Placek na maślance

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Chlebki upieczone,a na deser placuszek z mieszanką owocową,a co i tak dzisiejszy kuchenny dzionek dobiega końca więc mozna sobie już połsuchować
mniam.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Temperatura i czas pieczenia zawsze są rzeczą umowną, bo co sprzęt to jednak różnice.. Ja nie piekę na termoobiegu.. I czasem sprawdzam, że wilgotny, to piekę dłużej (zależy, jaki owoc)... Czasem 5-10 min dłużej...
 

Olik_wroc

Member
Sie 9, 2006
4
0
0
Ratunku, na pomoc. Strasznie spodobał mi się ten przepis, przez wzgląd na jego prostotę. Próbowałam już dwa razy i za każdym razem ZAKALEC. Co robie nie tak. Przy bokach foremki jest fajnie wyrośnięty, a reszta - totalna klapa. Czy możliwe jest, że to dla tego że foremkę wykładam papierem do pieczenia??
Posypuję go kruszonką Bajaderki i tylko dla tego zjadamy go z przyjemnością.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Za krotko pieczesz? Za mała temp?
Czasami piekarniki się różnią i trzeba na nie wziąć poprawkę
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wczorajszej nocy upiekłam to przepyszne ciasto.
Jest ono takie cudnie lekkie i maślane choć wcale w składzie nie ma masła
icon_biggrin.gif

nie miałam w domu żadnych owoców, więc dodałam namoczone rodzynki, żurawinę i śliwki suszone i cały słoik wiśni z konfitury, na to kruszonka i zamiast cukru wanilinowego dałam zapach rumowy
lecker.gif

Miałam obawy, ze po upieczeniu całość będzie masakrycznie słodka.
a tu nie! wisienki były cudnie kwaskowate a reszta to słodycz pogrążona w zapachu rumu.
Zjedliśmy jeszcze gorące pół blaszki ciasta, resztę mąż zaniósł do pracy, koledzy zadowolnieni
icon_lol.gif

Tobako dziękuję za przepis
bussi.gif
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Oj, zapomniałam się dopisać
icon_smile.gif
Robiłam w zeszły piątek, z rozwodnionym kefirem i lukrem zamiast kruszonki. Myślałam, że rodzice mnie podduszą, bo mam bana na ciasta (tacie się przytyło), ale w poniedziałek nie było już ani kawałeczka
icon_wink.gif
 

pepsi

Member
Mar 17, 2007
321
0
0
a ja używam maślanki o smaku pieczone jabłko i robię z jabłkami wymieszanymi z cynamonem i dodaję do ciasta zamiast waniliowego cukier cynamonowy i do kruszonki zamiast waniliowego cynamonowy też, pycha!!!
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Tobatko, po raz kolejny dziekuje za przepis na ten placek
cvety.gif


Jest szybki, pyszny i tak cudownie mi sie kojarzy z wakacjami
icon_smile.gif

(zrobilam z malinami, jezynami i jagodami)
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
UPIEKLAM!!!! chcialam ciasto wytrzymujace 900km jazdy autem i wybor padl na to!

zrobilam z wisniami ze sloika

tylko sie nadziwic nie moglam, ze mi sie ciasto do formy nie chcialo "lac" bylo strasznie geste, nic to wsunelam placek do piekarnika i po paru minutach zobaczylam spoczywajace na blacie jajka, ktore mialy sie znalezc w ciescie
icon_eek.gif


myslalam ze dostane bialej goraczki, ale nic pieke dalej.....

jeszcze na cieplo sprobowalam czy da sie to zjesc bez tych jajek i...... ciasto jest poprostu niebo w gebie!!!!!!!!!!!!!

mam nadzieje, ze sie jakos nie zepsuje jak calkiem ostygnie

ale walsnie takiego smaku i konsystencji (nawet bez jajek) dlugo szukalam
daumen.gif
daumen.gif


dziekuje Tobatko
anbetung.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja ostatnio nim testowalam nowy piekarnik u siebie.. Bo wiem, jakie powinno wyjsc
icon_smile.gif
I, jak zawsze, wyszlo pyszne
icon_smile.gif


Carbo - mowisz, ze bez jajek tez wychodzi? Miodzio!
icon_smile.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
bez jajek ? :D
supernacko
fiesgrins.gif


ja robię murzynek bez jajek i on zawsze mi wychodzi.
maślankowe nigdy mi nie wyszło, więc może jak zrobie bez jajek to się uda tak jakbym chciała ?
fiesgrins.gif


Carbo jest puszyste ?
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
a wiec powiem szczerze:placek w smaku jest PYCHA!!!

ale...

odwoluje to, ze mi sie udal
icon_sad.gif


jeszcze na cieplo byl w porzadku, ale pare godzin pozniej okazal sie zakalec na cala linie, wiec podpieklam go troche

nic to nie pomoglo, dalej zakalec
icon_sad.gif
icon_sad.gif


nie wiem czy to wina, ze nie bylo w nim jajek czy jak, czy zle, za krotko go pieklam, nie wiem

do kosza poszedl.......
cry_1.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Stawiam na te jajka. Jajko jednak podczas pieczenia się ścina i pomaga mące i proszkowi zbudować odpowiednią strukturę ciasta - tu może proszek zrobił swoje i ciasto urosło ale masa pozbawiona jajek skleiła się po wystudzeniu na powrót i już.
Nie przejmuj się Carbo - piecz jeszcze raz bo to ciasto jest tego warte
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja bym zjadła z zakalcem.
Kiedyś specjalnie nie dodam jajek skoro mówisz, ze wychodzi
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy