Prince polo

ilka

Member
Lip 24, 2006
33
0
0



Ciasto biszkoptowe:

6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 L śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
100g mlecznej czekolady
3 batony prince polo classic( lub princessa) XXL
puszka brzoskwiń

Wierzch:
galaretka brzoskwiniowa

Ciasto biszkoptowe: Jaja ubić z cukrem na pulchną masę.
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Dodać do ubitych jajek - po jednej łyżce delikatnie mieszając.
Wlać do blaszki 25x40 cm . Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwiń (ja nasączyłam całym).

Masa:
Ubic śmietanę. Dodać cukier i śmietan fixy.
Następnie dodac startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Wymieszać - najlepiej ręcznie.
Masę nałożyć na biszkopt.

Wierzch: Zalac dobrze tężejącą galaretką. Ja zrobiłam z dwóch galaretek rozpuszczonych w 3 szklankach wody


Przepis autorstwa kalac ze strony noworodek.pl trochę zmodyfikowany:))
 

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
bardzo apetycznie wyglada-warto spróbowac
mniam.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
ja tez zrobię w formie tortu;) tylko dodam zelatyny do masy, zeby mi ładnie postała od soboty do niedzieli.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ulubione ciasto mojego meza, dlatego wsrod innych ciast i to zagosci na naszym stole.
dzieki za przepis
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
owieczka @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=481951tildi moze Ty pomozesz. Upieklam biszkopt wg przepisu w blaszce wielkosci z przepisu ale wyszedl zbyt wysoki, do gory blaszki zostalo gdzies gora 2-3 cm, nie zmiesci sie i masa i galaretka, co robic?
Odkroić i zjeść z herbatą
mniam.gif
Mogę ci pomóc
icon_mrgreen.gif

Albo na pół i zrobic dwa ciasta;-)
Albo przedłuzyć boki sztywnym brystolem, ew tekturą (mozna papier owinąć wtedy folią alu albo spozywczą, żeby łatwo odchodziło)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
jutro robię
 

ilka

Member
Lip 24, 2006
33
0
0
owieczka @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=481951tildi moze Ty pomozesz. Upieklam biszkopt wg przepisu w blaszce wielkosci z przepisu ale wyszedl zbyt wysoki, do gory blaszki zostalo gdzies gora 2-3 cm, nie zmiesci sie i masa i galaretka, co robic?
No właśnie czasami ten biszkopt wychodzi zbyt wysoki. Niektórzy robią spód z 4 jaj. Ja w takim wypadku kroję na pół i robię inny placek na drugim spodzie.
Na swoją obronę mam tylko to, że w oryginale biszkopt był z 7 jajek
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Zrobiłam na Wielkanoc-nie po raz pierwszy i napewno nie ostatni
icon_smile.gif
Zdecydowanie najlepsze ciacho jakie kiedykolwiek jadłam! Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto nie poprosiłby o dokładkę
icon_wink.gif
Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za przepis, Ileczko
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif
 

ilka

Member
Lip 24, 2006
33
0
0
Kleopatra @ 7 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482424Zrobiłam na Wielkanoc-nie po raz pierwszy i napewno nie ostatni
icon_smile.gif
Zdecydowanie najlepsze ciacho jakie kiedykolwiek jadłam! Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto nie poprosiłby o dokładkę
icon_wink.gif
Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za przepis, Ileczko
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif
Cała przyjemność po mojej stronie. Strasznie się cieszę, że smakuje.
icon_smile.gif
 

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
tillandsja mi kiedys zaproponowała te ciasto nie wiedziałam co upiec na urodziny dla znajomej,zrobiłam w formie tortu - nie został ani jeden kawałek dla mnie,podobno w smaku rewelacja.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Fajnie wygląda Alutko
daumen.gif

Hmn, mam w lodówce jeszcze jedna kremówke...
fiesgrins.gif