Placek ziemniaczany

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
tez zrobilam, balam sie, ze mi sie spali zanim sie usmazy, ze sie rozwali itd., ale nic z tych rzeczy nie nastapilo
daumen.gif

usmazyl sie ladny placek!!!

pyszne to danie i szybkie w przygotowaniu
daumen.gif
oblozylam cebula, pieczarkami, gorgonzola i wloska salami
podalam z salata i pomidorami z bufalska mozarella
mniam, mniam
mniam.gif
dziekuje bea!

_20071222_0112.jpg
 

Załączniki

  • _20071222_0112.jpg
    _20071222_0112.jpg
    85.8 KB · Wyświetleń: 18

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
najpierw dobrze 'okrawam' wokol drewniana lyzka, nakrywam patelnie pokrywka, uzbrajam sie w sciereczke i przewracam placek z patelni na pokrywke, po czym zsuwam go z pokrywki na patelnie
icon_biggrin.gif
 

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
Mam pytania:
Czy nie trzeba dawać jajka do tych ziemniaczków, masa będzie dobra i zwarta, oraz
pytanie 2 czy uda mi sie z tego zrobić małe placuszki czy raczej sie rozleje po patelni ciasto ziemniaczane ?

Prosze o szybka odpowiedź, chce to jutro zrobic na obiadek:)
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
1 - nie, jajka sie do tego placka nie dodaje
2 - nie wiem czy sie male placki nie rozleja po patelni, bo to jest cos innego niz male placki; mozesz sprobowac, ale za rezultat nie recze
icon_wink.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
żeby tylko mój mąż tu nie zajrzał przypadkiem,
uwielbia placki ziemniaczane i zaraz mnie do roboty zagonić byłby gotów
pinggrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
O matko, a kto mowi o recznym tarciu???
Ja bym go nigdy nie upiekla gdybym miala recznie trzec!
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kasha jak ON chce to niech ON zetrze pyry, a Ty zrobisz reszte
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ja, albo Marc zawsze trzemy recznie, wtedy najlepsze placki wychodza
icon_wink.gif


robilam ten placek niedawno, ale nie wiem dlaczego nie wyszedl mi, nie dalo sie go latwo obrocic, przywarl do patelni, z zewnatrz byl spalony, a w srodku surowawy
icon_sad.gif


no ale i tak jest to pyszny placek, o!!!
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Hm, to dziwne Carbo, Bo po 40 min to on nie moze byc surowy w srodku
gruebel_2.gif

Jesli bys spalony z wierzchu, to moze zmniejsz plomien nastepnym razem?
I co do odwracania, to ziemniaki trzeby dobrze 'ucisnac' na patelni, wtedy placek jest dobrze zwarty i odwraca sie bazproblemowo (oczywiscie za pomoca duzej pokrywki, nie 'lopatki')
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
Natrafiłam na ten wątek, sprawdziłam, że mam kilka kartofli i resztę gorgonzoli i zrobiłam.
Tak to wyglądało:
Jeszcze surowe na patelni
DSC02448A.JPG

Już usmażony
DSC02450.JPG DSC02453.JPG

Smakowało.
mniam.gif


Ja często robię podobny placek. Nazywa się szwajcarski. Ziemniaki podgotowuje się na półtwardo, ściera tak samo jak w tym przepisie. Patelnię z dość dużą ilością oleju wykłada się cieniutimi plasterkami chudego boczku lub bekonu, na to doprawione solą i pieprzem ziemniaki. Smaży się tak samo jak ten, ale tylko po jednej stronie. Chrupiący boczek - mniam.
 

Załączniki

  • DSC02448A.JPG
    DSC02448A.JPG
    67.3 KB · Wyświetleń: 18
  • DSC02450.JPG
    DSC02450.JPG
    68.9 KB · Wyświetleń: 18
  • DSC02453.JPG
    DSC02453.JPG
    63.8 KB · Wyświetleń: 18