Prosty i pyszny razowiec

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A moj dzis rosl jak szalony, a w kuchni zimno, chyba zabralo mu niecale 3 godziny, zeby pozadnie wyrosnac ponad brzegi foremki...zrobilam jeszcze pain de campagne rustique i 10 bulek "wroclawskich"
icon_biggrin.gif

Hazo...wiesz, , ze zakwas humorzasty bywa...
icon_wink.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Chyba mój zakwas poczuł wiosnę i się ożywił. Taki mi dziś wyszedł razowiec:

R__ne_015.jpg

I nawet, o dziwo, ma niewielką kopułkę.

R__ne_017.jpg

Krojony gorący, bo akurat jak wyszedł z pieca, wpadła na chwilę córka i musiałam się z nią podzielić. Na szczęście nie zaszkodziło mu to, a bałam się, że zrobi się zakalec.
 

Załączniki

  • R__ne_015.jpg
    R__ne_015.jpg
    81.9 KB · Wyświetleń: 3
  • R__ne_017.jpg
    R__ne_017.jpg
    65.9 KB · Wyświetleń: 3

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
mniam.gif
Pieknie wyglada!
Mam jeszcze kawalek sobotniego...w sobote upieke swiezy...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
hazo @ 24 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=454853A mój był wczoraj jakiś leniwy i nie chciał rosnąć w foremce. Zostawiłam go na całą noc na parapecie przy rozszczelnionym oknie. Trochę urósł, ale nie sięgnął brzegów foremki. Ale po upieczeniu jest bardzo dobry, tylko nieco niższy niż zazwyczaj.
Moje dwa poprzednie chleby też bardzo słabo rosły, ale dzisiejszy nareszcie zachował się przyzwoicie.
icon_smile.gif
Nie jest oczywiście tak piękny jak Twój.....
eek2.gif

Wiosna idzie, panie sierżancie!
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • razowiec_tatter11.jpg
    razowiec_tatter11.jpg
    48.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Joanna...jak zwykle wystawowe wnetrze!
Lis...Ty chyba juz jestes mistrzem w wypiekaniu "prostego-pysznego"?
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Lisie?
to lepiej ten czy ukrainski na pierwszy raz razowy?
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Coraz lepiej mi wychodzi. Bardzo ładnie wczoraj rósł, 3 godziny mu wystarczyły.
Ker, jeśli w pełni ufasz swojemu zakwasowi- piecz ten. On rośnie tylko na zakwasie, więc musi byc w dobrej formie.
Ukraiński ma niewielki dodatek drożdży, więc posiada dodatkowe wspomaganie. Jeśli dopiero zaczynasz figle z zakwasem, tamten wydaje się bezpieczniejszy. Ale Alicjance i Burkowi razowce od razu wychodziły piękne.
Pyszne są obydwa, ukrainiec chyba bardziej lepki.
 

BERAIZOL4

Member
Lut 23, 2007
147
0
0
Super ,taki jak lubie,dzis zjedlismy do ostatniego okruszka,jutro pieke kolejny tzn.3 bochenek w tym tygodniu,plus 2 pszenne Tatter.goscie beda w sobote,wiec hurt.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
jestem wsciekla <potworne ilosci dymu z uszu>

tak! <powtorka dymu z uszu, dolacza sie nos>

zacyznam figle z zakwasem Wrrrrrrrr!!!
images


splesnial!!!!!!!!!!!

ja nie moge
ide do nieba zaraz.
cos musi byc tu nie tak z maka. Pamietacie ten polski mlyn?? Cos w tej mace jest i rosnie po dodaniu wody. Woda to zycie.
Zakwas mocno brodaty udaje sie wlasnie ze mna tam, gdzie krol piechota chodzi. Juz chyba nigdy mi sie nie uda
cry_1.gif
tu jest tylko jedna maka na rynku!!!!!!!!!!!!
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
cry_1.gif


no bo kto piecze z zytniej? Polacy i Rosjanie?
2 sklepy w Ottawie maja make paczkowana.
Kilka sklepow na wage takich http://www.bulkbarnfoods.com/ a moze maja to samo co jest w paczce?? i jeszcze zdrowa zywnosc. Koniec.

nic tylko w ogrodku posiac i kamieniem tluc
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a czy ta plesn moze byc z maki?
czy raczej &quot;z powietrza&quot;
icon_rolleyes.gif
?

nie wiem, czy slyszalyscie, ale tu sa ogromne problemy - im bardziej na poludnie tym gorzej - z grzybami zzerajacymi domy.

mysle jeszcze, co moglabym zrobic, bo ta plesn zaczyna rosnac na sciankach sloika. Jakbym tak raz w tygodniu przekladala do nowego, wyparzonego ...
gruebel_2.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ciesze sie , ze zawsze Ci sie udaja i smakuja....
Ostatnio przerabiam przepisy na ciabatty, ale razowiec i tak niezmiennie pieke dwa razy w tygodniu....
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy