przetwory majowe

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
KAROTKA @ 8 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=853308Myślę, że wystarczy zabrać z sobą na łąkę litrowy pojemnik, żeby jakoś na litraż je przeliczyć...
icon_wink.gif

Ja niestety liczę kwiaty
Do syropu liczę kwiatki, natomiast co do słoika, to chyba tak zrobię. Nurtuje mnie za to pytanie: litrowy słoik luźno włożonych główek, a może ubitych. Alo już wiem: litrowy słoik bez szypułek ! I tak zrobię. Musiałam głośno pomyśleć

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
miod.jpg
300-500 kwiatów mlecza(same główki bez łodyg)

1,5 kg cukru-1,5 litra wody-2 cytryny
Sposób I

Kwiaty po przyniesieniu do domu włożyć do wanny(bez wody!) na 15 minut żeby pozbyć się robaczków.

Zalać je 1,5 l wody,wrzucić 1 cytrynę wyszorowaną i pokrojoną na ćwiartki(razem ze skórą).Gotować to bez przykrycia ok półtorej godziny na małym ogniu.Przecedzić tak żeby nie wpadły nam kawałki kwiatków.
Wsypać do wywaru cukier i sok z drugiej cytryny.

Gotować jeszcze to godzinę i 15 minut bez mieszania,na wolnym ogniu. Gorący wlać do słoików,zamknąć,obrócić do góry dnem aż wystygnie.
Sposób II

Kwiaty wkładamy do wanny jak w sposobie I na 15 min.

Zalać kwiaty wodą i gotować na wolnym ogniu ok.5 minut.Następnie odstawić na noc do chłodnego pomieszczenia,rano odcedzić,wycisnąć kwiaty.Uważać żeby nic nie wpadło do wywaru.Wywar gotować stopniowo wsypując cukier i sok z 2 cytryn. Gotować aż do uzyskania konsystencji miodu.
Przeważnie robię według II sposobu i daję 500 kwiatów.

Załączniki

• miod.jpg
    miod.jpg
    19.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Do picia robię syrop z kwiatów dzikiego bzu,natomiast z mniszka robię miód i moje wnuczki jedzą to z chlebem lub najlepiej bez żadnych dodatków.
Robię tego miodu bardzo dużo,bo u mnie nie ma odkładania na zimę .Już teraz zaczęły otwierać dopiero co zrobione
lecker.gif

Podobno ma własciwości wzmacniające i uodparniające.

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ja używam tego miodu mniszkowego zarówno do słodzenia herbaty (lub innych napojów) ale też do pieczenia piernika
icon_biggrin.gif

Mam fajny, łatwy i zawsze udający się przepis - poszperam i zamieszczę... Po zimie gdzieś mi się zapodział...
Dodaję też czasami do marynowania mięsa - przed pieczeniem.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
udało mi się w niedzielę pozbierać świeżo zakwitłe mlecze, nie było tego dużo, zaledwie jeden słoik... Po wyjściu robaczków zalałam kwiaty wodą, nastawiłam, aby się zagotowały i... poszłam uciąć pokrzywy do suszenia :x
Powiem tylko tyle, że mlecze zamieniają się w węgiel tak samo jak wszystko inne :X
Mam za to kilka słoiczków ususzonych pokrzyw.

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
mlecze
icon_wink.gif

Jeszcze szybkie pytanko-trza miec rekawice?Rece sie nie brudza na brazowo?

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
No-potwierdzam.Zebralam pol wanny mleczy i czekam na robaczki.Rozumuje prawidlowo,ze powinny one wylezc do wanny,a ja mam kwiatki pozbierac do garnkow,zeby zaczac gotowac?

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
ooo, pół wanny mleczy to niezły wynik! Robaczki wyłażą gdy kwiaty są na białym tle i raczej leżą osobno. Jak Ty masz ich pół wanny, to one wyjdą na inne kwiaty? Hmm... Jak pisałam już poprzednio, ja je wysypuję na białym prześcieradle i one sobie przez paręnaście minut wychodzą, strzepuję je i czyste kwiaty wkładam do garnka.
Powodzenia!

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Sie gotuje juz przecedzony-tylko cytryny musialam dac duzo,bo mnie zemdlilo z samego wachania
icon_redface.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
A propos miodu.
Robicie inne miody kwiatowe?
To nie musi byc mniszek.
Moze byc kwiat lipy, bzu czarnego, fijolki, chabry, lawenda...

Mysle o krystalizowanych fijolkach tylko... nie bardzo mi sie chce. jakby nie bylo to katorznicza robota.
Myslicie, ze moznaby takie kwiaty zamrozic?

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Mozna zamrozic w kostkach lodu.

A moj mniod przelalam do sloikow-strasznie ciemny mi wyszedl
gruebel_2.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
kermidt @ 11 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=854452A propos miodu.
Robicie inne miody kwiatowe?
To nie musi byc mniszek.
Moze byc kwiat lipy, bzu czarnego, fijolki, chabry, lawenda...

Mysle o krystalizowanych fijolkach tylko... nie bardzo mi sie chce. jakby nie bylo to katorznicza robota.
Myslicie, ze moznaby takie kwiaty zamrozic?
Robię z mniszka,bzu czarnego ,lipy u nas rosną przy drodze więc odpadają ,a na miód z chabrów nie mam przepisu .
kermidt-jeśli znasz proporcje,to proszę o podanie
anbetung.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Tylko nie smiejcie sie, nie krzyczcie, nie denerwujcie się na mnie. Czy mozecie napisać dokładnie jaką część mniszka mam zrywać? Czy tylko płatki, czy razem z zieloną główką?
Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy