Prosty i pyszny razowiec

kooa

Member
Sty 29, 2009
19
0
0
Mirabbelko, dziękuję za poprzednią odpowiedź;) Zmodyfikowałam ilość wody i zwiększyłam nieco temperaturę i od tego czasu chleb ten mi wychodzi (piekę co drugi dzien), chyba powoli czas spróbować upiec jakiś inny, wiedząc ze w razie czego ten na pewno mi wyjdzie;)

mam kilka pytan:

- czy z krojeniem kazdego chleba na zakwasie nalezy czekac kilka godzin? czy tylko o razowe chodzi? czym to jest spowodowane? moj maz ukroil sobie wczoraj tego razowca zaraz po upieczeniu i wszystko bylo z nim ok;)
- jak napisalam pieke chleb co drugi dzien - w zwiazku z tym moj zakwas stoi caly czas na blacie, jako ze pieke ten konkretny razowiec to potrzebuje sporo zakwasu, bo 400 g - czy powinnam dokarmiac go raz czy 2 na dobe czy nie ma to znaczenia a liczy sie ilosc maki i wody? o robie tak: ok. 9 rano dokarmiam, ok. 15 robie ciasto (czyli odlewam 400 g), znowu dokarmiam (ale mniej), wieczorem mieszam, nastepnego dnia rano znowu dokarmiam, wieczorem mieszam i nastepnego (kiedy znowu pieke) o 9 dokarmiam i o 15 robie ciasto. Czy tak jest dobrze (póki co dziala;) ale chcialabym wiedziec czy nie grzesze tu jakos;)

Pozdrawiam gorąco znad kromki chrupiącego razowca;)
K.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
moim zdaniem wcale nie grzeszysz
icon_mrgreen.gif

a z tym krojeniem swiezego chleba to jest tak:
chleb razowy, a szczegolnie zytni, z maki z pelnego przemialu potrzebuje troche czasu, zeby sie ustabilizowac. Ma wtedy lepszy miazsz i wg mnie zdecydowanie lepszy smak. Zreszta kromka ukrojona na swiezo nie jest zbyt urodziwa, troche sie klei, troche sie kruszy, zawsze lepiej odczekac.
Juz nie mowiac o wzgledach zdrowotnych. Swieze pieczywo czy to drozdzowe czy te na dzikich drozdzach, czyli zakwasie, dla osob o delikatnych zoladkach nie jest wskazane.

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
W końcu odważyłam się upiec mój pierwszy razowiec. Oczywiście najpierw przestudiowałam strone Mirabbelki. Kupiłam odpowiednie maki,zrobiłam sama zakwas i oto efekty.
Chleb jest pyszny.Teraz już zawsze będę sama piekła chleb.
dziekuję Mirabbelko.

Załączniki

• DSC04054.JPG
    DSC04054.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 0

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Kooa napisała na poprzedniej stronie o swojej nieudanej próbie.
Właśnie tak się stało i u mnie. Chciałam, żeby był luźniejszy i dodałam za dużo wody. Opadł w środku wzdłuż, był mokry, z zakalcem.
Mirabbelka potwierdziła moje przypuszczenia - za dużo wody. Jedno doświadczenie więcej.
Nie zniechęca mnie to w żadnym razie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kooa

Member
Sty 29, 2009
19
0
0
Frigg, ja od czasu tej spektakularnej porażki stosuję się bezwzględnie do proporcji z przepisu (stosuję mąki z tych samych sklepów) i to działa;) ciekawe kiedy odważę się poeksperymentować z innymi mąkami (póki co się boję;)

Mirrabelko, czy taki zakwas uzywany na biezaco (co drugi dzien), karmiony raz lub dwa dziennie moze byc uzyty jako ciasto zakwaszone czy nie bardzo? Czy muszę specjalnie wg przepisu na zakwaszone nastawić?
Jak długo żyjący zakwas mogę zasuszyć (w sensie zeby byl odpowiednio mocny?) Ten mój ma ok. miesiaca i codziennie jest karmiony, nie bywał w lodówce - czy taki juz sie nadaje czy jeszcze troche go pohodowac?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Regularnie odswiezany zakwas jest swego rodzaju ciastem zakwaszonym, czesto o znacznie rzadszej konsystencji.

Receptury na chleby sa jednak tak komponowane, aby dac maksymalny efekt. Jesli wiec w przepisie stoi: ciasto zakwaszone (jakas tam metoda) to zastosowalabym sie do wskazowek.

W niektorych przepisach mozna pokusic sie o zastepstwo, nalezy jednak poprawic ogolna hydracje (ilosc plynu) ciasta.

Dobrze jest miec zapas zasuszonych kultur i przygotowac je mozna z aktywnego, dobrze pracujacego zakwasu (zaczynu, ciasta zakwaszonego). Jesli Twoj zakwas wlasnie taki jest, mozesz smialo suszyc. :D Powtorzylabym jednak za kilka miesiecy. Powodzenia.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Poswix, jesli to jest Twoj pierwszy chleb to az sie boje pomyslec jak bedzie wygadal 30, na przyklad!

Piekne wnetrze, idealnie wyrosniety i jesli tez smakuje tak samo jak sie prezentuje to wielkie, wielkie brawa
icon_biggrin.gif

I koniecznie dolacz do Weekendowej Piekarni, czekamy na Ciebie...

poswix

Member
Paź 8, 2008
127
0
0
Bardzo dziekuję Ci Tatter. Za miłe słowa i zaproszenie.
icon_biggrin.gif
Z przyjemnością dołaczę do Weekendowej piekarni.

Przeraża mnie tylko jedna rzecz. Chyba pokładacie we mnie zbyt wielkie nadzieje... Pewnie tak ładnie wyszło przez pomyłkę.
icon_biggrin.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,195
2,748
113
Jeśli masz zakwas z mąki żytniej 2000 to ja raczej zamiast chlebowej dałabym inną białą mąkę pszenną. Ale może Tatter lub Mirabbelka będą miały inne zdanie, a "w chlebach" to one są mistrzyniami.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Cynamon ale pisząc mąka chlebowa Tatter miała na myśli nie bardziej "śmieciową" mąkę, czyli z otrębami, tylko taką która zawiera ok. 12g białka na 100g mąki, taka mąka powoduje, że chleb jest bardziej puszysty i lepiej wyrasta.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,195
2,748
113
Cynamon, jeśli masz u siebie Lidl, to kup mąkę pszenną typ 650 firmy Castello - wg mnie idealna do pieczenia chleba. A jeśli nie ma u Ciebie Lidla to może jest Biedronka - tam możesz kupić mąkę pszenną Babuni typ 650 - też dobra do pieczenia chleba. Szczególnie, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z chlebem powinnaś trzymać się ściśle receptur. Na własne kombinacje przyjdzie czas trochę później.
icon_mrgreen.gif

Powodzenia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy