Prosty i pyszny razowiec

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
tatter @ 22 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=913822Na bazie tego przepisu, zrobilam kiedys inny chleb, nazwalam go Polski, gdy moj maz zajadal kromki tego chleba z kielbaska mysliwska i chrzanem i pomiedzy kesami pomrukiwal z zadowolenia i powtarzal "...zupelnie jak dawny polski chleb..." . Moze mielsicie okazje juz piec ten chleb jesli nie - to polecam
icon_biggrin.gif
Tatter, Twoj Chleb Polski jest absolutnie przepyszny!!!
Pieke go przynajmiej raz w tygodniu:
* awaryjnie, kiedy nie mam czasu na dlugie zabawy z chlebem,
* albo gdy po systematycznym dokarmianiu nazbiera mi sie za duzo zakwasu,
* albo kiedy po prostu mamy na niego ochote.
Pieklam go przedwczoraj, pieke go i dzis, na specjalne zyczenie meza.
Ten chleb pachnie niesamowicie, ma wyjatkowy smak, swietnie sie wyrabia i zawsze sie udaje.
Jest rewelacyjny do wedlin, kielbasek, pasztetu z ogorkiem kiszonym.
Pierwszy raz ten chleb zobaczylam na blogu Dorotus76 i dla niego zrobilam pierwszy raz w zyciu zakwas.
Kto jeszcze go nie piekl, niech sprobuje, bo naprawde warto!!!
Zastanawialam sie nawet ostatnio dlaczego nie zamiescilas jeszcze tego przepisu tutaj, w chlebach.
gruebel_2.gif

Mysle, ze dzieki temu ten przepis uszczesliwilby jeszcze wieksza rzesze ludzi
lecker.gif

Chetnie zamiescilabym jego fotke ale glupio mi zasmiecac watek prostego i pysznego razowca.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Syso, tez mis ie tak zdaje, ze bloga i bardzo, bardzo jestem rada, ze Wam smakuje.
banana.gif

Guciu, polecam zatem. Daj mi koniecznie znac jak Wam poszlo.

Karino, nie wiesz nawet jak sie ciesze! Chetnie zobacze Polski w Twoim wydaniu, dlatego tez zaraz zamieszcze na Cinie przepis. Dziekuje za mile slowa
icon_biggrin.gif

channa

Member
Gru 28, 2008
14
0
0
Witam bardzo serdecznie
icon_razz.gif

Jestem Waszą fanką i cichą wielbicielką od około roku. Czytam nie tylko Wasze posty ale również piekę pieczywo z Waszych przepisów. Szczególnie upodobałam sobie chleb razowy Tatter. Do tej pory nigdy nie mialam z nim klopotów. Rósł jak opętany w lodowce (przez całą noc) a rano wstawiałam do piekarnika i zawsze wychodził. Od jakiegoś jednak czasu mam z nim kłopoty. W lodówce nie chce rosnąć, więc wyjmuję go rano i zostawiam w kuchni na stole, niby rosnie .............ale wyrasta do okolo 2 cm. od brzegów foremki (zawsze ta sama keksówka). Po upieczniu niestety jest popękany (pewnie jednak za mało wyrósł), czasami wychodzi zakalec, czasami w smaku jest ok. Czytając posty na temat tego wypieku, odnowiłam swój zakwas. Z samym zakwasem nie mam problemów. Pięknie bąbelkuje, a jednak chleb nie wychodzi taki jak poprzednio. Mąka jest ta sama i żytnia 2000 i pszenna. Kompletnie nie wiem o co chodzi. Czy cos poradzicie? Bedę wdzieczna
icon_razz.gif

Anna

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Jestem w niebie!!!!
To jest najlepszy razowiec jaki jadlam i najbardziej udany (w sensie technicznym) z tych, ktore udalo mi sie dotychczas upiec.
Wczesniej wychodzily mi razowce za mokre w srodku, no i smakowo jakos mi nie pasowaly.
Od kilku ostatnich dni mialam okropna ochote na razowca i to nie byle jakiego - chodzil za mna smak Kolodzieja. Nie wiem czy znacie - ten razowiec ma mnostwo ziaren w sobie i jest pieczony w formie o ksztalcie malego walca. Kolodzieja potem kroi sie w poprzek i ma sie malutkie okragle kromeczki.
Mam akurat taka forme, ale ona jest taka malutka, a podsycany obrazami wyobrazni apetyt byl po prostu ogromny.
Dlatego zdecydowalam sie upiec Tatterowca, bo tak mi podpowiadalo serce chociaz rozum sklanial sie w kierunku upieczenia Ukrainskiego (tego upieke w niedziele lub poniedzialek, kiedy mam wolne, bo mi te 4 godziny wyrastania nie pasuja do normalnego dnia roboczego).

Zatem wzialam sie za ww razowca.
Od poczatku szlo mi pod gorke w zwiazku z tym, ze dysponuje tylko maka zytnia sitkowa (moglabym kupic i razowa ake mam 25 kilo tej i nie chce zeby sie zastarzala) tak wiec juz moj zakwas byl bardziej zwarty niz powinien.
Ale - co bylo dobre zlapalam go w idealnym momencie - pieknie w pojemniku byl wyrosniety. Po dodaniu reszty maki zytniej (znowu sitkowej) ciasto zgestnialo, a po wsypaniu polowy maki pszennej chlebowej (ktora tez mocno ciagnie wode) ciasto zaczelo sie robic sztywne...
Pomyslalam, ze jezeli wsypie reszte maki to bede mogla spokojnie zagniesc ciasto reka, a przeciez nie o to chodzi w razowcach.
W panice zaczelam przerabiac te 28 stron watku i szukac pomocy - moze juz ktos to przerabial... Tatter radzila aby dodac 150 do 170g wody max.
Zrobilam co nastepuje:
dodalam 35g siemienia lnianego zalanego 100g wody (w formie gestej galaretki)
dorzucilam prazone ziarna:
40 g slonecznika
30 g siemienia
10 g sezamu (nie przepadam za nim ale fajnie pasuje do razowca)
10 g maku
15 g orzechow wloskich
Po tym zabiegu ciasto dalo sie wymieszac lyzka, domieszalam jeszcze troche maki pszennej (w sumie dalam jej 250g, czyli o 50 mniej niz w przepisie).

