Prosty i pyszny razowiec

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja tez czekam niecierpliwie na efekt. Moj razowiec dzisiaj tez z przygodami, bo po przelozeniu do keksowki musial z powodu naglej zmiany naszych planow wyladowac w lodowce. A teraz urosl jak na drozdzach (no ma w sobie pol lyzeczki suchych) i wlasnie go wpakowalam do pieca.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
hmmm... no moj wyglada na... spieczony
icon_wink.gif


razowiec_Tatter1.JPG

kolejne zdjecie po przestygnieciu i po przekrojeniu
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • razowiec_Tatter1.JPG
    razowiec_Tatter1.JPG
    2.1 MB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Bea, a dodałaś trochę drożdży, tak jak pisała Tatter
icon_question.gif

Wygląda na bardzo niski. Czekam na przekrój.
Spieczony chyba nie jest. Mnie zawsze, jak robię z takich mąk, jak w przepisie wychodzi ciemny. To dzisiejszy:

chleby_001.jpg

chleby_008.jpg
 

Załączniki

  • chleby_001.jpg
    chleby_001.jpg
    30.9 KB · Wyświetleń: 3
  • chleby_008.jpg
    chleby_008.jpg
    27.6 KB · Wyświetleń: 3

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tak, dodalam drozdzy ale wyrosl faktycznie malo... moze dlatego ze zakwas taki mlodziutki?? nie wiem...
ide kroic!
wink.gif


ps. Twoj Hazo jest fantastyczny!!
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no i tak wyglada w przekroju :

razowiecTatter2.JPG
 

Załączniki

  • razowiecTatter2.JPG
    razowiecTatter2.JPG
    2.1 MB · Wyświetleń: 3

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Bea, brawo. Pierwsze koty za płoty. A jak smak?
Robiłaś z całej porcji? Może masz za dużą blaszkę?
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
No to i mój ...

Przede wszystkim - popękał. Pewnie za krótko wyrastał, ale na moje oko (jak widać niewprawne) już powinien być wkładany do pieca, bo inaczej klapnie. W strachu wsadziłam. Dziureczek pokazowych niestety nie ma, to dla mnie nieosiągalne raczej. A może winna jest mąka 500 albo jeszcze co innego.
Bardzo podoba mi sie stwierdzenie Mirabbelki, że chleby zakwasowe mocno chimeryczne są. Tak tez sobie tłumaczę, żeby nie byc zdołowaną.
Smaczny, jak zwykle. Dodałam ziarna słonecznika i dyni, bo lubię bardzo.

A Hazo... Ho, ho, to mistrz!

DSC01727.JPG

DSC01731.JPG
 

Załączniki

  • DSC01727.JPG
    DSC01727.JPG
    605.5 KB · Wyświetleń: 3
  • DSC01731.JPG
    DSC01731.JPG
    582.8 KB · Wyświetleń: 3

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Dziękuję, Agatko.
Przewrotnie - im większe dziureczki, tym mniej jedzenia
icon_mrgreen.gif
nieprawdaż?

W jednym kęsie mojego małodziurkowego chlebka jest więcej chlebka niż w kęsie wielkodziurkowym.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
bahomet @ 15 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=583603bea wyszedl super!!!
daumen.gif


piekne te wasze chleby, jak tylko znajde odpowiednia make to tez zaczne moja przygoda z zakwasem
icon_smile.gif
tylko nie wiem czy sie nadaje, bo ja sie za bardzo wszystkim przejmuje...
dzieki Ci bardzo, aczkolwiek z wierzchu troche za bardzo spieczony, niezbyt przyjemny smak to daje, wiec chyba skorke okroje...

co do przejmowania sie, to dobrze
icon_wink.gif

ja dopiero jak ten moj tak naprawde rozpiescilam to sie udal
icon_biggrin.gif

dam Ci w razie czego wskazowki na 'dopieszczanie' go
icon_mrgreen.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
hazo @ 15 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=583573Bea, brawo. Pierwsze koty za płoty. A jak smak?
Robiłaś z całej porcji? Może masz za dużą blaszkę?
tak, robilam z calej porcji...

mirabbelka @ 15 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=583574Bea, pierwsze lody przelamane. teraz juz sie nie musisz tak spinac przy nastepnym, mam nadzieje
icon_mrgreen.gif

widzisz, ze pieczenie chleba jest bardzo proste
icon_mrgreen.gif
hmmm... no ja bym nie powiedziala ze takie proste....
icon_neutral.gif

ten razowiec mial byc 'prosty' a nawet nie bardzo mi wyrosl, no i konsystencja nie taka jak miala byc, no i skorka sie spiekla...
icon_frown.gif

w smaku jest ok, ale moze przez ta przypieczona skorke nie smakuje oblednie... ale dobry jest, to fakt
icon_wink.gif

przepis jest super, tylko ja jeszcze niedoswiadczona....
icon_rolleyes.gif


Mirabbelko, czy on tak malo urosl bo za malo wody dalam do ciasta??? bo musialam wyrabiac reka, lyzka sie nie dalo...
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
zdecydowanie, dalas za malo wody. razowiec nie moze byc wyrabiany reka, oznacza to, ze jest jednak za scisly. kazda maka jest inna,jedna chlonie mniej wody, druga wiecej.
na drugi raz bedziesz wiedziala, ze ciasto musi byc dosc rzadkie.

