bawareczka
Member
- Wrz 7, 2010
- 3,391
- 0
- 0
bawareczka @ 27 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1525440Duende jak te pokrzywy kurom dajesz?? siekasz jakos? czy suszysz czy co. ja mam kilka przepiorek i kurczaki.A mogę ja?![]()
Świeżą pokrzywę, najlepiej taką młodą - sieka się jak natkę i miesza z karmą. Z tego co pamiętam - mama mieszała tak na sypko z parowanymi i pogniecionymi ziemniakami, plus osypka i pokrzywa - taka sałatka![]()
pychotka12 @ 27 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1525403A jak robisz syrop?
ja robie tak:
40-50 baldachimów bzu czarnego
1kg cukru
1litr wody
1 cytryna
wodę zagotowuję z cukrem i cytryną, zalewam kwiaty i zostawiam na 2-4 dni.
póżniej odcedzam wlewam do słoików i pasteryzuję 15 minut.
może twój przepis jest inny to schęcią by wypróbowałaNo ja właściwie identycznie:
Na porcję około 7 słoików (czyli mniej więcej wystarczającą na zimę) potrzebujemy:
- 30-40 baldachimów bzu
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 1 cytrynę
Wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy. Duży słój wypełniamy bzem (bzu nie myjemy! wtedy wypłukalibyśmy cenny pyłek), zalewamy gorącą wodą z cukrem, dodajemy pokrojoną w kawałki cytrynę i obwiązujemy gazą.
bawareczka @ 27 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1525440Duende jak te pokrzywy kurom dajesz?? siekasz jakos? czy suszysz czy co. ja mam kilka przepiorek i kurczaki.Cinka @ 27 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1525506A mogę ja?![]()
Świeżą pokrzywę, najlepiej taką młodą - sieka się jak natkę i miesza z karmą. Z tego co pamiętam - mama mieszała tak na sypko z parowanymi i pogniecionymi ziemniakami, plus osypka i pokrzywa - taka sałatka
Pamiętam jak moja babcia mieszała taką drobno posiekaną pokrzywę z ugotowanym na twardo jajkiem i "krupami" taką specjalną paszą dla małych kurczątek.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.