Prosty i pyszny razowiec

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,801
4,858
113
Tatter, mam przyjemność donieść, że zakupiony w sobotę garnek do chleba

garnek_do_chleba_002_1.jpg

został zainaugurowany Twoim pysznym prostym razowcem. Na odmianę do ciasta dosypałam kminku, na zewnątrz tylko otreby żytnie. Ten chlebek sprawdza się w każdym wydaniu.
daumen.gif
lecker.gif
Troszeńkę mi przerósł, ale nastepnym razem dopilnuję.
icon_redface.gif

A to
bussi.gif
dla Ciebie!
icon_smile.gif


chleb_z_garnka_003_1.jpg chleb_z_garnka_006_1.jpg
 

Załączniki

  • garnek_do_chleba_002_1.jpg
    garnek_do_chleba_002_1.jpg
    90.5 KB · Wyświetleń: 3
  • chleb_z_garnka_003_1.jpg
    chleb_z_garnka_003_1.jpg
    132.3 KB · Wyświetleń: 3
  • chleb_z_garnka_006_1.jpg
    chleb_z_garnka_006_1.jpg
    133.6 KB · Wyświetleń: 3

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Buka...cudo! Wyglada przepieknie....bardzo sie ciesze!
icon_biggrin.gif
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
A jak mi się ten garnek podoba, ale w mojej kuchni szafy pełne garnków, garnuszków, miseczek itp ach, jeszcze filiżaneczek...
gruebel_2.gif
A za chlebek dla Tatter należy się przynajmniej
bussi.gif
. Wczoraj byłam na ślicznej stronce tatter i jestem pod wrażeniem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
O...frigg...ale jestes kochana...i oczywiscie dziekuje za odwiedziny!
icon_biggrin.gif
bussi.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Tatter, pytanko... czy jesli ten moj zakwas jest malo babelkujacy, to czy moze dobrze byloby dorzucic ciut drozdzy tak w razie czego???
bo nie chcialabym wyrzucac kolejnego ciasta...
icon_rolleyes.gif

thnx
bussi.gif


ps. jestem beznadziejna, przeciez pisze w przepisie!!
dump.gif

przepraszam...
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bea ...dorzuc drozdzy!!! Zakwas nada chlebowi aromatu i smaku, a drozdze piekarskie poprawia strukture i objetosc...
Powodzenia!
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Trzymam kciuki!
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Maryna @ 30 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=441317Przeraziła mnie troche ta ilość zakwasu. Ale dałam tyle, ile w przepisie. Pusty słoik mi został...
no wlasnie... mnie tez... dobrze ze jednak nie wyrzucilam tego drugiego sloiczka bo by mi nie wystarczylo...
icon_rolleyes.gif

teraz rosnie...
a ja przerazona bo wszyscy pisza o luznym ciescie a ja moje (z podanych proporcji) musialam zagniatac, a nie mieszac lyzka... mam nadzieje ze i tak wyjdzie...
icon_neutral.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Bea73 @ 15 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=583329no wlasnie... mnie tez... dobrze ze jednak nie wyrzucilam tego drugiego sloiczka bo by mi nie wystarczylo...
icon_rolleyes.gif

teraz rosnie...
Bea, mam nadzieję, że Ci wyjdzie piękny i smaczny chleb. U mnie też pierwsze rośnięcie.

CYTATa ja przerazona bo wszyscy pisza o luznym ciescie a ja moje (z podanych proporcji) musialam zagniatac, a nie mieszac lyzka... mam nadzieje ze i tak wyjdzie...
icon_neutral.gif
trzeba dokładniej czytać przepis
icon_mrgreen.gif
W przepisie jest napisane:

CYTATIlosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.
Dziś też dolewałam więcej wody, bo ciasto było za gęste.
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Nosz .... Aleście mnie załatwiły
icon_mrgreen.gif
Przewija sie ten wątek od jakiegos czasu i wzięło mnie. Nie mam mąki chlebowej, jedynie 500. A co tam, spróbuję. Będzie wariacja na temat. Zakwas odmroziłam, nakarmiłam, żyje i ma sie dobrze.
Z grzybów nic dzis nie wyszło, to sobie humor chlebkiem poprawię albo zdołuje sie całkiem, jak nie wyjdzie.
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Ten chlebek razowy przechowuję w płóciennym worku w szufladzie "chlebowej " i ma się znakomicie, właściwie samkuje mi w każdym wydaniu - i starszy i świeżutki. No jest po prostu bardzo dobry.
mniam.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Bea, Maryna, no i jak Wasze chleby
icon_question.gif
Pokażcie
icon_exclaim.gif

Mój już gotowy i nawet próbowany na ciepło.
mniam.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
moj teraz dopiero wstawiony do pieca... bo czekalam az wyrosnie do brzegow foremki ale nie dorosl... wiec stwierdzilam ze moze nie bede czekac dluzej tylko go jednak upieke... bo moze moja foremka jest wieksza np.? w kazdym razie wydaje mi sie ze podwoil swoja objetosc... no obaczymy, dobra bozia
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
oj... nie wykrakac w zla pore
fiesgrins.gif

siedzi teraz w piecu, pachnie bosko, ale... wyrosniety jest malo
icon_frown.gif

ciekawa jestem co to bedzie...
icon_neutral.gif

wyciagam go z pieca przed 19 no i dam znac jak juz sprobujemy
icon_wink.gif

dzieki za kciuki!
bussi.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy