Placek z wiśniami

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Ilona @ 13 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=539139Ta masa co na niej wiśnie leżą to budyń
icon_question.gif
to crema pasticciera. wczoraj nie doczytalam ale uzywaja do tego ciasta wisni z cukru, a nie swiezych. poza tym nazwa pelna to polska klamczucha
icon_mrgreen.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
tatter @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=539004Na polnocy A. wisni niet! Na poludniu, udalo mi sie pare razy kupic, ale byly to przykoscielne kiermasze, wiec wisnie z ogrodu prywatnego byly...
Czeresni za to jest masa, sa sady czeresniowe, a i wiele owocujacych czeresni rosnie przy drodze jako drzewa ozdobne
Plan mam taki: przywioze sobie (przemyce) z PL 3 sztuki i posadze, moze sie przyjma...
Wisni jest bardzo malo. Najlepiej dogadac sie z kims, kto ma drzewko wisniowe. Czeresni jest mnostwo i sa wspaniale. Bardziej niz czeresnie przypominaja befsztyki. Najlepsze z gatunku ferrovia, czyli kolej zelazna.

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Też sie przyglądam temu przepisowi, bo lubię oryginalne. Mam wątpliwości co do połączenia smaków: ciasta kruchego i biszkoptowego - to dwa różne gatunki ciasta. Nie "gryzą" sie w jednym kawałku?

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
bahomet @ 13 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=539038cinka moja mama dala 1kg cukru na 3 kolo wisni wiec mam nadzieje ze nie wyjdzie za slodkie:)
Bahomet, jak w przepisie jest napisane na litr soku jaki puszczą wiśnie 1 kg cukru, a 1 kg wiśni na pewno nie puści aż takiej ilości soku, trzeba ich znacznie więcej.

Myślę, że wiśnie Twojej mamy na pewno nie wyjdą za słodkie, mi zresztą nigdy takie nie wychodzą i nadają się jak najbardziej do różnych ciast. Chyba muszę zważyć następnym razem swoje wiśnie.

Jak słusznie napisała Cinka są slodkie, może nawet lekko kwaskowate, ale nie za słodkie.
Może też znaczenie ma odmiana wiśni: jedne są bardziej inne mniej słodkie.
gruebel_2.gif

Joanno, przykro mi, że wisnie ,,zepsuły" Ci ciasto
cry_1.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Alisiu - faktycznie w przepisie twoim stoi że na litr soku 1 kg cukru i całkiem możliwe że to wcale za dużo nie wychodzi. Tak jak piszesz - znaczenie ma też gatunek wiśni, ich słodkość/kwaśność a także to jak bardzo soczyste są i jak duże - wiadomo że mała wisienka mniej soku puści, jak suche lato to owoce też mniej soku mają... no dużo czynników pływa na efekt końcowy - trochę trzeba na smak robić a nie sztywno trzymać się przepisów
icon_biggrin.gif

A ciasto Joanny może nie tyle wiśnie a beza dosłodziła?

No bo ja nie wiem... u nas te wiśnie kwaskowe są raczej - nie słodkie
dontknow.gif

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
bahomet @ 13 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=539375alisia chyba nie lapie twojego rozumowania ale jak pisalam wisnie juz zapasteryzowane czekaja na mnie w polsce. i mamie mojej tak posmakowaly ze jeszcze raz bedzie robic
icon_mrgreen.gif
Qrcze, chyba namotałam
icon_mrgreen.gif
Chodziło mi o to, że na 3 kg wiśni 1 kg cukru to powinno być ok. Jak już pisałam wcześniej cieszę się, że wiśnie posmakowały mamie. Pozdrówka
wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
O ...ja rowniez lubie takie zestawienie ciast....

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
alisia @ 13 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=539327Joanno, przykro mi, że wisnie ,,zepsuły" Ci ciasto
cry_1.gif
A tam od razu zepsuły... Zjedzone do ostatniego okruszka....
icon_smile.gif
mniam.gif

Ciut za słodkie było dla mnie, ale znaleźli się amatorzy, co wylizywali talerzyki....
icon_smile.gif
Ja też zresztą nie zostawałam w tyle...
icon_redface.gif
icon_smile.gif

A wiśnie same w sobie są przepyszne! Na pewno będę je robić co roku.
icon_smile.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
No to skoro 2 osobom smakuje, to chyba zrobię....
icon_razz.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Relacja "na żywo": właśnie siedzi sobie w piecu ....

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Bardzo dobre ciasto. Najlepsze jakie jadłam z wiśniami (zasługa tego biszkoptu na wierzchu, bo kruche z wiśniami jest zwykle trochę za suche.
Robiłam w tortownicy b. dużej, ale chyba następnym razem zrobie w blaszce (lepiej jak warstwy ciasta będą cieńsze i ciasto bedzie bardziej wiśniowe). Tak samo pokombinuję z dodaniem do wiśni jakiegoś kisielu, aby nadzienie było bardziej mokre i wyraziste.
Skojarzyło mi sie to ciasto z plackiem wiśniowym, którym zachwycał sie agent FBI w filmie miasteczko Twean Peaks
icon_biggrin.gif

Dziękuję za przepis, aczkolwiek jak to ja zwykle będę go jeszcze "udoskonalać" pod swój smak.

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
kurka, za wczesnie wyjelam je z piekarnika.
po nalozeniu owocow i zalaniu ciastem biszkoptowym pieklam jeszcze jakies 0,5h, ladnie sie zrumienilo, wiec wyjelam z piekarnika (o uzyciu czegos takiego jak patyczek do sprawdzania zapomnialam
dump.gif
).. no i przed chwila rozkroilam, a to jakies plynne i niedopieczone. trudno, w smaku dobre. mowie rodzinie, ze to taka masa i ze tak ma byc;) chyba sie nie potrujemy...

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Margot @ 8 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=672244płynne ,nie powinno być,ale jest one takie wilgotne
A dobrze wystygło?Bo ciepłe może być takie bardziej mokre

p.s Potruć się tym nie można
ostyglo juz calkowicie, bo rano pieklam. ale moze masz racje, mowiac, ze takie ma byc.. bo nie plynie tak jak surowe ciasto (no w koncu troche sie pieklo ;)), ale specjalnie zwarte tez nie jest... no nie wiem
gruebel_2.gif

niewazne.. i tak mi bardziej smakuje od ciepanego ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy