przetwory majowe

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Vidarko? I co dalej z tymi kostkami?

W mojej ksiazce (the complete book of color) pisza tak:
Sloik wypelniony do pelna kwiatami zalej miodem tak, zeby przykryl calkowicie kwiaty.
uzywaj do aromatyzowania herbaty lub na bolace gardlo.

Koniecznie, koniecznie musze zrobic dzika roze!
Wyobrazam sobie, ze pic taka bede z dzika rozkosza!

I bez czarny na temperature
i lipe (mam nadzieje, ze rosnie w lesie) na gardlo.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (duende @ 7 May 2009, 10:53 ) index.php?act=findpost&pid=852977Sok z liści mniszka jest nawet w sprzedaży a to samo można zrobić szybko i samemu.

Syrop miodowy z kwiatów mlecza
na zaziębienia i bóle gardła.

Kwiaty z mniszka lekarskiego 1000 szt. (tylko dobrze rozwinięte żółte)
Cukier 16 szklanek
Cytryna 4 szt
Woda 4 l

Aby ułatwić sobie pracę, największy garnek wykładam czystym starym bawełnianym prześcieradłem (od ubiegłego roku służy mi właśnie tylko do tego celu) i wrzucam tam kwiaty mlecza. (wcześniej przez godzinkę pozwalam im leżeć na białym prześcieradle by wyszły małe czarne robaczki).
Kwiaty zalewam wodą. Zagotowuję i gotuję ok 5 min., potem zdejmuję z ognia i po ok 1 godz. odcedzam kwiaty. I tu wystarczy po prostu je wycisnąć z prześcieradła, wykręcić porządnie. Dzięki temu patentowi nie ma fusów.
Cały płyn został w garnku. Na małym ogniu podgrzewam go 3-5 godz., co jakiś czas mieszam, żeby się nie gotował. Następnie dodaję cukier i sok z wyciśniętych cytryn. W razie potrzeby jeszcze odparowywuję, ale zwykle już nie ma takiej potrzeby. Konsystencja tego ma być w postaci syropu - nie miodu! Przelewam do słojów i przechowujemy w spiżarce. Dodajemy go do herbaty lub pijemy samodzielnie.
Litosci,
podzielilabys skladniki na 4 to by nie wygladal przepis tak katorzniczo.

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
kermidt @ 11 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=854510Vidarko? I co dalej z tymi kostkami?
No jakto co?Wklada sie ladne kwiatki w te przegrodki do lodu,zalewa zimna przegotowana woda,zamraza i siup do drinkow
lecker.gif
.
Pewnie pyszne i fajnie wyglada.
(chyba.Bo ja nie pije)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Janka @ 11 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=854595Musisz zerwać całe kwiaty bez łodyżek,tzn,całą główkę kwiatową.
TU zrozumiałabym że razem z tym w czym trzymają się płatki... może tu tak trzeba? ale z tego co ja pamiętam to moja babcia zrywała wyłącznie płatki - nic zielonego.
Główka ma jeszcze taką zieloną kryzę z zielonymi płatkami od pączka... http://www.mrooczlandia.com/ziola/img/mniszek.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Cinka @ 12 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=854611TU zrozumiałabym że razem z tym w czym trzymają się płatki... może tu tak trzeba? ale z tego co ja pamiętam to moja babcia zrywała wyłącznie płatki - nic zielonego.
Główka ma jeszcze taką zieloną kryzę z zielonymi płatkami od pączka... http://www.mrooczlandia.com/ziola/img/mniszek.jpg
Ja właśnie tak robię, że odrywam od kwiatka łodyżkę i zostawiam te zieloną kryzę, na której płatki się trzymają.
Nie bawię się w skubanie samych płateczków. Raz tak zrobiłam - ale potem z lenistwa już się wycwaniłam...
icon_wink.gif

Jak dla mnie miodek mniszkowy wykonany w jeden i drugi sposób ma taki sam smak - więc już się nie męczę...
icon_biggrin.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Janko, tak. Tak samo robi sie chabry.

A jeszcze Babcia robila wino.
Zasypywala cukrem platki, potrzasala, a jak puscily sok zalewala przegotowana letnia woda i stawiala w slonecznym oknie.
Podobno takie winko dobrze wplywa na wzrok.
Babcia rzeczywiscie nigdy nie uzywala okularow.

Udalo mi sie znalezc takie przepisy

Przepis z "Kuchnia"'04

Chabrówka

4 filizanki płatków chabrów
0,5l wódki

Płatki chabrowe zalewamy wódką i macerujemy około tygodnia. Filtrujemy przez bibułę i przelewamy do butelki. Chabrówka ma piękny choc nietrwały niebiesko-fioletowy kolor i bardzo oryginalny smak. Można na wschodnią modłę popijać ją po obfitym posiłku - dla lepszego trawienia.

Wino bławatkowe

4,5 kg cukru rozpuścić w 12 l wrzącej wody, po ostudzeniu dodać 4 l płatków kwiatowych chabra bławatka, 3 cytryny umyte i pokrojone w plastry (bez pestek) + drożdże. fermentować. Dodałbym tu jeszcze trochę pożywki.
Co ciekawe, po zakończeniu fermentacji i przecedzeniu autor zaleca dolanie 6 l słodkiego czerwonego wina.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
kermidt-uparłam się na chabry
icon_razz.gif
i gdy tylko się pojawią zacznę zbieranie.
Dziękuję za odpowiedź.

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
kermidt @ 11 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=854452A propos miodu.
Robicie inne miody kwiatowe?
To nie musi byc mniszek.
Moze byc kwiat lipy, bzu czarnego, fijolki, chabry, lawenda...

Mysle o krystalizowanych fijolkach tylko... nie bardzo mi sie chce. jakby nie bylo to katorznicza robota.
Myslicie, ze moznaby takie kwiaty zamrozic?
Podobno z akacji oraz jaśminu jest dobrze zrobić syrop - analogicznie do mniszkowego ...
gruebel_2.gif

Nie mogę trafić na Panią, z którą o tym kiedyś dyskutowałam na osiedlowej ławeczce...
icon_mrgreen.gif

Muszę się gdzieś na nią zaczaić...
dump.gif
bo czas leci i trzeba pyszności robić
lecker.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Dobrze, że przypomniałyście o jaśminie! U mnie właśnie kwitnie i cudownie pachnie:
Zamierzam go jutro zebrać (same płatki) i zasuszyć na potrzeby dodatków do herbaty aromatycznej. Suszony kwiat jaśminu jest w sprzedaży w herbaciarniach po 12 zł za paczuszkę 100 g. Herbata z dodatkiem suszony kwiatów jaśminu ma działanie odświeżające, odprężające i uspokajające.
W ubiegłym roku dodałam płatki do zielonej zwyczajnej herbaty liściastej i po wymieszaniu pozostawiłam w zapomnieniu w kącie szafki a dzisiaj sobie o niej przypomniałam!
rofl.gif
I właśnie popijam, cudnie przeszła aromatem, jak się cieszę, że ją zrobiłam!
Pomyślcie, jaki wspaniały prezent byłby na gwiazdkę dla amatora herbat!

Mam taki stary kajet, w którym w czasach niedostatku internetu zapisywałam różne przepisy, niestety nie pisałam, skąd mam te receptury. Korzystałam z gazet, poradników domowych najczęściej, oraz zasłyszane i polecane przez znajomych.
Oto co wyszperałam dot. jaśminu.

NALEWKA JAŚMINOWA

1 l spirytusu 70%,
pół słoja litrowego płatków z kwiatów jaśminu,
2 łyżki soku z cytryny,
pół litra wody,
200g miodu
Do słoja z płatkami jaśminu wlać spirytus na 3 tygodnie. Po tym czasie odcedzić i dodać sok z cytryny oraz syrop z miodu i wody i pozostawić na 48 godzin. Przefiltrować do butelek. Pic po 2-3 miesiącach.

Nalewka jest bardzo aromatyczna.

Na płatkach jaśminu

50 dag płatków jaśminu
1 litr spirytusu (40 proc.)
0,5 kg cukru
1 litr wody
sok z jednej cytryny

Płatki jaśminu zbierać w czerwcu wcześnie rano przy suchej i słonecznej pogodzie. Wrzucić do gąsiora, zalać alkoholem i wystawić na słońce na 2 miesiące. Następnie zlać, wycisnąć płatki, dodać syrop z przegotowanej wody i cukru oraz sok z cytryny. Zostawić na 3 dni, aby się przegryzło, przefiltrować i wstawić do piwnicy na co najmniej 2 lata.

Przepis pochodzi z książeczki: "Najlepsze sprawdzone Nalewki na długie zimowe wieczory", praca zbiorowa.

nać

Member
Lut 14, 2006
30
0
0
Czarny Bez
icon_smile.gif
...zaczyna nieśmiało w maju kwitnąć ...więc wpisuję

Fizz z czarnego bzu

5 1\2 wody
3 1\2 szklanki cukru
sok i cienko skrojona skórka z 1 cytryny
2 łyzki stołowe octu winnego
12 baldachów kwiatu czarnego bzu

1. Zagotować wodę.Wlać do wyjałowionego naczynia:dodać cukier i mieszać aż się ropuści.
2. Gdy woda wystygnie, dodać sok i skórke cytryny,ocet i kwiat czarnego bzu.Przykryć kilkoma warstwami gazy i zostawić na 24 h
3. Przefiltrować przez gazę do butelek z grubego szkła.Napój będzie gotowy po 2 tygodniach.Podawać schłodzony.

Polecam...zaskakuje

wiwczorkiem wrzucę resztę....suszki, syropy, nalewki

nać

Member
Lut 14, 2006
30
0
0
wielkie przepraszam...szukałam wątków "bzowych" ale widocznie mało skutecznie.Dlatego wpisałam Tu:)

nać

Member
Lut 14, 2006
30
0
0
nie napisałam że 5 i 1/2 l wody:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy