Uf to mi kamień z serca spadł![]()
bahomet @ 11 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=537558tatter podsunelas mi fantastyczny pomysl, ja nigdy bym na to nie wpadla, zeby drzewko sadzic. my mamy na wsi 300 czeresni to chyba jak kilka wisni posadze to sie nie obraza tescie... bo u nas wisni tez nie ma. i pomyslec ze w polsce rodzice maja sad wisniowy...Wisnie we Wloszech sa rzadkoscia. Powiem wiecej: sa podstawowym skladnikiem ciasta zwanego...polacca / z Aversy /. Podobno smakolyk wielki, ale nie mialam okazji skosztowac. A zrobic nie mam jak. Niestety.
http://www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.ph...pic/6/2492.html
meg3 @ 12 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=538985Miałąm problem z upieczeniem się górnej warstwy-biszkoptowej. Może za niska temp? Wierzch był już mocno ciemny (a nie dawałam cynamonu), a środku po sprawdzeniu patyczkiem jeszcze surowe ciasto.Nieco mnie pocieszyło, że nie tylko ja miałam problem z biszkoptem. Oprócz za niskiej temperatury optowałam bowiem za zbyt wczesną jak na mnie porą pieczenia i związanym z tym porannym otępieniem...![]()
bahomet @ 12 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=538997Joanno to mnie zmartwilas. ale chyba i tak sprobuje, najwyzej nie dam w ogole cukru do ciasta.Bahomet, dokładnie o tym samym myślałam....Można też chyba wypłukać te wiśnie ze słodkiego syropu...![]()
![]()
Joanna @ 12 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=538910Ja piekłam właśnie z wiśniami zrobionymi wg tego przepisu, ale niestety ciasto przez to wyszło za słodkie. Wydaje mi się, że jednak lepiej sprawdzają się w tym przypadku lekko osłodzone wiśnie z kompotu.Jak pisałam pod przepisem na te wiśnie - moja mama robiła je na oko. Ja dziś zasypałam około 2 kg wiśni połówką kilograma cukru i wydaje mi się że więcej nie trzeba będzie - wiśnie mojej mamy są kwaskowe, napewno nie za słodkie. Myślę że cukru można spokojnie dać mniej niż w tym przepisie i zrobić je tak by były takie jak lubimy.![]()
tatter @ 13 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=539028A to nie bedzie czasem to samo co Morello Cherry...bo taka maja nawet w moim ogrodniczym...http://www.gardeningexpress.co.uk/ProductDetails.asp?ProductID=12614tatter moze to todla mnie wisnie czeresnie to to samo z wygladu
to chyba to! http://www.victoriananursery.co.uk/fruit_a...y_tree_morello/
Linn @ 12 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=538975Wisnie we Wloszech sa rzadkoscia. Powiem wiecej: sa podstawowym skladnikiem ciasta zwanego...polacca / z Aversy /. Podobno smakolyk wielki, ale nie mialam okazji skosztowac. A zrobic nie mam jak. Niestety.
http://www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.ph...pic/6/2492.htmlTa masa co na niej wiśnie leżą to budyń![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.