No i powiem tak. Jestem BAAAAAAAAARDZO zadowolona. Chleb jest przepyszny, nie za kwasny, nie za mokry i nie za suchy. Ziarenka dodaja mu fajnego smaku
Po prostu mistrzostwo swiata. Czuje, ze przelamalam zla passe w dziedzinie razowcow. Tatter jestes wielka!
Przepis jest rewelacyjny. Upieke tesciowi za dwa tygodnie w Polsce, bo on - byly piekarz - ciagle narzeka na razowce ze sklepu, ze sie krusza. A ten razowiec jest IDEALNY.
Pozarlam juz 3 kromki i ciagle sie slinie na mysl o nim!
Strzele mu fotke jak tylko sie rozjasni bo musze sie nim pochwalic!
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
I ja z Ciebie jestem dumna i ciesze sie ogromnie, ze moim Tatterowcem przelamalas zla razowa passe. Chleb wyglada rewelacyjnie i jesli smakuje tak jak wyglada to brawo, brawo, brawo. Koniecznie napisz co o razowcu mysli Twoj tesc :D

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Guciu, coz ja tu moge dodac...ciesze sie ogromnie, ze przygarneliscie Tatterowca i cuda z nim wyprawiacie.

W sobote jak zwykle upieklam bochenk, z lyzeczka slodu i kminkiem...mmmm...pycha!

Załączniki

• Tatterowiec.jpg
    Tatterowiec.jpg
    69.8 KB · Wyświetleń: 0

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
tatter @ 21 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544240Niestety wiekszosc maszyn do chleba nie jest przystosowana do pieczenia chlebow zakwasowych, a juz szczegolnie zytnich razowcow...
Chleby na zakwasie fermentuja dluzej niz drozdzowe i w nizszej temperaturze...
Pamietaj, ze kwas zawarty w zakwasowym chlebie moze byc calkiem silny i moga potencjalnie zajsc niekorzystne reakcje ...jestem pewna, ze na ten temat pisala juz Mirabbelka...
Moja rada jest taka...jesli chce Ci sie brudzic i wykorzystywac maszyne...wymieszaj w niej tylko ciasto i zostaw na godzine, potem przeloz je do foremki, pozwol wyrosnac...tak jak w przepisie z reszta...
Jedni piszą, że zakwas uszkadza powłokę, inni, że pieką chleby na zakwasie w maszynie i nic się nie dzieje
gruebel_2.gif
Czy ktoś zna jakieś naukowe poparcie na to, jakie reakcje chemiczne przy tym zachodzą? ;) Ja jestem umysł ścisły i muszę mieć czarno na białym ;) Wg jakby miały zajść jakieś reakcje z kwasem, to zaszłyby już na etapie mieszania, a nie dopiero przy pieczeniu. Ponadto powłoki antyadhezyjne (teflon itp.), którymi pokryte są formy w maszynach do pieczenia podobno (wg producentów) są obojętne na działanie substancji chemicznych włącznie z wrzącymi kwasami i zasadami, więc prędzej jakaś reakcja chemiczna zajdzie w zwykłej metalowej keksówce bez powłoki teflonowej - kwasy reagują z metalami jak najbardziej
icon_neutral.gif

Ale wracając do samego przepisu, to jest rewelacyjny
icon_exclaim.gif
anbetung.gif

Robiłam w maszynie (Alaska BM 2000) wg proporcji podanych przez Tatter (bez drożdży, na żytnim zakwasie), tyle że woda pół na pół z siadłym mlekiem
icon_smile.gif
Efekt jak na maszynę bardzo dobry, to znaczy poza brakiem przyrumienionej skórki wszystko ok, nie opadł, jedynie może wyszedł ciut za słony, bo miałam zwykła a nie gruboziarnistą, dałam płaską łyżkę, ale to i tak jak dla mnie trochę za dużo.
Wyrabianie w maszynie (1,5 h), potem wyjęłam mieszadła i zostawiłam na noc (6 h) w maszynie do rośnięcia i rano upiekłam (1 h).

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,251
2,310
113
tatter @ 11 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=930792Guciu, coz ja tu moge dodac...ciesze sie ogromnie, ze przygarneliscie Tatterowca i cuda z nim wyprawiacie.

W sobote jak zwykle upieklam bochenk, z lyzeczka slodu i kminkiem...mmmm...pycha!
Tatter
wspaniały i bardzo smakowity
mniam.gif

A tak na marginesie to bardzo lubimy piec Tatterowca
icon_mrgreen.gif
- jak również pałaszować bo jest przepyszny
lecker.gif

I zawsze wychodzi
icon_razz.gif
i jest niezawodny
daumen.gif

I dzisiaj z dodatkiem mąki owsianej i jęczmiennej
gruebel_2.gif
lecker.gif

razowiec_Tatter_m_ka_owsiana_m_ka_jęczmienna.jpg

Załączniki

• razowiec_Tatter_m_ka_owsiana_m_ka_jęczmienna.jpg
    razowiec_Tatter_m_ka_owsiana_m_ka_jęczmienna.jpg
    121.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Joannas, gratuluje. Koniecznie zrob go jeszcze raz... moze tez jakas fote znajdziesz...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy