Prosty i pyszny razowiec

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
nikka @ 4 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086481Krystyno9 - a byłaś w młynie? Ja zajechałam do sklepu przy młynie i kupiłam cały worek 10 kg [mniejszych nie mieli], poluję natomiast na taką mąkę pełnoziarnistą, ale póki co zadowalam się tą z Lubelli - ona jest chyba trochę oszukiwana, albo bardzo drobno zmielona
u mnie nie ma nigdzie blisko młyna. Zdana jestem na chłopa z worami

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A ja po probach zakwasu z razowa przeszlam na zytnia ponownie. Ciagle sie rozwarstwial i mial dziwny zapach. Juz myslalam, ze mi zakwas zdycha. To chyba nienormalne, co ?

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
A czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego moje chleby na zakwasie nie wyglądają tak jak u Tatter ( takie uwypuklone) tylko zawsze są płaskie? od czego to zależy???

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Beata19 plaskatość
rofl.gif
chlebków to często wynik zbyt długiego wyrastania - wkładane do pieca powinny być wypukłe.

U mnie dzisiaj z modyfikacjami: zakwas pszenny, 50% mąki pszennej 750, 25% orkiszowej razowej 2000, 25% pszennej 1850 + jasny słód jęczmienny. Rośnie niesamowicie...
Prosty_razowiec.jpg

Załączniki

• Prosty_razowiec.jpg
    Prosty_razowiec.jpg
    443.3 KB · Wyświetleń: 1

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Gucio @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087243Beata19 plaskatość
rofl.gif
chlebków to często wynik zbyt długiego wyrastania - wkładane do pieca powinny być wypukłe.

U mnie dzisiaj z modyfikacjami: zakwas pszenny, 50% mąki pszennej 750, 25% orkiszowej razowej 2000, 25% pszennej 1850 + jasny słód jęczmienny. Rośnie niesamowicie...
Gucio dziękuję za odpowiedź,ale moje chleby przed wkładaniem do piekarnika już są płaskie ( te w foremkach), bo te , które rosną w koszach to po wyłożeniu na blachę podnoszą się.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Beata19 @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087294Gucio dziękuję za odpowiedź,ale moje chleby przed wkładaniem do piekarnika już są płaskie ( te w foremkach), bo te , które rosną w koszach to po wyłożeniu na blachę podnoszą się.
Beata19 moje chleby foremkowe wkładane do pieca nie są płaskie (chyba, że przerosły) tylko wypukłe - zarówno pszenne (mocno wypukłe) jak i żytnie (mniej wypukłe). Ważna jest też konsystencja ciasta i jeżeli Twoje po upieczeniu nie są za mokre to bym nadal obstawiał zbyt długie rośnięcie
gruebel_2.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Gucio @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087336Beata19 moje chleby foremkowe wkładane do pieca nie są płaskie (chyba, że przerosły) tylko wypukłe - zarówno pszenne (mocno wypukłe) jak i żytnie (mniej wypukłe). Ważna jest też konsystencja ciasta i jeżeli Twoje po upieczeniu nie są za mokre to bym nadal obstawiał zbyt długie rośnięcie
gruebel_2.gif
.
Może rzeczywiście dam im mniej czasu na rośnięcie.Konsystencja wydaje mi się ok., a są to przeważnie chleby żytnie albo żytnio- razowe.Dziękuję i pozdrawiam.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
j apiekę z takiej mąki z otrębami, trzeba dać więcej wody do ciasta.

Danna

Member
Lut 19, 2008
6
0
0
To mój trzeci chleb, ale pierwszy razowy na zakwasie. Przykro mi, ale mimo rad, nie potrafiłam się powstrzymać przed rozkrojeniem go i dosłownie, pożarciem dwóch kromek suto posmarowanych świeżym masłem
mniam.gif

Mimo, że mój chleb pokazał rogi, opadając środkiem, choć wyrastał w foremce raptem 2 godziny, jest przepyszny. Wiadomo, nie uroda wazna, tylko to, co sie ma w środku; a w środku ma zamiast cukru miód, ziarna słonecznika i siemię lniane.

Czy wiecie, że nie mogę nigdzie dostać ziarenek sezamu?! W trzech hipermarketach posucha na ten produkt
icon_rolleyes.gif

Na dokładkę chciałam Wam przedstawić Pana Zakwasa, który dzielnie mi pomaga, na co dzień mieszkając w lodówce. Dziś pierwszy raz dostał do jedzenia mąkę razową i wygląda na zadowolonego ;)

Załączniki

• tatterowiec.jpg
    tatterowiec.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 0
  • mniam.jpg
    mniam.jpg
    44.2 KB · Wyświetleń: 0
  • zakwas.jpg
    zakwas.jpg
    38.8 KB · Wyświetleń: 0

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Danna, chlebki wyglądają apetycznie i wspaniały pomysł z tymi ziarnami
lecker.gif
Nie dziwię się, że nie wytrzymałaś: ciepły chlebek z masełkiem...
Widać,że Pan Zakwas ma siłę i nie jeden bochenek jeszcze podniesie
rofl.gif

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Dzień DObry
icon_smile.gif

piekłąm wczoraj ten chlebek .i o ile dzięki pomocy Waszej w innym temacie "dogadałam " sie z moim poprzednim zakwasem/zaczynem i jest okej to ten chlebek "zjadł" mi troche nerwów.
gruebel_2.gif

przestudiowałam ten temat wiec pełna już Waszych doświadczeń :D wziełam sie do roboty

do suchych skłądników dodałam zakwas
wytarowałm wage i wlałam tyle co w przepisie /jakiej konsystencji macie ten zawas podczas wlewania?? /
wczesniej odłożyłam trzy łyżki zakwasu dołożyłam wody mąki odstawiłam
mimo ze ciasto na chleb wydawało mi sie za twarde dolałam tylko troszke wody /idąć za radami w temacie/
stało w normalnej temperaturze dwie godziny i nic nie ruszyło
wiec dolałam troszke wody i dodałam jeszcze łyżke ożywionego wczesneij w innym naczyniu zakwasu
troszke ruszyło wiec przełozyłam do keksówki
zaczeło roznąc
ale że już była 23 w nocy to sie bałam ze mi wyrośnie i nocy bede piec wiec znów za Waszymi radami włozyłam do lodówki
w nocy ok 4ej /jak córka mnie obudziła
lecker.gif
/ wyciągnełam i do godziny 7ej rano spokojnie wyrosło do brzegów
piekłam ponad godzine
jak wróce z pracy zrobie zdjecie w środku bo szczerze nie jestem pewna czy sie dobrze upiekł
gruebel_2.gif

jesli nie to poprosze o rady wieczorem jak wkleje zdjecie

ale teraz mam pytanko odnośnie tego zakwasu co odłożyłam czy dokarmiać go codziennie?
i ile .. zeby mieć go ciągle tyle co potrzeba ... gdybym chciała piec dwa trzyrazy w tygodniu tem chleb...

wiem ze to opisane ale ja to tak musze mieć łopatologocznie
dump.gif

aha i prosze powiedzcie mi czy dokarmiacie zytnia białą czy razową?
ten zakwas co mam jest prowadzony na takiej białej żytniej to go moge do wszytskich rodzajów chlebów na zakwasie uzywac?

aha i mi wyszedł jeden bochenek talka keksówka 24 cm.

wiem dużo pytań ale mam nadzieje ze mi pomozecie bo mistrzynie niezłe jesteście !!!

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t&p=1092873 juz Ci odpowiadałam na pytanie co robić z resztą zakwasu
fiesgrins.gif
Dokarmiasz żytnią białą, lub razową, lub pszenną jesli chcesz mieć pszenny zakwas, zależnie od tego co potrzebujesz, co lubisz i która mąka sprawdza się najlepiej, bo czasem zakwas lepiej rośnie na mące białej, a czasem lepiej na razowej. Zakwasu takiego możesz używac do wszystkich chlebów, no chyba że przepis mówi inaczej np. potrzebny jest zakwas pszenny, lub o odpowiedniej hydracji.

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
dziunia @ 24 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1097105Tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t&p=1092873 juz Ci odpowiadałam na pytanie co robić z resztą zakwasu
fiesgrins.gif
Dziuniu kochana (moge tak pisac :D ) ja wiem wiem ja mam to nawet skopiowane i wydrukowane :D
tylko nie byłam pewna czy ta ilośc mi już pozwoli wyhodować taką ilość zakwasu na ten chlebek .

ale okej bede cierpliwie dazyć do doskonałosci :D

już nie moge sie doczekac az wróce do domu i przekroje ten chleb
icon_rolleyes.gif

dziekuje za reszte odpowiedzi
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Żeby wyhodować nową porcję zakwasu wystarczy nawet tylko to, co zostało na ściankach naczynia w którym zakwas hodujesz, nawet lepiej wtedy rośnie, gdy do małej ilości zakwasu dodamy dużo mąki i wody.

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
wink.gif

Chlebki wszystkim smakowały
icon_smile.gif

oto zdjecia
ten z ziarnami to z innego mojego przepisu tylko na odnowionym według rad zakwasie

Załączniki

• IMG_0513.JPG
    IMG_0513.JPG
    118.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0523.JPG
    IMG_0523.JPG
    120.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0524.JPG
    IMG_0524.JPG
    149.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0525.JPG
    IMG_0525.JPG
    146.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0529.JPG
    IMG_0529.JPG
    119.2 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0538.JPG
    IMG_0538.JPG
    120.5 KB · Wyświetleń: 0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Wg mnie mucha nie siada
fiesgrins.gif
Zakwas z pierwszego zdjęcia idealny wręcz, chleb przed pieczeniem ładnie wyrósł, a po upieczeniu też wygląda jak powinien. Brawo
daumen.gif

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Dziekuje !!!

przepraszam nie mogłam od razu napisac "historii" zdjeć

zdjęcie 1. zakwas po trzech godzinach po karmieniu przed włożeniem do lodówki

zdjęcie2. chleb przed włożeniem do lodówki po lekkim ruszeniu sie

zdjęcie3. zakwas po wyjęciu z lodówki przed dokarmieniem

zdjecie4. moj chlebek na odnowionym zakwasie

zdjecie5. WaszMój chlebek
banana.gif

zdjęcie 6. ulubione chlebki mojej rodzinki

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy