Placek ziemniaczany

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Bea73 @ 23 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779657O matko, a kto mowi o recznym tarciu???
Ja bym go nigdy nie upiekla gdybym miala recznie trzec!
heh, mam tylko zwykłą tarkę
cry_1.gif
więc tylko robótki ręczne wchodzą w grę
cry_1.gif


Ilona @ 23 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779660Kasha jak ON chce to niech ON zetrze pyry, a Ty zrobisz reszte
icon_mrgreen.gif
to musiałby chyba być jakiś ładny i miły sen
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
hazo, piekny placek ci wyszedl!!!!!
icon_eek.gif


Bea, ja sie nie poddalam, napweno jesczze sprobuje i bede robic jak mowisz, moze ostatnim razem zaniedbalam te wskazowki
icon_redface.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
hazo @ 23 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779865Kasha, starcie ziemniaków trwało u mnie zdecydowanie krócej niż ich obieranie.
ja to dłuuugo trę, chyba ze 2 godziny bym tarła i taaarła
icon_smile.gif


Sinistra @ 24 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779891Zgadzam się z moją Siostrą. I co to za sformułowanie "zagonił mnie do roboty"? Jesteś na etacie kucharski/służącej?
no... tak jakby
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
a na jakiej patelni byloby to najlepiej zrobic , powlekanej czy nie powlekanej stalowej. Bo raz probowalam zrobic rostti i nie wyszlo mi
icon_sad.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Nie mam niestety stalowej patelni, mam tylko 'powlekane' wiec nie wiem czy pomoge. Jednak na 'powlekanej' wychodzi calkiem dobrze
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
Ja robiłam na teflonowej. Po 15 minutach potrząsnęłam nią kilka razy, żeby poruszyć plackiem. Musi się ruszać, żeby ładnie zsunął się na pokrywkę.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Widze ze powodzenie mojego ukochanego placka zaczyna rosnac
icon_smile.gif

Ciesze sie ze Wam smakuje!
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ja też, nawet teraz nam ochotę wyciągnąć hebel i zaatakować jakiegoś ziemniaka. Moze wytrzymam do jutra.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Mam nadzieje ze bedzie smakowac Lisie
icon_smile.gif


Co do przypraw, to wszystko zalezy jakiego sera uzyjecie; gdy robie z mozarella, to daje wiecej przypraw, by placek nie byl 'mdly' (galka, kumin, kolendra czy papryczka z Espelette); a teraz najczesciej robie z gorgonzola, pyyycha
lecker.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
kasha @ 24 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=780097ja to dłuuugo trę, chyba ze 2 godziny bym tarła i taaarła
icon_smile.gif
Kasiu, trze się na tarce o dużych oczkach, ziemniaków jest kilka, mnie zajęło to góra 20 minut.

Bardzo smaczny!
Miałam tylko mozzarellę, więc do ziemniaków dodałam dużo pieprzu, posiekane chili, kumin, dużą szczyptę majeranku. Trochę przesadziłam z tym chili i oddech mi płonął
icon_wink.gif

Ponieważ awokado lada chwila wypełzłoby mi z lodówki, zrobiłam do niego guacamole z tego fantastycznego przepisu.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,934
1,526
113
Dzisiaj zrobiłam, smakowało
lecker.gif
i z pewnością powtórzę.
Robi się naprawdę bardzo szybko, obranie ziemniaków trwa chwilkę a starcie ich mniej niż 5 minut.
Przy przewracaniu placka nie miałam najmniejszych problemów, skorzystałam z tego, że mam 2 patelnie o zbliżonych
średnicach. Nakryłam patelnię z plackiem inną patelnią, odwróciłam i po sprawie - dopiekłam drugą stronę, obyło się bez pokrywki i sprawnie. Bea
anbetung.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
dzis mam zamiar zrobic - tylko zastanawiam sie czy kupic takie ziemniaki bardziej maczyste jak na piure czy woskowe jak do salatek?
gruebel_2.gif
chyba te pierwsze prawda?