Ptysie z masą z zaparzanych białek

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Ciasto na ptysie jakie kto chce, ale może być np. takie:

20dag mąki
4 jajka
1 szkl. wody
10 dag margaryny
szczypta soli

Margarynę z wodą zagotować, wsypać mąkę energicznie mieszając, aż zacznie odstawać od garnka. Jak przestygnie, dodać sól i wbijać po jednym jajku ucierając, aż się ładnie połączy. Kłaść kupki ciasta na blasze, piec w gorącym piekarniku.

Piana:
3 białka
20 dag cukru
1/8 l wody
kwasek cytrynowy i aromat dla smaku i zapachu
icon_smile.gif

Białka ubić na sztywno, z wody i cukru ugotować syrop ("do nitki" )
Białka ubijać ok.20 minut na parze wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.

z ciastek odciąć czapeczki, nałożyć masę, przykryć czapeczkami, posypać cukrem pudrem i ptysie gotowe:
ptysie_012.jpg

Załączniki

• ptysie_012.jpg
    ptysie_012.jpg
    147.8 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
36
Czyli, że praktycznie woda odparowuje, a jak spuszczasz z łyzki kroplę to ona nie spada taką właśnie jedną kroplą tylko sie tak ciągnie jak nitka. Po prostu robi się taki gęsty syrop.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Dzięki Gusiu , tak jest, dotąd gotować syrop, aż się za kroplą spadającą z łyżki będzie "nitka ciągnęła"

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,776
0
0
A czy koniecznie te białka trzeba ubijać na parze? Bo ja kiedyś czytałam, ze jak sie ma mikser to na parze nie trzeba nic ubijać... :roll:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,554
2
38
Właśnie siedzą w piekarniku. Nie mam szprycy, więc zrobiłam kuleczki za pomocą łyżek, jeszcze 10 min będą się piec. Przełożę ja kremem adwokatowym (o ile mi wyjdą)
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
A ja myślałam, że masę którą tu podałam będziesz robić, bo ciasto jak ciasto.
Ja uwielbiam takie starodawne ptysie z białkową masą, jak jestem u mamy, to tam zawsze sobie kupuję takiego olbrzymiego, wypaćkam się zawsze, zakleję jak ostatnia sirota, ale nie mogę się opanować. A samej nie chce mi się nigdy tych białek zaparzać więc nie robię...

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,554
2
38
BeataSz @ 14 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=835159A ja myślałam, że masę którą tu podałam będziesz robić, bo ciasto jak ciasto.
Ja uwielbiam takie starodawne ptysie z białkową masą, jak jestem u mamy, to tam zawsze sobie kupuję takiego olbrzymiego, wypaćkam się zawsze, zakleję jak ostatnia sirota, ale nie mogę się opanować. A samej nie chce mi się nigdy tych białek zaparzać więc nie robię...
Z tego co poczytałam w necie to ciasto na znaczenie, nie zawsze wychodzi. Mój tata piekł ptysie kartonami i potem sobie stały nawet kilka miesięcy, ale ja , gapa ostatnia, nie podpatrzyłam taty. Co do masy białkowej to z nią nie przepadam (jeśli to ta , którą mam na myśli).
Same ptysie nie wiem czy mi wyszły bo piekłam pierwszy raz. Oczywiście są blade, bo tak piecze mój piekarnik, chociaż siedziały w nim 40 min. Po przekrojeniu mają dziurki, w sam raz do kremu, ale wydają mi się trochę surowe, a może dlatego że są jeszcze ciepłe mam takie wrażenie.
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
po 40 minutach nie powinny być surowe, to bardzo długo jak na małe ciastka, ale wiem, że dużo od piekarnika zależy. Świeże ciasto ptysiowe jest takie jakby wilgotne w środku, taka jego uroda.

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,554
2
38
I tak jestem dumna, że wyszły mi prawie puste w środku , mają piękne dołki do kremu
icon_smile.gif

Tata w niebie się cieszy ze zdolnej córuni
icon_wink.gif
Fota z komórki, za mało aparatów w domu
icon_wink.gif

Załączniki

• Re_exposure_of_200903141460.jpg
    Re_exposure_of_200903141460.jpg
    195.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,795
0
0
wyszły mi wyszły!wczesniej (z innych przepisow) nie wychodzily a te wyszły!
anbetung.gif

ale co tam ptyski-krem!!!! krem taki jaki pamiętam ze szczeniecych lat
lecker.gif

jej jak ja dawno takiego kremu w ptysku nie jadlam...
Beato po raz kolejny-dzieki WIELKIE!!!

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Ooo, masę wypróbowałaś! nagły ślinotok mnie chwycił więc chyba w weekend zrobię mimo diety, zwłaszcza, że białka zostały z pączków
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
No i skusiłam się dzisiaj i zrobiłam:

ptysie_005.jpg

ptysie_009.jpg

ptysie_011.jpg

Załączniki

• ptysie_005.jpg
    ptysie_005.jpg
    161.4 KB · Wyświetleń: 5
  • ptysie_009.jpg
    ptysie_009.jpg
    145.5 KB · Wyświetleń: 5
  • ptysie_011.jpg
    ptysie_011.jpg
    140 KB · Wyświetleń: 5

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy