tatter @ 13 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=944499Jak co tydzien: cudo!
Tatter![]()
![]()
ten przepis jest niezawodny - chlebek zawsze wychodzi i jeszcze nigdy nie zawiódł nas - jest po prostu pyszny![]()
polonistka @ 21 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=947312A ja po dłuuugiej przerwie znów chcę się zabrać za pieczenie. Przerwa była spowodowana głównie odchudzaniem - prwie żadnego pieczywa nie jadłam... - a teraz czas zrobić sobie dobrze
Reaktywuję zakwas... Zobaczymy, czy mi się uda, jak nie, to czeka mnie hodowanie od nowa. Miałam zasuszony, właśnie rozpuściłam i czekam na efekty.A moim zdaniem (i z doświadczenia...) jak odchudzanie to tylko z razowcamiPolonistko wracaj do zakwasu, będzie zdrowo i przyjemnie![]()
![]()
tatter @ 15 Mar 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=262084Ten chleb pieke 2 razy w tygodniu...
400g zakwasu (uzywam zakwasu z maki zytniej razowej)
150ml wody
100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
1 lyzka grubej soli
1/2 lyzeczki demerary
(jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy)
Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.
Wszystkie skladniki mieszamy, recznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiamy do wyrosniecia (jesli mieszamy w maszynie zostawiamyje w niej na caly cykl >dough< [razem z mieszaniem 1,5 godz].
Znow mieszamy, krotko, przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Uwazamy zeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperature na 200C i pieczemy godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje -mozna spryskac woda (i chleb i piekarnik <!--emoid--><!--endemo--> ).
Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.
Zycze smacznego!
Nie rozumiem czasu pieczenia. Czy godzine mam liczyć od wstawienia chleba do piekarnika czy od osiągnięcia temperatury 200C (zgaśnięcia kontrolnej lampki)?
Izolda @ 21 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=947469Sioniu czas liczymy od momentu wstawienia chleba do zimnego piekarnika.Dziękuję!!!!
A czy po tych 60 minutach wyjmujemy chleb od razu, czy można go trochę zostawić w piekarniku?
Gucio @ 21 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=947352A moim zdaniem (i z doświadczenia...) jak odchudzanie to tylko z razowcamiPolonistko wracaj do zakwasu, będzie zdrowo i przyjemnie![]()
Aaa właśnie że nie. Bo problem w tym, że jak upiekę dobry chlebek, to nie mogę przestać go jeść... więc razowiec czy nie razowiec, w biodra i tak pójdzie![]()
Na razie mam problem z reaktywacją zakwasuPrzez chwilkę mi się wydawało, że bąbelkuje, ale chyba jednak nie
Dam mu jeszcze szansę... podkarmiłam go teraz mąką razową, trzymajcie kciuki...![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.