Bea nie przejmuj sie, tak jest zawsze na poczatku. juz gdzies to pisalam, ale ja zaczelam byc zadowolona ze swoich chlebow gdzies po 30 tym bochenku. musisz po prostu troche pocwiczyc.
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
One są wszystkie wspaniałe, a smak to już sobie wyobrażam... Pychota na pewno. Ja lubię go piec.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
mirabbelka @ 16 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=583813zdecydowanie, dalas za malo wody. razowiec nie moze byc wyrabiany reka, oznacza to, ze jest jednak za scisly. kazda maka jest inna,jedna chlonie mniej wody, druga wiecej.
na drugi raz bedziesz wiedziala, ze ciasto musi byc dosc rzadkie.
wiesz, ja jestem przyzwyczajona do 'maszynowego' pieczenia, a tam az tak bardzo sie jednak proporcji nie zmienia...
wiec wlalam chyba 20 ml ale balam sie wiecej...
icon_rolleyes.gif


CYTATBea nie przejmuj sie, tak jest zawsze na poczatku. juz gdzies to pisalam, ale ja zaczelam byc zadowolona ze swoich chlebow gdzies po 30 tym bochenku. musisz po prostu troche pocwiczyc.
hmmm... po 30 mowisz??? znaczy u mnie bedzie to za jakies 10 miesiecy moze
icon_mrgreen.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Bea73 @ 5 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=577011hmmm... bo wg Ciebie chlebek z maszyny ma smak dobrego, zdrowego, domowego pieczywa??
gruebel_2.gif
takieg o tradycyjnym, niepowtarzalnym smaku??
moge sie tylko zgodzic - jako uzytkowniczka - ze jest to jakis tam sposob dla ludzi zabieganych (albo dla takich po "zakwasowych przejsciach"
fiesgrins.gif
) ale z pewnoscia nie zastapi wypieku metoda tradycyjna...
Bea, a czemu zakladasz, ze pieczywo jest zdrowe?
Wypieki nie sa zdrowe.
A zostawiajac zdrowie...
Rzeczywiscie pieca (piekarnika sie nie zastapi, ale sa chleby naprawde dobre pieczone w maszynie.
Dodatkowo zaleznie od rynku, na jakim sie zaopatrujesz moze byc o niebo lepsze od kupnego.
Zabieganie to jedna rzecz, a z drugiej jeszcze jest ekologia.
Metoda tradycyjna wymaga duzo wiecej energii.

Buko, bardzo Ci zazdraszczam garnka do chleba.
Piekny jest wielce i do tego jeszcze taakie chlebki
icon_eek.gif


W ogole jak tu zagladam to slinotoku dostaje. Taki typ. Moge sie samym chlebem zywic.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
kermidt @ 16 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=583858Bea, a czemu zakladasz, ze pieczywo jest zdrowe?
Wypieki nie sa zdrowe.
A zostawiajac zdrowie...
Rzeczywiscie pieca (piekarnika sie nie zastapi, ale sa chleby naprawde dobre pieczone w maszynie.
Dodatkowo zaleznie od rynku, na jakim sie zaopatrujesz moze byc o niebo lepsze od kupnego.
Zabieganie to jedna rzecz, a z drugiej jeszcze jest ekologia.
Metoda tradycyjna wymaga duzo wiecej energii.
oczywiscie ze pieczywo moze byc zdrowe, nie moze go zabraknac w naszym jadlospisie!
nie jem bialego pieczywa, a razowe przeciez - ponoc... - sa zdrowe...
no i orkiszowe np., jedno z lepszych dla naszego organizmu
pieke w maszynie od ponad 10 lat, wiec mam jako takie doswiadczenie i porownanie... nie krytykuje piekacych w maszynie (bo sama tez w niej pieke...), pisze tylko, ze z wlasnego doswiadczenia teraz widze, ze chlebek pieczony w piecu ma zupelnie inny smak
icon_wink.gif

nie wiem czy metoda tradycyjna wymaga wiecej energii, bo nie porownalam zuzycia maszynki i pieca... wiem tylko, ze mojej maszynce potrzeba ponad 3 godzin a piecowi maks. 45 min. na wypiek chlebka
icon_wink.gif

i oczywiscie zgadzam sie ze pieczone w jakikolwiek sposob domowe pieczywo moze byc lepsze od kupnego! albo nie
icon_wink.gif
wszystko zalezy przeciez od talentu piekacego
icon_biggrin.gif

pozdrawiam
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy