alice @ 25 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590040A może by tak budyń malinowy ?
Ja za budyniami nie przepadam, ale jak lubisz, spróbuj...![]()
dziunia @ 25 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590173Aaaaaaaaaa to TEN sernikJakim sposobem dopiero teraz zauważyłam ten wątek
Świetnie wygląda, a smakuje na pewno bosko
W weekend będę miała maliny, więc kto wie kto wie........![]()
Taaak, ten....![]()
Nazwa nie wydała Ci się znajoma?![]()
Zrób koniecznie. Pyszny w obu wersjach.
Ja dziś znów go piekę, tym razem pierwszy raz w życiu na zamówienie. Poczęstowana nim osoba tak się zachwyciła smakiem, że poprosiła mnie o upieczenie go na przyjęcie urodzinowe.
dziunia @ 25 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590181Nazwa jasne że znajoma, tyle że go po prostu przeoczyłamDopiero po poście Alicji o mrożeniu sernika zaczęłam grzebać w ciastach i olśnienie przyszło w końcu![]()
Dawno nie piekłam sernika, więc będę musiała zrobić ten w pierwszej kolejności![]()
To chyba o moim poście mowa.![]()
A w tym poście jest o tym właśnie serniku. Przed chwilą zjadłam 2 kawałki, pożarłabym więcejgdyby nie powstrzymywała mnie chęć dbania o linię (juz i tak mocno zagrożoną...)![]()
Joanna @ 25 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590180Ja za budyniami nie przepadam, ale jak lubisz, spróbuj...
Joanno, teraz dopiero się dopatrzyłam chyba nieporozumienia.
Rozumiem, że budyń na soku nie bardzo Ci pasuje (na wierzch), ale w drugim poście ja juz myślałam o budyniu malinowym zamiast mąki a nie na wierzch (i myślałam że Ty także o budyniu "do sera" myślisz, to znaczy, że do sera dalej, jako budyń, Ci nie pasuje)![]()
alice @ 26 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590692Joanno, teraz dopiero się dopatrzyłam chyba nieporozumienia.
Rozumiem, że budyń na soku nie bardzo Ci pasuje (na wierzch), ale w drugim poście ja juz myślałam o budyniu malinowym zamiast mąki a nie na wierzch (i myślałam że Ty także o budyniu "do sera" myślisz, to znaczy, że do sera dalej, jako budyń, Ci nie pasuje)
Klasyczne qui pro quo się nam przytrafiło...![]()
Moja babcia mówiła na taką sytuację - "dziad o gruszce, baba o pietruszce.. "![]()
Budyń zamiast mąki to chyba dobry pomysł!![]()
Zapomniałam dodać, że tym razem dałam do masy serowej dodatkowo 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej ze względu na większą ilość musu malinowego.
iwona44 @ 26 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590714Czyli zamiast mąki można użyć budyniu?Nie wiem...![]()
![]()
Spróbuj....![]()
iwona44 @ 26 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590744No na pewno spróbuję,ale dopiero w sobotę, bo właściwie ja z premedytacją do każdego sernika dodaję budyńTo koniecznie napisz, jak smakowało.![]()
Joanna @ 26 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590653Po pierwsze - zrobiłam z gorzką czekoladą, tylko dałam jej mniej (90 g), ale za to dołożyłam łyżeczkę rozpuszczalnej kawy. Po drugie - dałam więcej musu malinowego ( 3/4 szklanki) i solidną łyżkę Amaretto .
Dekoracja miała być z bitej śmietany i świeżych malin, ale że nigdzie takowych nie dostałam, zastąpiły je listki z czekolady.Co za cudo!Joanno ja nie wiem kto u Ciebie te wszystkie serniczki zjada
Chociaż przy takim wyglądzie to musi też bajecznie smakować...![]()
iwona44 @ 26 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590714Czyli zamiast mąki można użyć budyniu?Moim zdaniem tak. Szczerze mówiąc w przepisach na "zwykłe" serniki (niezwykłe to serniki podawane przez Joannę) np. krakowski na ogół jako dodatek jest właśnie mąka ziemniaczana a nie zwykła, Joanna też dorzuciła mąkę ziemniaczaną, a budyń to mąka ziemniaczana + dodatki smakowe, cukier.
sylwia18 @ 26 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=590792Co za cudo!Joanno ja nie wiem kto u Ciebie te wszystkie serniczki zjada
Chociaż przy takim wyglądzie to musi też bajecznie smakować...
Tego to nawet nie poliżę, bo upiekłam go w prezencie.
Mam nadzieję, że będzie smakował jubilatowi.
Ale poprzednimi podzieliłam się jak zwykle z rodziną, znajomymi i gośćmi.![]()
Boshka @ 26 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=591105Joanno, powiem jedno: robisz piekne serniki, one sie duzo lepiej prezentuja niz te z ksiazek czy czasopism kulinarnych.Twoje serniki sa nie tylko ladnie sfotografowane, ale same w sobie sa mistrzostwem estetyki, ty nic nie 'nadciagasz' umiejetnie zdobionym zdjeciem.![]()
![]()
Boshko, dziękuję za miłe słowa.![]()
Wydaje mi się, że serniki typu nowojorskiego są wyjątkowo odporne na różne modyfikacje i eksperymenty, dlatego tak lubię je piec. Niewiele pracy, a niezmiennie pewny rezultat.
carbonicum @ 26 Sep 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=591154jejku, musze zrobic ten sernik na weekend!!!!!
czy serek kremowy to taki np. jak Filadelfia?
nigdy nie widzialam herbatnikow czekoladowych?!?musze sie rozgladnac....
Carbo, ser Filadelfia będzie doskonały.![]()
Spody do serników robię zawsze z ciasteczek Digestive. Uważam, że są do tego celu najlepsze. Mają świetny smak i bardzo łatwo się kruszą ( wałkiem w torebce foliowej) :
http://www.lupolska.pl/Digestive.35.0.html
Uważam, że wcale nie muszą to być ciasteczka czekoladowe. Często po prostu dodaję do stopionego masła 2 kosteczki czekolady....
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.