Slusznie, dlatego najlepiej zwazyc jest...ma byc ok. 13g na bochenek.
Buka @ 26 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1394447Tatterowy też bardzo lubię.A ten też piekę dość często, mało kłopotliwy i smaczny. Jak masz zakwas tylko żytni, to zmień troszkę proporcje mąk na korzyść pszennej, będzie jaśniejszy.![]()
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8...p;hl=m%B3ynarza
Jak niekoniecznie na zakwasie, to może tostowy? Ostatnio u mnie ten, tylko zmieniłam sobie i połowę mąki daję orkiszowej 1850. Szybki, smaczny, pięknie wyrasta, do tostów idealny, ale i do kanapek dobry : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8...p;hl=oczekiwan*Marzy mi się taki Tatterowiec, tylko w innej wersji. Robiłam kilka razy chleb jogurtowy i nigdy nie wyszedł taki jak być powinien. Nie wiem nawet co było nie tak. Nie lubię wyrabiania, a nie mam niestety żadnego pomocnika, typu robot.
Ale ten tostowy zrobię, nabrałam ochoty na tosty. Dziękuję Buka.
Alez wersja oryginana jest na zakwasie zytnim razowym![]()
W zasadzie wyrastanie w lodowce moze sie odbywac, no powiedzmy, jak ktos czasu nie ma i tak mu wygodniej. Jednak najlepszy smak i zapach i skorke ma ten chleb gdy wyrasta w temperaturze pokojowej, albo nawet wyzszej z nawilzaniem, zwlaszcza gdy zawiera sporo maki zytniej, w zaczynie i w ciescie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.