Malta_79 @ 28 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=781920Caritko - jak długo można je przechowywać?Nie wiem, jak dlugo, ale moje maja juz cos kolo miesiaca i nic sie z nimi nie dzieje, oprocz tego, ze juz wieksza czesc zniknela![]()
![]()
![]()
Lukier tez jest w calosci, nic nie popekal, odrobine tylko zmatowial.
Natomiast polewa czekoladowa zmienila miejscami ( nie na wszystkich piernikach ) - kolor na jasniejszy matowy.
Caritka @ 8 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=772651Lukier zrobilam z cukru pudru, soku z cytryny i wody.Caritko Kochana, a daj dokładne proporcje, co?Bo ja jak robię taki lukier to wychodzi mi taki bardzo gęsty i nie taki biały.![]()
ewalukas @ 7 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=785917Co do lukru - czytałam to, co pisała Caritka, ale mi bardziej chodzi jaka ilość wody a jaka soku cytrynowego. Bo jak ja robię, to mi wychodzi gęsty, ale niestety kolor taki hm... mało mlecznytaki prześwitujący![]()
Jak na moje oko - za dużo płynu. Soku z cytryny do smaku, wody odrobinkę wlać i mieszać, mieszać, mieszać - jak za mało dodać ciut i znowu mieszać.
A Caritka napisała tak:
Caritka @ 9 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=773034Proporcji na lukier niestety nie moge Ci podac, bo robilam na oko.
Czasem musialam dosypac jeszcze cukru, czasem odrobine wody, wiec na prawde ciezko mi powiedziec.
Musisz sama wyczuc konsystencje tego lukru
inka73 @ 7 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=785930Caritka, czym tak ładnie dekorujesz pierniki? chodzi mi o sprzęt
Caritka @ 9 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=773034... wzorki wyciskalam worczkiem z ucietym rogiem.
Grubosc kresek, zalezy od dziurki, jaka zrobisz w woreczku.
Lukier musi byc dosc gesty.
Tutaj tez o tym pisalam![]()
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=771991
Olson18 @ 5 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=784885 Pokaż załącznik 35832 Pokaż załącznik 35831 [attac
hment=35830ierniczki_003.jpg] Pokaż załącznik 35828 [attachment=
3
5829ierniczki_002.jpg]
Bardzo dziekuje za świetny przepis. Te pierniczki przygotowałam specjalnie na mikołajki dla znajomych
olson...a moze by tak reniferka dla prawie znajomej![]()
cudne sa...
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.