Dobrze, że przypomniałyście o jaśminie! U mnie właśnie kwitnie i cudownie pachnie:
Zamierzam go jutro zebrać (same płatki) i zasuszyć na potrzeby dodatków do herbaty aromatycznej. Suszony kwiat jaśminu jest w sprzedaży w herbaciarniach po 12 zł za paczuszkę 100 g. Herbata z dodatkiem suszony kwiatów jaśminu ma działanie odświeżające, odprężające i uspokajające.
W ubiegłym roku dodałam płatki do zielonej zwyczajnej herbaty liściastej i po wymieszaniu pozostawiłam w zapomnieniu w kącie szafki a dzisiaj sobie o niej przypomniałam!
I właśnie popijam, cudnie przeszła aromatem, jak się cieszę, że ją zrobiłam!
Pomyślcie, jaki wspaniały prezent byłby na gwiazdkę dla amatora herbat!
Mam taki stary kajet, w którym w czasach niedostatku internetu zapisywałam różne przepisy, niestety nie pisałam, skąd mam te receptury. Korzystałam z gazet, poradników domowych najczęściej, oraz zasłyszane i polecane przez znajomych.
Oto co wyszperałam dot. jaśminu.
NALEWKA JAŚMINOWA
1 l spirytusu 70%,
pół słoja litrowego płatków z kwiatów jaśminu,
2 łyżki soku z cytryny,
pół litra wody,
200g miodu
Do słoja z płatkami jaśminu wlać spirytus na 3 tygodnie. Po tym czasie odcedzić i dodać sok z cytryny oraz syrop z miodu i wody i pozostawić na 48 godzin. Przefiltrować do butelek. Pic po 2-3 miesiącach.
Nalewka jest bardzo aromatyczna.
Na płatkach jaśminu
50 dag płatków jaśminu
1 litr spirytusu (40 proc.)
0,5 kg cukru
1 litr wody
sok z jednej cytryny
Płatki jaśminu zbierać w czerwcu wcześnie rano przy suchej i słonecznej pogodzie. Wrzucić do gąsiora, zalać alkoholem i wystawić na słońce na 2 miesiące. Następnie zlać, wycisnąć płatki, dodać syrop z przegotowanej wody i cukru oraz sok z cytryny. Zostawić na 3 dni, aby się przegryzło, przefiltrować i wstawić do piwnicy na co najmniej 2 lata.
Przepis pochodzi z książeczki: "Najlepsze sprawdzone Nalewki na długie zimowe wieczory", praca zbiorowa.