Prosty i pyszny razowiec

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Lisku...to co mozna znalezc na polach np. Yorkshire porzucone tu i tam, omszale lub porosniete trawa...to rzeczywiscie kamienie z mlynow tradycyjnych...taka forma mielenia maki jest popularna w Anglii do dzis (zmienil sie jedynie naped...kiedys byla to sila rak, pozniej woda, potem maszyna parowa, obecnie prad elektryczny)...
Ziarno mielone jest pomiedzy dwoma kamieniami...dolny zwyczajnie sluzy jako taca i na nim umieszcza sie ziarna...i gorny-rotacyjny. Oba maja na swoich powierzchniach rowki promieniujace, ktore przesuwaja ziarna i dostarczaja powietrza (naturalne chlodzenie). Cale ziarna wsypuje sie wlasnie w otwory w centrum kamienia.

Maka mielona w ten sposob jest doskonalej jakosci i ma o wiele wieksze wartosci odzywcze...niz maka pochodzaca z innych przemialow.

I tak mi sie zdaje, nie wiem czy dobrze...ze wlasnie po polsku nazywa sie to zarna...

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Skąd Ty to wszystko wiesz?
gruebel_2.gif

icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hmmmmm....

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,037
6,491
113
Pieczenie chleba to nie jest zajęcie dla niecierpliwych....
icon_smile.gif

Chyba muszę wyjść z domu, by za wcześnie go nie rozkroić....
icon_smile.gif

Załączniki

• razowiec_Tatter.jpg
    razowiec_Tatter.jpg
    48.7 KB · Wyświetleń: 1

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Joanno...ale mi niespodzanke zrobilas...juz myslalam, ze razowca nikt nie piecze...
Swietnie wyglada...bardzo ciekawa jestem jak bedzie Ci smakowal...

Co do cierpliwosci...patrzac na misternie wykonane Twoje ciasta...trudno o "cierpliwsza" cierpliwosc...
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,037
6,491
113
Tatter, chleb jest absolutnie pyszny! Z cieniutką, chrupiącą skórką i wilgotnawym miąższem.
Uwielbiam razowce, więc będę go piekła jeszcze niejeden raz!
icon_smile.gif

Załączniki

• razowiec_Tatter2.jpg
    razowiec_Tatter2.jpg
    53.6 KB · Wyświetleń: 1
  • razowiec_Tatter3.jpg
    razowiec_Tatter3.jpg
    54.9 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,037
6,491
113
Dziś go znów upiekłam, tym razem ZGODNIE z przepisem...
icon_smile.gif

Poprzednim razem niepotrzebnie zaufałam swoje dziurawej pamięci....
icon_redface.gif

Wydawało mi się, że w przepisie figuruje 400 g ciasta zakwaszonego, a jak się okazało poniewczasie, miało być 400 g zakwasu....
icon_redface.gif
Ciasto wyszło dzięki temu bardziej zwarte i dało się ukształtować w bochenek. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, ale inny niż powinien...
Wczoraj już dokładnie przeczytałam przepis, dzięki czemu dziś zjadłam przepyszny, wilgotny chlebek z chrupiącą, pachnąca makiem i sezamem skórką. Jest na tyle prosty do przygotowania, że będzie u mnie częstym gościem!
icon_smile.gif
Dziękuję za wspaniały przepis!
anbetung.gif

Załączniki

• razowiec_tatterI.jpg
    razowiec_tatterI.jpg
    52.8 KB · Wyświetleń: 0
  • razowiec_TatterIII.jpg
    razowiec_TatterIII.jpg
    49.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Dziekuje Joanno...nawet nie masz pojecia jak sie ciesze...ze chleb ci wyszedl i co wazniejsze smakuje...

Lisko...sadzilam, zes cala juz Andrzejowa...
icon_wink.gif

mila niespodzianka...
icon_biggrin.gif

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
Spotkałam w miejscowej piekarni mąkę nie mieloną, a gniecioną. Wygląda ciutkę jak otręby i podejrzewam, że to jest ta mąka"mielona" żarnami.
Przymierzam się do tego chlebka, choć ciagle boję się zakwasu. Stoi sobie na kaloryferze (ledwie ciepłym) już 4 dni. Pachnie zachęcająco.
Może jutro spróbuję.
gruebel_2.gif

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
Zrobiłam. Jest świetny, tylko musze sobie keksówkę większą nabyć bo z mojej nowej silikonowej wylazł około drugiej w nocy.
gruebel_2.gif
Do lodówki zajrzałam zobaczyc jak się ma, a on się na spacer wybiera, no!
baa.gif
To ja go ciach mach do drugiej keksówki częściowo wrzuciłam i już krzyżyk położyłam, że taki dzielony pewnie nie wyjdzie, a tu niespodzianka. Wstałam rano o 7 i na śpiocha wsadziłam drania do pieca. Nie posypywałam bo zapomniałam, ale i tak był pyszny. Jutro powtórka.
Pękł skubaniec jeden, ale mnie to zupełnie nie dziwi.
icon_lol.gif

Dsc01426.jpg

Dsc01427.jpg

Załączniki

• Dsc01427.jpg
    Dsc01427.jpg
    62 KB · Wyświetleń: 4
  • Dsc01426.jpg
    Dsc01426.jpg
    64.9 KB · Wyświetleń: 4

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo apetycznie wyglada wnetrze Twojego razowca...piekne dziury...

Razowce nie pekaja gdy pozwoli sie im dobrze wyrosnac, a trwac to moze wiele...wiele godzin....zalezy od mocy zakwasu...

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
Za komplement dziękuję.
anbetung.gif

Kupiłam wiekszą foremkę i dziś znów postawiłam, jutro z rana piekę. Pyszny był i został zjedzony prawie w całości przez męża mego. Trochę mu wyszarpałam i rodzicom zawiozłam. Ciekawa jestem ich opinii, ale to jutro dopiero bo "po nocy nie jedzą"
icon_lol.gif

Ja się naprawdę nie dziwię, że mi penkł ;) ani mi to nie przeszkadza. W końcu nazwisko zobowiązuje.
rofl.gif

Zakwas (mój pierwszy w życiu) wspomogłam odrobiną (dosłownie skubnęłam) drożdży, ale świeżych bo mi suche wyszły. Znaczy, że mocny chyba...
gruebel_2.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Właśnie wstawiłam do piekarnika chleb robiony dokładnie wg przepisu- razowy zakwas, wyrabianie i rośnięcie w maszynie, posypany makiem, zimny piec. Żałuję tylko, że mam zwykłą drobną razową mąkę- na takiej, jakiej zwykle uzywam, grubo zmielonej, na pewno miałby ciekawszą strukturę.
Dodałam około 80 ml więcej wody, bo ciasto było bardzo zwarte. Mam nadzieję, że nie przedobrzyłam, nie lubię chlebów zbyt mokrych w środku.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Lis @ 28 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=440521Właśnie wstawiłam do piekarnika chleb robiony dokładnie wg przepisu- razowy zakwas, wyrabianie i rośnięcie w maszynie, posypany makiem, zimny piec. Żałuję tylko, że mam zwykłą drobną razową mąkę- na takiej, jakiej zwykle uzywam, grubo zmielonej, na pewno miałby ciekawszą strukturę.
Dodałam około 80 ml więcej wody, bo ciasto było bardzo zwarte. Mam nadzieję, że nie przedobrzyłam, nie lubię chlebów zbyt mokrych w środku.
Bardzo ciekawa jestem jak Ci smakuje...
mysle, ze musialas dodac wiecej wody ze wzgledu na rodzaj maki...zauwazylam, ze maka zytnia jasna wchlania o wiele wiecej i szybciej plyny niz jej razowa kolezanka...i moze tez byla bardziej sucha...

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Rośnie ...

Przeraziła mnie troche ta ilość zakwasu. Ale dałam tyle, ile w przepisie. Pusty słoik mi został...

Skusiłam się, bo w moim miasteczku otworzyli sklep ze zdrową żywnością i nareszcie mam mąkę żytnią razową , pszenną grahama i zasugerowałam sprowadzenie orkiszowej. Wypas, no ....

Aaaa, nawet cukier trzcinowy nabyłam.
icon_lol.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Maryna...bardzo rada...czekam na relacje...

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszny jest. Dalam jednak za dużo wody- wyrósł pięknie, ale w piecu zrobiła się w nim rynienka, a pod nią poduszka powietrzna
icon_wink.gif
Ale miąższ jest naprawdę bardzo smaczny.
Wpadł niezapowiedzianie teść z Krakowa, był zachwycony i zabrał resztę bochenka ze sobą. Już nakarmiłam zakwas na następny.
A dzisiaj pojechałam specjalnie po grubo mieloną żytnią mąkę razową.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ale nie byl zbyt mokry? Sprobuj nie dodawac wiecej wody Lisie, wlej 150g max. 170g nawet jesli wyda Ci sie zbyt zwarty; wyrosniety moze okazac sie zupelnie inny....a jakiej konsystencji jest twoj zakwas? Moj przypomina ciasto plackowe...

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
No był trochę za mokry
icon_redface.gif
Następnym razem będę grzecznie trzymać się przepisu, ale mam w głowie zakodowane, że razowe to musi być baaaardzo luźne. I pewnie dlatego nigdy nie wychodzi mi idealnie. Dzisiaj wieczorem wyrabiam następne i będę bić się po łapach, kiedy wpadnie mi do głowy majstrować przy konsystencji. Chleby z białej żytniej mąki wyczuwam i w zależności od wilgotności mąki, gęstości zakwasu dozuję płyny i zawsze wychodzą idealnie. Z razowymi muszę się jeszcze oswoić.
Zakwas mam o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy