Placek na maślance

muka

Member
Lis 1, 2010
25
0
0
Efekt super- przepyszne maslane ciasto, no i najwazniejsze bardzo szybkie w wykonaniu. Dzis kolejny raz je upieklam. Hmmm- drugi raz w ciagu trzech dni- to chyba mowi samo za siebie, ze przepis znakomity:)
 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
A ile cukru waniliowego jest w normalnym opakowaniu , bo ja mam takie duże (jakby mnie ktoś na łyżeczki poprowadził
icon_wink.gif
)
No i tym samym - ile cukru waniliowego dodać do kruszonki Bajaderki ?
gruebel_2.gif

I ile to jest 185g mąki - tak na szklanki
Będę dziś robiła , kupiłam biedronkową maślankę mam nadzieję ,że ciasto nie popłynie
Robię z tartymi jabłkami
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
hmmm
Ciasto siedziało 45 minut i chyba by mu jeszcze 10min nie zaszkodziło
Bardzo mało piekę więc nie wiem czy uzyskana konsystencja to jeszcze zakalec czy już nie
Ciasto jest wilgotne , dosyć miękkie - może dlatego ,że zjadłam tuż po wyjęciu z piekarnika
icon_wink.gif

Następnym razem bez paniki zostawię w piecu na 55minut. Jabłek dałam mało bo się naczytałam ,że jak za dużo owoców to nie wychodzi.
Sama nie wiem czy to zakalec czy nie - ale w smaku bardzo dobre
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
iluana @ 12 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1266381hmmm
Ciasto siedziało 45 minut i chyba by mu jeszcze 10min nie zaszkodziło
Bardzo mało piekę więc nie wiem czy uzyskana konsystencja to jeszcze zakalec czy już nie
Ciasto jest wilgotne , dosyć miękkie - może dlatego ,że zjadłam tuż po wyjęciu z piekarnika
icon_wink.gif

Następnym razem bez paniki zostawię w piecu na 55minut. Jabłek dałam mało bo się naczytałam ,że jak za dużo owoców to nie wychodzi.
Sama nie wiem czy to zakalec czy nie - ale w smaku bardzo dobre
Ja teraz piekłam tak jak zawsze ok 35 minut i wyszło wilgotne, idealne
lecker.gif
Niezmiennie pyszne z rabarbarem i maślaną kruszonką
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Ratujcie bo wstyd przyznać ,ale nigdy sama nie przyrządzałam nic z rabarbaru - a chciałabym dziś dodać do tego placka własnie rabarbar.
Po prostu obieram i kroje na kawałki czy jakaś obróbka potrzebna ??
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Iluano, ja zazwyczaj obieram go jeszcze z włóknistej skórki, ale jak jest młody, cienki i świeży, można nie obierać.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Moj zmieniony trochę, bo zamiast maślanki dałam pół szklanki jogurtu greckiego i pół śmietany 18 %
Chyba od tej pory zawsze będę tak robić.
Ma_lankowe_z_rabarbarem_paint.JPG
Ma_lankowe_z_rabarbarem_porcja_paint.JPG
 

Załączniki

  • Ma_lankowe_z_rabarbarem_paint.JPG
    Ma_lankowe_z_rabarbarem_paint.JPG
    125.4 KB · Wyświetleń: 5
  • Ma_lankowe_z_rabarbarem_porcja_paint.JPG
    Ma_lankowe_z_rabarbarem_porcja_paint.JPG
    107.2 KB · Wyświetleń: 5

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Samanto, ja od zawsze piekę z tym co mam w lodówce- a to resztka jogurtu i kefir, a to jogurt brzoskwiniowy na granicy terminu....albo i sam kefir.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Doruśka @ 14 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1302844Samanto, ja od zawsze piekę z tym co mam w lodówce- a to resztka jogurtu i kefir, a to jogurt brzoskwiniowy na granicy terminu....albo i sam kefir.
Ja najczęściej mam w lodówce dyżurną maślankę to nie ma problemu, ale tym razem wyszła i poszła
icon_mrgreen.gif

Na tym tłustym jogurcie ze śmietaną wyszło coś pysznego, ciasto lepsze niż zwykle a często piekę ten placek.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ciasto w wykonaniu mojej 11 letniej córki
icon_smile.gif


 

Załączniki

  • ma_lankowe.jpg
    ma_lankowe.jpg
    76.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy