- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Ciasto na ptysie jakie kto chce, ale może być np. takie:
20dag mąki
4 jajka
1 szkl. wody
10 dag margaryny
szczypta soli
Margarynę z wodą zagotować, wsypać mąkę energicznie mieszając, aż zacznie odstawać od garnka. Jak przestygnie, dodać sól i wbijać po jednym jajku ucierając, aż się ładnie połączy. Kłaść kupki ciasta na blasze, piec w gorącym piekarniku.
Piana:
3 białka
20 dag cukru
1/8 l wody
kwasek cytrynowy i aromat dla smaku i zapachu
Białka ubić na sztywno, z wody i cukru ugotować syrop ("do nitki" )
Białka ubijać ok.20 minut na parze wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.
z ciastek odciąć czapeczki, nałożyć masę, przykryć czapeczkami, posypać cukrem pudrem i ptysie gotowe:

20dag mąki
4 jajka
1 szkl. wody
10 dag margaryny
szczypta soli
Margarynę z wodą zagotować, wsypać mąkę energicznie mieszając, aż zacznie odstawać od garnka. Jak przestygnie, dodać sól i wbijać po jednym jajku ucierając, aż się ładnie połączy. Kłaść kupki ciasta na blasze, piec w gorącym piekarniku.
Piana:
3 białka
20 dag cukru
1/8 l wody
kwasek cytrynowy i aromat dla smaku i zapachu

Białka ubić na sztywno, z wody i cukru ugotować syrop ("do nitki" )
Białka ubijać ok.20 minut na parze wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.
z ciastek odciąć czapeczki, nałożyć masę, przykryć czapeczkami, posypać cukrem pudrem i ptysie gotowe:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: