Prosty i pyszny razowiec

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A moje wczoraj niebardzo sie spisal. Pekl wzdluz gornej linii bocznej.
icon_frown.gif

Jedynie co pieknie oddzielil sie od brzegow formy, pieknie wiec wyskoczyl z formy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
No właśnie, mi nieraz pęka góra... ale na szczęście na smak nie ma to wpływu
icon_smile.gif

Ostatnio robiłam dwa bochenki na dwie imprezy, za obu chleb przetrwał jakieś 15 minut ;)

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
to ja mam głupie moze pytanie- skąd wziać 400g zakwasu, mam kupiony w proszku suchy zakwas, mam dodać do niego 40 dkg maki ? albo jak hoduję w słoiku 1l to prawie cały zakwas mam zużyć? to jest dla mnie tajemnica
icon_smile.gif

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Krysiu...
Góra nie opadła, 250ml maślanki i w sumie 120-140gram słonecznika. Wyrost 2h.

slio.jpg

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Patrzac na zdjecia, zastanawia mnie gora chlebow. O czym swiadczy taka zupelnie plaska ?
Musze przyznac, ze moj wspomniany wyzej, mniej estetyczny okazal sie wyborny w smaku i o wlasciwej strukturze. Czym mnie zaskoczyl, bo nie wygladal.
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ups, tego to ja Ci JotHa nie powiem. Moje zawsze miały taką leciuteńką kopułkę. Jak patrzę na zdjęcie z pierwszego postu, to u mnie aż takiej górki nigdy nie było. A chleb i tak za każdym razem był pyszny, chociaż nieźle kombinowałam z mąkami.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ano wlasne, tez raaczej u mnei cos tam bylo w gore. Nawet w maszynie. A jak plasko w maszynie, to byl gniot.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Krystyna9 @ 25 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1041045Kurcze, Mariusz sporo tego słonecznika widzę. Ale górkę też widzę i dziurki też
icon_mrgreen.gif
Jednym słowem super chleb. A jak Ci smakuje na maślance ?
Lubię słonecznik - szczególnie na skórce przypieczony ;) Zapewne tyle bym nie dawał gdyby nie to, że zawsze soja pomijana jest (zapominam o niej). A chleb. Może to nie pachniało różyczkami jak mieszałem ale później różnicy w smaku nie czułem żadnej. Jedyne co to taki bardziej "miękki" jest (wilgotny).

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
mój razowiec strasznie długo dzisiaj rósł, ale chyba i tak za krótko. Niestety, nie dałam mu więcej szansy, bo musiałam wyjść z domu. Pękł mi z jednego boku trochę

PA190729.JPG

ukroiłam taki gorący, żeby zobaczyć co z niego wyrosło
icon_mrgreen.gif

PA190738.JPG

i już połowy razowca nie ma.

Dodałam mu dzisiaj szczyptę mielonego kminku. Mąki pszennej chlebowej dałam tylko 80g. Reszta to razowe kombinacje i żytnia chlebowa

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
no, tak mi się wydaje. Po ponad 5 godzinach wyrastania w foremce, urósł raczej niewiele (zawsze więcej mi wyrastał). Później w piekarniku jeszcze trochę podrósł a potem sobie pękł. I na wierzchu ma dwa malutkie pęknięcia

PA190732.JPG

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krysia dobrze prawi, jak pęka to znaczy, że miał siłę jeszcze rosnąć, w piekarniku pod wpływem temperatury wierzch się zapieka, a w środku gazy zaczynają zwiększać objętość i go dosłownie rozsadza.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
% godzin i ok, moge przyjac, ze z krotko, ale 3 razy tyle i za malo. Hmm... nie neguje, ale powatpiewam.
icon_razz.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tia, ale dwa rozne chleby w tych samych warunkach, te same maki i zakwas i rosniecie rozne.
icon_wink.gif
To chyba ten zakwas tak nie do konca slaby.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ale chleby z różnych przepisów? Bo w takim razie to nie dziwne. Zauważyłam, że mam okropny problem z rośnięciem chleba, jeśli zaczyn przygotuję z jasnej mąki chlebowej, gdy do tego samego chleba zrobię zakwas z mąki razowej ciasto idzie w górę aż miło - po prostu rośnie w oczach, podejrzewam, że nie tylko rodzaj użytej mąki ma tu znaczenie, ale również gęstość zaczynu (na razowej mące bardziej zwarty), Tatter gdzieś o tym pisała (jak znajdę to podlinkuję), że w zależności od gęstości rozwijają się różne bakterie, czy raczej innej szczepy drożdży. Kurczę, wiem, że gdzieś dzwoni, tylko nie pamiętam w którym kościele, lepiej poszukam, bo się zaraz okaże, że herezje wypisuje
zahnlos.gif
.

EDIT: Znalazłam, Tatter to najlepiej wytłumaczy
icon_smile.gif
:
http://piekarniapogodzinach.blogspot.com/2...e-co-dalej.html

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Poczytam, bo mnie jeszcze nawet nie dzwoni.
icon_mrgreen.gif

Dziekuje.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Tak gdybałem co to będzie jeżeli - tu podpytałem i tam. Tatter skrobnęła do mnie odpowiedź (dziękuję) i odważyłem się to zrobić.

Więc do 400 zakwasu wrzuciłem 400 gram orkiszowej chlebowej typ 720. Jak to określić - jakbym puszek jadł ;) Nie jest "gliniasty" (jak to mawiają) no to trzeba spróbować po prostu ;)

Pęknięcia? Ja uwielbiam wszelakiej maści pęknięcia, które dają taki oryginalny wygląd ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy