Prosty i pyszny razowiec

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Justyno, dalabym mu szanse ;D
Chleb zakwasowe rosna znacznie wolniej i aby chleb mial odpowiednie wnetrze musisz dac mu wyrosnac do brzegow foremki. Przestaw ja w cieple miejsce i spokojnie zaczekaj :D

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Tak zrobie-cierpliwie zaczekam
icon_smile.gif

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
A więc upiekłam go w końcu-opłacało sie poczekać
icon_smile.gif
Rósł ponad 6 godzin...

Załączniki

• P1060495_1.JPG
    P1060495_1.JPG
    45.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060496_1.JPG
    P1060496_1.JPG
    47 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060497_1.JPG
    P1060497_1.JPG
    48.2 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Brawo! Wyglada wspaniale, z delikatna kopulka, o ladnym wnetrzu. Jeszcze raz brawo!
Witaj Justyno w gronie piekarzy
icon_biggrin.gif

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Dziekuje bardzo
icon_smile.gif
Twoje słowa sa dla mnie motywacja,teraz to juz sie nie boje zakwasu. A pieczenie chleba to od niedawna moja wielka pasja
icon_smile.gif
Nie wiedziałam,ze to może byc takie przyjemne
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hmmm, tak, przyjemne i wciagajace!

Czeste pieczenie na zakwasie wzmaga jego zywotnosc, zobaczysz, ze juz wkrotce Tatterowiec bedzie rosl godzine - dwie tylko, a i sam zakwas dawal coraz lepsze rezultaty. Pospiech nigdy nie jest zalecany przy wypieku "prawdziwego chleba", dobre planowanie czesto rozwiazuje wiekszosc problemow z przygotowaniem zakwaszonego ciasta (zaczynu zakwasowego). Przede wszystkim jednak musisz sie ze swoim "nowym czlonkiem rodziny" dobrze poznac, zareczam, ze odwdzieczy sie nietuzinkowymi wypiekami
icon_wink.gif

Po porady i inspiracje warto zawsze zajrzec do chlebowych watkow tutaj na Cinie, lub tez odwiedzic Mirabbelke lub mnie.
Zapraszam
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Guciu, szczegoly mile widziane
icon_biggrin.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
tatter @ 22 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=913619Guciu, szczegoly mile widziane
icon_biggrin.gif
Tatter
na dwa chleby daliśmy łącznie : 80 gr mąki żytniej razowej, 50 gr mielonej ciecierzycy, 70 gr mąki owsianej, 50 gr mąki razowej z prosa, 3 łyżeczki ziarna amarantusa, 400 gr mąki chlebowej pszennej 650, 200 gr mąki orkiszowej 700, 1,5 łyżeczki cukru muscovado
rofl.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Znakomicie! Jak widac do tego ciasta chlebowego mozna dodac wszystko! A chleb nadal upiecze sie pieknie
icon_biggrin.gif
Wnetrze wyglada pysznie, Guciu
icon_biggrin.gif

A probowaliscie juz z ziarnem soi, ugotowanym i dodanym w calosci lub posiekanym?
Czesto dodaje ok 200g mieszanki mak pszen-zyt z slodowymi platkami jeczmiennymi, zytnimi i pszennymi, ma wtedy bardzo przyjemny smak.

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
index.php?act=findpost&pid=913629Znakomicie! Jak widac do tego ciasta chlebowego mozna dodac wszystko! A chleb nadal upiecze sie pieknie
icon_biggrin.gif
Wnetrze wyglada pysznie, Guciu
icon_biggrin.gif

A probowaliscie juz z ziarnem soi, ugotowanym i dodanym w calosci lub posiekanym?
Czesto dodaje ok 200g mieszanki mak pszen-zyt z slodowymi platkami jeczmiennymi, zytnimi i pszennymi, ma wtedy bardzo przyjemny smak.
No to przed nami kolejne wyzwanie
icon_mrgreen.gif
Następnym razem upieczemy z Twoimi modyfikacjami
icon_mrgreen.gif
I dziękujemy
anbetung.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
E , to ja dziekuje, ze tak wytrwale pieczecie Tatterowiec, niemalze tydzien w tydzien widze go na zdjeciach i ciesze sie ogromnie, ze nie poprzestajecie na oryginalnej recepturze. Milo patrzec jak przepis ewoluuje
icon_biggrin.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
A ja od długiego czasu piekę Twój prosty i pyszny razowiec i jeszcze mi sie nie znudził. Dziś dorzuciłam kminku.
Przepis idealny.
anbetung.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Buka @ 22 Nov 2009, 12:49 ) index.php?act=findpost&pid=913662A ja od długiego czasu piekę Twój prosty i pyszny razowiec i jeszcze mi sie nie znudził. Dziś dorzuciłam kminku.
Przepis idealny.
anbetung.gif
Jakze milo to slyszec
icon_biggrin.gif

Ja sama pieke go od tylu lat i wcale sie nam nie nudzi. Zmieniam to i owo, dodaje to i owo i wychodzi z pieca chleb jak z nowego przepisu
icon_wink.gif

Kminek bardzo tu pasuje i szczerze przyznaje, ze czesto dorzucam kilka lyzek.

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
index.php?act=findpost&pid=913813Jakze milo to slyszec
icon_biggrin.gif

Ja sama pieke go od tylu lat i wcale sie nam nie nudzi. Zmieniam to i owo, dodaje to i owo i wychodzi z pieca chleb jak z nowego przepisu
icon_wink.gif

Kminek bardzo tu pasuje i szczerze przyznaje, ze czesto dorzucam kilka lyzek.
Tatter
ten chleb jest wyjątkowy - po pierwsze przepis bardzo prosty, po drugie zawsze wychodzi , a po trzecie jest zawsze prze, prze, przepyszny
lecker.gif
mniam.gif

I dla tego dla Ciebie jak nawiększe podziękowania za tak wspaniały przepis
daumen.gif
bussi.gif
daumen.gif

U nas zawsze co tydzień gości w kuchni, a nasz tata nie wyobraża sobie dnia bez niego
icon_razz.gif

My również lubimy ten przepis modyfikować
icon_razz.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo, bardzo sie ciesze
bussi.gif

I ogromnie mi milo, ze Waszemu Tacie rowniez smakuje
herzen.gif

Na bazie tego przepisu, zrobilam kiedys inny chleb, nazwalam go Polski, gdy moj maz zajadal kromki tego chleba z kielbaska mysliwska i chrzanem i pomiedzy kesami pomrukiwal z zadowolenia i powtarzal "...zupelnie jak dawny polski chleb..." . Moze mielsicie okazje juz piec ten chleb jesli nie - to polecam
icon_biggrin.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Tatter ja ten Twoj Polski pieke bardzo czesto, nawet dzisiaj go upieklam, a przepis chyba mam z Twojego bloga, tak? Nie pamietam, bo mam go juz od dawna. Polecam, bo jest przepyszny i jest to dla mnie taki awaryjny pewniak, jak mi sie nie chce nic poprzedniego dnia nastawiac albo zwyczajnie zapomne czy nie mam czasu. Wszyscy u mnie go bardzo lubia, a to jest wazne, bo mam niezwykle wybredna rodzine i rzadko zdarza sie dogodzic wszystkim naraz.

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
index.php?act=findpost&pid=913822Bardzo, bardzo sie ciesze
bussi.gif

I ogromnie mi milo, ze Waszemu Tacie rowniez smakuje
herzen.gif

Na bazie tego przepisu, zrobilam kiedys inny chleb, nazwalam go Polski, gdy moj maz zajadal kromki tego chleba z kielbaska mysliwska i chrzanem i pomiedzy kesami pomrukiwal z zadowolenia i powtarzal "...zupelnie jak dawny polski chleb..." . Moze mielsicie okazje juz piec ten chleb jesli nie - to polecam
icon_biggrin.gif
Jeszcze nie piekliśmy, ale na pewno skorzystamy
icon_mrgreen.gif
Twoje przepisy są niezawodne i jak do tej pory nie zawiedliśmy się na Twoich propozycjach
anbetung.gif
daumen.gif
bussi.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy