Placek na maślance

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Jak przygotować rabarbar do tego ciacha? Podsmażyć z cukrem? dać surowy - nie będzie za kwaśny?
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja daje surowy, pokrojony w kostkę, za kwaśny nie jest
icon_smile.gif
W każdym razie dla mnie, bo ja lubię kwaskowaty, nawet kompot mało słodzę...
 

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Jeszcze raz popełniłam, tym razem z większą nonszalancją
icon_smile.gif
pokroiłam surowy rabarbar, a kruszonkę zrobiłam z mąki orkiszowej i płatków. Jest przepyszne, chociaż bardziej mi urosło kiedy piekłam z podsmażonym w cukrze rabarbarem.
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Jutro Dzien Matki,wiec miedzy innymi upieklam ten placek.
Jestem pozytywnie zachwycona,bo roboty przy nim wcale a wcale,a efekt koncowy powala na kolana.Ciasto jest puszyte,wilgotne,kruszonka na wierzchu dodaje chrupkosci,jednym slowem super ciasto
icon_biggrin.gif

Serdecznie dziekuje za wspanialy przepis,napewno bede czesto powtarzac
icon_biggrin.gif

anbetung.gif
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
sylcia @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702520Jutro Dzien Matki,wiec miedzy innymi upieklam ten placek.
Jestem pozytywnie zachwycona,bo roboty przy nim wcale a wcale,a efekt koncowy powala na kolana.Ciasto jest puszyte,wilgotne,kruszonka na wierzchu dodaje chrupkosci,jednym slowem super ciasto
icon_biggrin.gif

Serdecznie dziekuje za wspanialy przepis,napewno bede czesto powtarzac
icon_biggrin.gif

anbetung.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Sylcia, baaaardzo się cieszę
icon_smile.gif


Ja je piekę na wszystkie imprezy do przedszkola, bo smaczne, można jeść bez talerzyka, długo trzyma świeżość, więc dzień wcześniej mogę upiec - i wszyscy zachwyceni
icon_smile.gif
I jak mi goście niemal nieoczekiwanie wlecieć mają, to też je piekę
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Piekłam już chyba 1000 raz
icon_razz.gif

No i skusił mnie sposób na rabarbar - żeby go po pokrojeniu przesypać cukrem i zostawić na trochę - wg mnie totalna porażka... tzn ciasto się udało ale piekłam je godzinę! bo ciągle blade i wilgotne było. Rabarbar rozpaćkał się w mokrą masę - niefajnie bardzo. Zdecydowanie lepiej się zachowuje położony na cieście bez żadnych kombinacji przy nim.
Albo coś z nim zrobiłam nie tak...
dontknow.gif
nie trzymałam w cukrze zbyt długo, odcisnęłam z soku... nie wiem.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Cinka ja robilam drozdzówke i rabarber potraktowalam tak jak Ty - cukrem przesypalam. Nic nie wyciskalam, stal z boku gora 30 min. Sok odlałam, ciasto posypalam kaszka manną (w razie W
icon_wink.gif
), rabarber, kruszonka i wyszlo super.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie wątpię Ilonko - tylko dla mnie potraktowany cukrem ten rabarbar zbytnio się rozciapuje w pieczeniu - nie zostaje w takich jędrnych kawałeczkach jak świeży
icon_smile.gif

Przynajmniej mi nie został...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nic mi sie nie rozciapało. Wstawie zdjęcia w najbliższym czasie to zobaczysz
icon_wink.gif

Za male kawalki moze pociachałaś
gruebel_2.gif
No nie wiem czemu tak sie zrobiło. U mnie wyszło super. Piekłam nawet krócej niz w przepisie
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To widocznie soczysty rabarbe(a
gruebel_2.gif
)r.
A moze nastepnym razem posyp kaszka to wciagnie nadmiar soku i sie upiecze OK
gruebel_2.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
E - nie - po prostu przestanę z nim kombinować i będę robić tak jak robiłam dotychczas - pokrojony siup na ciasto i ju
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Na zsiadłym mleku zrobiłam.
W środku podpieczone wiewiórki
icon_wink.gif


1.jpg

2.jpg

Rozdzieliłam dzisiaj w pracy i juz nic nie ma
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • 1.jpg
    1.jpg
    22.1 KB · Wyświetleń: 1
  • 2.jpg
    2.jpg
    38.9 KB · Wyświetleń: 1

lilka

Member
Mar 29, 2008
245
0
0
Pyszny placek, upiekłam wczoraj a dzisiaj jest już mało co i pewnie będzie powtórka. Zrobiłam z maślanką truskawkową i dałam truskawki mrożone, kruszonkę zrobiłam wg. przepisu.Dzięki za przepis i pozdrawiam.
 

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
właśnie siedzi w piekarniku, z rabrbarem, surowym, i kruszonką Bajaderki - jak zwykle niezawodna para. Kruszonka ma ten +, ze zawsze troche zostaje, wiec w ramerkiny wrzucam pokrojone owoce posypuje kruszonka i do piekarnika z ciastem. Jak kruszonka sie zezloci to mam gotowy cieply deser, z glka lodow, albo bita smietana w osobnej miseczce
icon_smile.gif
mniam.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zrobione właśnie, z rabarbarem.

Olej w cieście zastąpiłam 0,5 kostki masła.

Dobre, puszyste, "sprężyste" ciasto.
daumen.gif


S4021264.JPG
 

Załączniki

  • S4021264.JPG
    S4021264.JPG
    101.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Powtórzę na pewno z jakimiś innymi owocami.
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy