Placek na maślance

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
kasha @ 7 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1012937Piekę nocą 3 blaszki ciasta ze śliwkami i kruszonką na jogurcie bałkańskim
lecker.gif
i jak wychodzi na tym jogurcie? Na bałkańskiem robię taki niby sernik i jest zawsze przepyszny.

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
A tak jeszcze mi przyszło do głowy ... jakby dodac kakao, a na to białą kruszonkę (przy tej maślance Straciatella)? Myslicie, że byłoby dobre?

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
No więc zrobiłam z maślanką straciatella i z dodatkiem kakao; na wierzch ananas + brzoskwinia - wyszło superaśne.
Zdjęć niestety nie zrobiłam, bo z samego rana poszło do szkoły na klasowe wigilie, ale napewno zrobię powtórke, bo zostało mi ok. pół maślanki.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Maślankowiec, który udaje "peach pie"
icon_wink.gif

Załączniki

• maslankowe_z_brzoskwiniami.jpg
    maslankowe_z_brzoskwiniami.jpg
    62.5 KB · Wyświetleń: 0

Cezonia

Member
Mar 15, 2009
20
0
0
Placek jest bardzo dobry. Zmniejszyłam tylko ilość proszku do pieczenia.
U mnie z truskawami
lecker.gif
wyglądał tak:

Załączniki

• IMG_7348.JPG
    IMG_7348.JPG
    89.4 KB · Wyświetleń: 0

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Co najmniej raz na parę tygodni u mnie jest.
To doskonały utylizator resztek nabiału - dodaję kefiry, maślankę a nawet owocowe jogurty, które gdzieś tam stoją po lodówce. U mnie zawsze takie są, bo rodzina upiera się przy kupowaniu, bo zdrowe, a i tak zawsze zostają
icon_razz.gif

Dzisiaj - z waniliowym danio + jabłko i banan :]

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Robiłam wiele razy w wersji oryginalnej to ciasto i jest przepyszne. A dziś zrobiłam w wersji dietetycznej i też jest super! przerobione maślankowe

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
ostatnio piekłam je w formie muffinek, na razowej mące żytniej z dodatkiem mocnej kawy, z mrożoną truskawką
icon_smile.gif
pyyszne były i koniecznie muszę je powtórzyć

kawowe_razowe_muffiny_DSCF20983.jpg

kawowe_razowe_muffiny_DSCF21023.jpg

przepraszam za wielkie zdjęcia, ale program mi zgłupiał i mogę z nimi zrobić wszystko, tylko nie zmniejszyć :/

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Zrobiłam kolejny raz, tym razem na nowym gruncie (przeprowadzka do narzeczonego) No i poszło prawie całe w jeden dzień
icon_smile.gif

Było z truskawkami, maślaną kruszonką i mniejszą ilością cukru (3/4 szklanki), co wyszło ciastu na baaaaardzo dobrze, jest jeszcze pyszniejsze
icon_smile.gif

kaszyg

Member
Kwi 8, 2009
10
0
0
zrobiłam dzisiaj 1wszy raz i super wyszło
icon_razz.gif

z brzoskwiniami z puszki i kilkoma malinkami, jednak ta część na różowo zdecydowanie lepsza, brzoskwinki za słodkie jednak.. w moim odczuciu
icon_smile.gif

następnym razem poeksperymentuję!

daumen.gif

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Zrobiłam wczoraj po raz n-ty
icon_smile.gif
tym razem z bananami i czekoladą, jak zwykle genialny

Canditti

Member
Lut 28, 2010
15
0
0
No i zrobiłam dzisiaj ten placuszek.
icon_smile.gif
Zrobiłam z wiśniami i bananami. Ciasto wyszło smaczne, aczkolwiek wydało mi się nieco mdłe, może przez kruszonkę trochę, ale to rzecz gustu. Wydaje mi się, że po prostu jednak nie lubię kruszonek na maśle. Zrobiłam z przepisu Bajaderki, który został tu wklejony. Wszystko wg proporcji podanych w przepisie i niestety nie chciała mi się skleić. Część kruszonki się upiekła ładnie i zrobiła się twarda,a część została jako taki proszek. I następnym razem dałabym jednak mniej cukru do placka.
Z racji tego, że cukier waniliowy był w kruszonce oraz w cieście, a dodatkowo dodałam troszkę olejku waniliowego do lukru, placuszek wyszedł niesamowicie wręcz maślano-waniliowy, pięknie pachnie i przypomina nieco słodką bułkę maślaną.
icon_smile.gif
Zamiast maślanki dodałam jogurtu greckiego. Kolejnym razem dodam kwaśne owoce np. rabarbar. Dziękuję za przepis:) A oto fotka.
icon_smile.gif

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Canditti

Member
Lut 28, 2010
15
0
0
Zrobiłam drugi raz, tym razem dałam mniej cukru - 3/4 szklanki, zrobiłam z brzoskwiniami, nie dodałam lukru, zrobiłam z kefirem (ciasto jest o wiele lepsze) i kruszonka na margarynie. Wyszło MEGAŚNE!Mmm, wszamałam od razu dwa kawały
icon_redface.gif
Następnym razem zrobię jak w oryginale - z maslanką. Pozdrawiam:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy