 1
  • pierniczki_002.jpg
    pierniczki_002.jpg
    727.1 KB · Wyświetleń: 0
  • pierniczki_003.jpg
    pierniczki_003.jpg
    658.3 KB · Wyświetleń: 0
  • pierniczki_004.jpg
    pierniczki_004.jpg
    792.4 KB · Wyświetleń: 1
  • pierniczki_005.jpg
    pierniczki_005.jpg
    663.6 KB · Wyświetleń: 1

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Ale cuda!
lecker.gif

Chyba ugryzę monitor- szkoda, że ja takich nie mam...
baa.gif

Ale nic straconego- właśnie w lodówce chłodzi sie moje ciasto na pierniczki, które zamierzam dzisiaj upiec. Co prawda z innego przepisu, ale mam nadzieję, że wyjdą równie piękne i smakowite.
Następnym razem wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam
wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Fantastyczne ciasto
icon_mrgreen.gif
nawet nie jak plastelina, a jak ciastolina
fiesgrins.gif
wcale się nie przykleja, wałkowałam na papierze do pieczenia, nic a nic się nie kleiło. niestety zrobiłam tylko z połowy porcji
dump.gif
ciasto stało max 4 godziny. Upiekłam sporo pierniczków, piekłam ok 7 minut. Bardzo fajne, ciasto nie zmienia kształtu, więc można wsio robić
icon_wink.gif
a i nie rozłazi się, więc można jeden obok drugiego kłaść. Pokazuję nie zdobione jeszcze, to przed świętami dopiero
icon_wink.gif
a witrażyki moje pierwsze
icon_redface.gif


SNV82120.JPG
SNV82124.JPG
SNV82119.JPG
 

Załączniki

  • SNV82120.JPG
    SNV82120.JPG
    100.5 KB · Wyświetleń: 1
  • SNV82124.JPG
    SNV82124.JPG
    50.5 KB · Wyświetleń: 1
  • SNV82119.JPG
    SNV82119.JPG
    100.3 KB · Wyświetleń: 1

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Oj rumienię się, bo pierwszy raz
icon_wink.gif


Co do lukru - czytałam to, co pisała Caritka, ale mi bardziej chodzi jaka ilość wody a jaka soku cytrynowego. Bo jak ja robię, to mi wychodzi gęsty, ale niestety kolor taki hm... mało mleczny
icon_wink.gif
taki prześwitujący
icon_mrgreen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Oj dziewczyny dziewczyny - 3 strony wątku to jeszcze niewiele do czytania
fiesgrins.gif


ewalukas @ 7 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785917Co do lukru - czytałam to, co pisała Caritka, ale mi bardziej chodzi jaka ilość wody a jaka soku cytrynowego. Bo jak ja robię, to mi wychodzi gęsty, ale niestety kolor taki hm... mało mleczny
icon_wink.gif
taki prześwitujący
icon_mrgreen.gif
Jak na moje oko - za dużo płynu. Soku z cytryny do smaku, wody odrobinkę wlać i mieszać, mieszać, mieszać - jak za mało dodać ciut i znowu mieszać.
A Caritka napisała tak:
Caritka @ 9 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=773034Proporcji na lukier niestety nie moge Ci podac, bo robilam na oko.
Czasem musialam dosypac jeszcze cukru, czasem odrobine wody, wiec na prawde ciezko mi powiedziec.
Musisz sama wyczuc konsystencje tego lukru
icon_wink.gif
inka73 @ 7 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785930Caritka, czym tak ładnie dekorujesz pierniki? chodzi mi o sprzęt
icon_smile.gif
Caritka @ 9 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=773034... wzorki wyciskalam worczkiem z ucietym rogiem.
Grubosc kresek, zalezy od dziurki, jaka zrobisz w woreczku.
Lukier musi byc dosc gesty.
Tutaj tez o tym pisalam
icon_wink.gif

https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=771991
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Wczoraj zrobiłam. Powiem krótko: to-jest-to!
freu.gif


Znalazłam pierniczki dla siebie - idealne, mięciutkie, pyszne!

Piekłam z 1/4 porcji, wyszło mi 30 pierniczków, co jak dla nas jest ilością idealną.
Ciasto leżakowało całą... godzinę
rofl.gif
. Piekłam 6 minut. ciasto bardzo plastyczne, w piekarniku nie zmienia kształtu, za to ładnie podrasta.
Zrobiłam w mojej ulubionej formie serduszek - zdjęcie wstawię wieczorem.
Dziękuję
cvety.gif
Wchodzą do stałego repertuaru.
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy