- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
'Placek' ziemniaczany z serem
skladniki:
ok 800 g ziemniakow (czesto mam ok kilograma)
150-200 g sera (mozarella lub roquefort lub gorgonzolla, itp.)
posiekana natka pietruszki (lub inne ziola)
1 lyzka maki
sol, pieprz (ew. galka muszk. lub inne przyprawy jakie sie lubi)
Ziemniaki obrac, zetrzec na duze wiorki, wymieszac z maka, pietruszka i przyprawami. Na rozgrzana, lekko naoliwiona patelnie nalozyc polowe masy ziemniaczanej, 'ugniesc' drewniana plaska lyzka, nastepnie nalozyc pokrojony w kawalki ser i przykryc reszta ziemniakow, po czym ponownie mocno 'ugniesc' (wtedy placek latwo mozna bedzie przewrocic na druga strone; w tym celu najlepiej uzyc duzyj pokrywki).
Smazyc ok. 20 min z kazdej strony.
Jest naprawde pyszny! Serdecznie polecam
PS. Niestety, nie pamietam z jakiej ksiazki pochodzi ten przepis, wiem tylko, ze z jakiejs francuskojezycznej czytanej nascie lat temu gdy uczylam sie gotowania
skladniki:
ok 800 g ziemniakow (czesto mam ok kilograma)
150-200 g sera (mozarella lub roquefort lub gorgonzolla, itp.)
posiekana natka pietruszki (lub inne ziola)
1 lyzka maki
sol, pieprz (ew. galka muszk. lub inne przyprawy jakie sie lubi)
Ziemniaki obrac, zetrzec na duze wiorki, wymieszac z maka, pietruszka i przyprawami. Na rozgrzana, lekko naoliwiona patelnie nalozyc polowe masy ziemniaczanej, 'ugniesc' drewniana plaska lyzka, nastepnie nalozyc pokrojony w kawalki ser i przykryc reszta ziemniakow, po czym ponownie mocno 'ugniesc' (wtedy placek latwo mozna bedzie przewrocic na druga strone; w tym celu najlepiej uzyc duzyj pokrywki).
Smazyc ok. 20 min z kazdej strony.
Jest naprawde pyszny! Serdecznie polecam

PS. Niestety, nie pamietam z jakiej ksiazki pochodzi ten przepis, wiem tylko, ze z jakiejs francuskojezycznej czytanej nascie lat temu gdy uczylam sie gotowania

Ostatnią edycję dokonał moderator: