Placek z wiśniami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Joanno hura upiekłaś
Joanno ładnie wygląda
Ja tez piekła w takiej zIkei formy ,kupionej 4-5 lat temu ona jest wielka ,więc w sam raz ,ale też wolę piec w tortownicy
A moja to raczej przykwaśna jest niż przysłodka ,ale też bez bezy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Bezę dałam stosunkowo (oczywiście jak na bezę) mało słodką - wydaje mi się, że głównie zawiniły pyszne, ale jednak bardzo słodkie wiśnie z syropu...
Przepis jednak jest na tyle ciekawy, że na pewno doczeka się powtórki w niedługim czasie....
icon_smile.gif

Już w wersji oryginalnej i bez bezy...
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Muszę go upiec jeszcze raz, by sprawdzić, co naknociłam przy tej masie biszkoptowej, że mi się nie zapiekła. Może nadmiernie eksploatowany piekarnik przestał trzymać temperaturę? Wszystko możliwe.....
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
bahomet @ 11 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=537558tatter podsunelas mi fantastyczny pomysl, ja nigdy bym na to nie wpadla, zeby drzewko sadzic. my mamy na wsi 300 czeresni to chyba jak kilka wisni posadze to sie nie obraza tescie... bo u nas wisni tez nie ma. i pomyslec ze w polsce rodzice maja sad wisniowy...
Wisnie we Wloszech sa rzadkoscia. Powiem wiecej: sa podstawowym skladnikiem ciasta zwanego...polacca / z Aversy /. Podobno smakolyk wielki, ale nie mialam okazji skosztowac. A zrobic nie mam jak. Niestety.
http://www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.ph...pic/6/2492.html

meg3

Member
Cze 17, 2007
19
0
0
Właśnie wystygło. Baaaardzo dobre. Dla mnie za słodkie, bo teraz wszystko dla mnie jest za słodkie
icon_rolleyes.gif
Mężowi też bardzo smakuje. Jutro koleżanka dołączy do zachwyconych (jestem o tym przekonana). Miałąm problem z upieczeniem się górnej warstwy-biszkoptowej. Może za niska temp? Wierzch był już mocno ciemny (a nie dawałam cynamonu), a środku po sprawdzeniu patyczkiem jeszcze surowe ciasto. Podwyższyłam tem do 200 i piekłam jeszcze z 15 min. Wyszło i jest super.
lecker.gif
icon_mrgreen.gif
Jest łatwe i szybkie
icon_mrgreen.gif
daumen.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Joanno to mnie zmartwilas. ale chyba i tak sprobuje, najwyzej nie dam w ogole cukru do ciasta. bo ciasto wyglada przeaptycznie!

Linn kiedys slyszalam o tym ciescie ale nie wiedzilam ze z wisniami je robia. tylko skad je biora?
gruebel_2.gif
ide szukac gdzie jest aversa

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Na polnocy A. wisni niet! Na poludniu, udalo mi sie pare razy kupic, ale byly to przykoscielne kiermasze, wiec wisnie z ogrodu prywatnego byly...
Czeresni za to jest masa, sa sady czeresniowe, a i wiele owocujacych czeresni rosnie przy drodze jako drzewa ozdobne
Plan mam taki: przywioze sobie (przemyce) z PL 3 sztuki i posadze, moze sie przyjma...

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
meg3 @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538985Miałąm problem z upieczeniem się górnej warstwy-biszkoptowej. Może za niska temp? Wierzch był już mocno ciemny (a nie dawałam cynamonu), a środku po sprawdzeniu patyczkiem jeszcze surowe ciasto.
Nieco mnie pocieszyło, że nie tylko ja miałam problem z biszkoptem. Oprócz za niskiej temperatury optowałam bowiem za zbyt wczesną jak na mnie porą pieczenia i związanym z tym porannym otępieniem...
icon_wink.gif

bahomet @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538997Joanno to mnie zmartwilas. ale chyba i tak sprobuje, najwyzej nie dam w ogole cukru do ciasta.
Bahomet, dokładnie o tym samym myślałam....
icon_smile.gif
Można też chyba wypłukać te wiśnie ze słodkiego syropu...
icon_wink.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
tatter zapomnialam dodac, ze moja mama ( a ma doswiadczenie, ma sad wisniowy) powiedziala mi, ze prawdopodobnie ziemia nie jest dobra dla wisni i dlatego nie maja drzew. ale sprobowac nic nie kosztuje. powiedziala tez zeby jedno drzewko zasadzic kelerisu (to taka mieszanka wychodowana sztucznie- wisnia z czeresnia) bo jest wiecej szans ze sie przyjmie, bo juz modyfikowana.

joanna ja juz kilka lat nie jem ciast z wisniami wiec bede wszystkiego probowac jak juz przywioze te wsinie od mamy
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ok...a jakie owoce mam ten keleris?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A to nie bedzie czasem to samo co Morello Cherry...bo taka maja nawet w moim ogrodniczym...http://www.gardeningexpress.co.uk/ProductDetails.asp?ProductID=12614

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Joanna @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538910Ja piekłam właśnie z wiśniami zrobionymi wg tego przepisu, ale niestety ciasto przez to wyszło za słodkie. Wydaje mi się, że jednak lepiej sprawdzają się w tym przypadku lekko osłodzone wiśnie z kompotu.
Jak pisałam pod przepisem na te wiśnie - moja mama robiła je na oko. Ja dziś zasypałam około 2 kg wiśni połówką kilograma cukru i wydaje mi się że więcej nie trzeba będzie - wiśnie mojej mamy są kwaskowe, napewno nie za słodkie. Myślę że cukru można spokojnie dać mniej niż w tym przepisie i zrobić je tak by były takie jak lubimy.
icon_wink.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
chcialam znalezc jakies zdjecie ale nie ma. zrobili wino marki 'wino' o nazwie keleris i tylko to znajduje. wygladaja jak wisnie/czeresnie (ja nie widze raczej roznicy miedzy nimi) i jest troche slodsza niz wisnia ale nie tak jak czeresnia. nie umiem dobrze wytlumaczyc. drzewa rosna szybciej i sa wyzsze od wisni (ostatni raz widzialam jakies 10 lat temu wiec mam nadzieje ze nie klamie)

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jesli to te...to mialam okazje je konsumowac...owoce sa duze, slodsze znacznie od wisni, i bardziejjedrne owiedzialabym...tymczasem marzy mi sie kwach i prawdziwie polski smak...
Morello cherry tez zakupie w tym roku...tak na wszeli wypadek, gdyby PRAWDZIWE wisnie nie polubily mojej gleby i mojego klimatu...wrrrr

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Dziewczyny to może pieczcie trochę dłużej?Moja Amika stara już (z11lat ma) ale raczej zawyża temperature niż zaniża ,ja tam tez nigdy nie sprawdzam tego!!!!ciasta patyczkiem i chyba nie wiem czy nie byłby ciut lepki ,ono jest takie(ciasto) w srodku leciutko lepkie

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy