Placek na maślance

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (Tobatka @ 17 Jun 2007, 08:13 ) index.php?act=findpost&pid=522834Na serwatce będzie miał inny smak, ale też jest rzadka jak woda. Nie wiem, czy na wodzie wyjdzie.. Pewnie wyjdzie po prostu zupełnie coś innego, niż ten pseudodrożdżowiec...

Będziesz eksperymentowała? Ciekawa jestem..
A jak wyjdzie coś zjadliwego, to wpisz przepis jako osobny, może komuś też potrzebny będzie własnie taki
icon_smile.gif
Zrobilam na... skislym (?kiszonym?) mleku ryzowym i z olejem, i inne proporcje, bo zapomnialam o TYM przepisie, ale wyszedl genialny placek. Teraz musze sprawdzic, czy rownie dobry wyjdzie na swiezym mleku sojowym czy ryzowym.
Sprobuje bardzo szybko, bo bede piekla Kubie do szkoly na Heritage Market ze sliwkami. Przynajmniej raz nie zastanawialam sie ani sekundy co mu dac.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Green

Member
Kwi 17, 2008
42
0
0
lecker.gif
Bardzo dobre wyszło!
Tak serio, to myślę, że z olejem pewnie lepsze, ale piekłam pierwszy raz, więc nie mam porównania.

Cynamon: no niestety, tłuszcz (masło) było w kruszonce.
icon_mrgreen.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
upiekłam na jogurcie, z 2 jajek (zabrakło, ale udało więc, więc widac 2 wystarczą
icon_razz.gif
), z mrożonymi wiśniami
icon_smile.gif
i chyba następnym razem zrobię duużo mniej kruszonki i ogólnie dam mniej cukru ;) ale poza tym, że jest okropnie słodkie, to jest pyszne
icon_smile.gif
wilgotne i rozpływające się w ustach. niesamowite, że takie proste ciasto jest tak smaczne. znowu sprawdza się zasada - im prostsze, tym lepsze
icon_smile.gif

Załączniki

• placekjogurt1008886podpuz3.jpg
    placekjogurt1008886podpuz3.jpg
    27.8 KB · Wyświetleń: 0
  • placekjogurt1008883podpco3.jpg
    placekjogurt1008883podpco3.jpg
    29.5 KB · Wyświetleń: 0

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Nawet w bacówce w górach, na wysokości niemal 1000m, w elektrycznym starym dziwnym piekarniku, w którym nie wiadomo jaka temperatura tak naprawdę jest wyszedł cudnie wilgotny, pyszny!!!
icon_smile.gif
Zrobiłam z jabłkami i cynamonem
icon_smile.gif

Cieszę się, że Wam również wychodzi, smakuje i do niego wracacie - to najlepszy komplement!
icon_smile.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Dziś rano stwierdziłam, że MUSZĘ mieć jakieś domowe ciasto do drugiego śniadania. A nie chciało mi się robić nic więcej, niż machnąć kilka razy łyżką
icon_wink.gif

Więc maślankowiec siedzi w piecu i pachnie nieziemsko. A jest z kruszonką i z czarnymi porzeczkami ze słoiczka, na naturalnym jogurcie.
Pokręciłam proporcje i dałam o pół szklanki mąki za mało, ale jestem pewna że mu to nie zaszkodzi...
icon_wink.gif

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
PYSZNYYYY !!!!!

Zrobiłam na kefirze i zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 szklanki.
SP_A0319.jpg SP_A0318.jpg

U mnie z mrożonymi truskawkami i jagodami pod kruszonką kokosową.

POLECAM
mniam.gif

Załączniki

• SP_A0318.jpg
    SP_A0318.jpg
    126.9 KB · Wyświetleń: 1
  • SP_A0319.jpg
    SP_A0319.jpg
    161.9 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy