Placek na maślance

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
iluana @ 20 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1333309do tych co robiły ze sliwkami
Sliwki na pół ?? Jak duzo kładlyscie tych śliwek ???
ja ostatnio piekłam ze śliwkami i kruszonką i nie zdążyłam zrobić zdjęcia
icon_mrgreen.gif

śliwki przekroiłam na pół i ułożyłam skórką do dołu. Układałam je w rządkach w odległości ok 1-1,5cm od siebie, bo akurat tak mi się mieściły równiutko do foremki
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Węgierki się nadają,a może za bardzo dojrzałe były sama nie wiem tak kombinuje lepiej wiedzieć co jest nie tak żeby na drugi raz bezstresowo było.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie wszystkie śliwki wyglądające jak węgierki są węgierkami.
Prawdziwa węgierka dojrzewa trochę później i jest mało soczysta i słodka w porównaniu od śliwek które teraz się pokazują.
http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-rosl...-zwykla,16_501/
Ze śliwkami węgierkopodobnymi też miałam przeboje w pieczeniu - strasznie dużo soku puszczały.
Z późną i bardziej zwartą węgierką nigdy tego problemu nie było.
 

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Dzięki za przepis!Robiłam to ciasto już kilka razy, a koleżanka piecze nawet po dwa na dzień (jest ich dużo w domu). Jeśli owoce puszczają dużo soku to wydłużam czas pieczenia o ok. 5 min. i piekę z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Działa. Piekłam z brzoskwiniami, śliwkami i gruszkami.
 

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Dzisiaj kolejny raz piekłam ze śliwkami i kruszonką. Śliwki kładłam skórką do dołu- były przekrojone na pół. Ciast jak zwykle super! ( chociaż tym razem kombinowane- trochę mleka, kefiru i jogurtu morelowego- sprzątałam lodówkę
icon_mrgreen.gif
).
 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
czy zamiast kruszonki mogę na góre posypac po prostu cukrem pudrem ?? Duzo straci na smaku ?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jasne że możesz.
Na smaku raczej stracić nie powinno, będzie miało inny wygląd i nie będzie miało kruszonki po prostu - ale żeby straciło nie powiedziałabym - zależy co kto lubi.
 

Kasia0407

Member
Lut 3, 2011
815
0
0
Wyciągam, prawdopodobnie będzie dzisiaj - dwie wersje: dla mnie z truskawkami i jabłkiem, dla D. - albo z polewą czekoladową, albo zebra (nie lubi owoców w cieście).
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
juz nawet nie wiem, który raz z rzędu zrobiłam ten placek i zawsze jest doskonały! Dziś powstała wersja z dwoma domowymi dżemami: porzeczkowym i czereśowym pod kruszonką. Pycha! Jeszcze raz wielkie dzięki dla Tobatki!
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Wyciągam jako ulubione uniwersalne ciasto z owocami sezonowymi - właśnie się piecze z rabarbarem.
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Placek pyszny z każdymi owocami
lecker.gif
. Tym razem u mnie na jogurcie i z rabarbarem, a 1 szklankę mąki pszennej zastąpiłam mąką pszenną razową.

DSC01884.JPG
DSC01874.JPG
 

Załączniki

  • DSC01884.JPG
    DSC01884.JPG
    145.6 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC01874.JPG
    DSC01874.JPG
    224.3 KB · Wyświetleń: 6

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
ja ostatnio upiekłam 2 i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć
icon_sad.gif
ale bardzo polecam z rabarbarem, truskawkami i borówkami + kruszonka
icon_smile.gif

jedno było całkowicie z mąki pełnoziarnistej i białko do niego ubiłam na pianę. Chyba było nawet lepsze od zwykłego
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy