Prosty i pyszny razowiec

karel70

Member
Lut 10, 2011
1
0
0
Witam!

Chciałbym zrobić sobie owy chlebek i mam kilka pytań gdyż jestem zielony w tych spawach.
Mam dostęp do ziarna żyta oraz do tzn bąka czyli wiejskiego urządzenia do robienia paszy czy taka tzn pasza z ziarna żyta będzie dobra do zrobienia zakwasu oraz do robienia chleba?

Pozdrawiam i czekam na odp

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bacca, Guciu, bochenki - pierwsza klasa!

Karel70, zmielilabym na poczatek jedynie odrobine ziarna, aby zobaczyc na jaka grubosc mieli, bo moze sie okazac, ze tylko lamie.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Piecze się. Cały grahamkowym zakwasie, z mąką graham.
Rósł długo. Od 7 rano do 16.30 w lodówce, a później jeszcze na blacie kuchennym ponad 3,5 godziny. Nie wiem dlaczego, bo zakwas silny. Mam tylko nadzieję, że nie wyjdzie zakalcuch.

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Właśnie upiekłam ten chlebek
icon_biggrin.gif
Bardzo ładnie wyszedł chociaż nie wyrastałam go dwa razy, bo mi się śpieszyło. Nawet mam fotkę (trochę marną), ale uchwyciła oprócz chlebka mój totalny bajzel w kuchni (mam remont w domu i totalny chaos - ale zamiast sprzątać chleb piekę
icon_biggrin.gif
) i normalnie wstyd wstawiać. Przy okazji testowałam nową blaszkę do chleba, którą od siostry w prezencie dostałam i nowy piekarnik, bo stary najpierw rozrabiał a potem zdechł totalnie.

Chleb pachnie obłędnie, jeszcze go nie ruszałam ale mimo, że jestem świeżo nażarta to ślinotoku dostaję :-D

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Nie wytrzymałam i zaczęłam chlebek. Po prostu cudo, boski jest! Miałam na święta zaplanowane inne chleby, ale chyba sobie daruję i zrobię tego. Mąż mnie popiera
icon_biggrin.gif

Czemu ja wcześniej tego chleba nie piekłam? Jakieś zaćmienie czy co?

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
upieklam wczoraj po raz pierwszy...dodalam troche drozdzy, bo zakwas wydaje mi sie slaby, wyszlam na 4 godziny i przerosl ... oczywiscie w piekarniku nic nie podrosl...
jeszcze nie wiem jak wyglada w srodku
pewnie jutro bedzie powtorka, tak latwo sie nie poddam
icon_razz.gif

edit:
po przekrojeniu nie wyglada zle, zakalca nie ma, ale jest taki gumowaty

jednak na zdjeciu jest widoczny niewielki zakalec przy spodzie chlebka
70uhl1.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Kinia, nie przesadzaj. Owszem, na dole lekki zakalczyk, ale ogólnie bardzo przystojnie chlebek się prezentuje. Z Twojego opisu wychodzi mi, że dałaś trochę za dużo wody - nawet jeśli zgodnie z przepisem. Piekę ten chlebek od kilku m-cy i z doświadczenia wychodzi mi, że lepiej dać trochę mniej wody i patrzeć, jak się ciasto zachowuje. Ale to kwestia wprawy - po kilku chlebach będziesz na oko potrafiła ocenić, czy konsystencja jest już właściwa, czy jeszcze nie.

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
dzieki skanna
icon_smile.gif
bede probowac dalej
nie wiem czy to ilosc dodanej wody wplynela na wyglad chlebka, mysle, ze to przez to ze przerosl i opadl...konsystecja ciasta przy mniejszej ilosci wody byla by za gesta wg mnie

poobserwuje nastepnym razem

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
kinia260579 @ 5 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1136607w sumie porownujac chlebek Gucia- rewelacyjny i moj, to widac, ze upieklam gniota
Kinia260579, moim zdaniem Twój chlebek wygląda jak należy (wspaniałe dziurki, a to co nazywasz zakalcem pozwoli aby chlebek był dłużej świeży) i jeżeli Tobie smakuje to taki powinien być. Ja ostatnio piekę ze sporymi zmianami: zakwas pszenny, zamiast mąki żytniej - pszenna razowa (50/50 z pszenną chlebową lub 70 razowej), dodaję też słodu pszennego - dlatego jest bardzo "puszysty".

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
dzieki Guciu, ja bym chciala wlasnie bardziej puszysty uzyskac, mezowi smakuje, ale on wszystko je i nie wydziwia zbytnio
icon_razz.gif

mam nadzieje, ze z czasem osiagne moj ideal

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Nie wiem, dlaczego nie upiekłam tego chleba wcześniej...
Jest prosty, niewymagający, a pyszny!
Użyłam zakwasu żytniego, mąki żytniej 1400 i pszennej 550. Może soli jest trochę za dużo, ale mimo to - wyśmienity.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
A mnie wczoraj wyszedł taki zakalec, że jeszcze w życiu takiego nie widziałam - skórka, zakalec i dziury. Coś mój zakwas leniwy się zrobił, muszę go pogonić trochę.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy