Ptysie z masą z zaparzanych białek

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Ciasto na ptysie jakie kto chce, ale może być np. takie:

20dag mąki
4 jajka
1 szkl. wody
10 dag margaryny
szczypta soli

Margarynę z wodą zagotować, wsypać mąkę energicznie mieszając, aż zacznie odstawać od garnka. Jak przestygnie, dodać sól i wbijać po jednym jajku ucierając, aż się ładnie połączy. Kłaść kupki ciasta na blasze, piec w gorącym piekarniku.

Piana:
3 białka
20 dag cukru
1/8 l wody
kwasek cytrynowy i aromat dla smaku i zapachu
icon_smile.gif

Białka ubić na sztywno, z wody i cukru ugotować syrop ("do nitki" )
Białka ubijać ok.20 minut na parze wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.


z ciastek odciąć czapeczki, nałożyć masę, przykryć czapeczkami, posypać cukrem pudrem i ptysie gotowe:
ptysie_012.jpg
 

Załączniki

  • ptysie_012.jpg
    ptysie_012.jpg
    147.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Czyli, że praktycznie woda odparowuje, a jak spuszczasz z łyzki kroplę to ona nie spada taką właśnie jedną kroplą tylko sie tak ciągnie jak nitka. Po prostu robi się taki gęsty syrop.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Dzięki Gusiu , tak jest, dotąd gotować syrop, aż się za kroplą spadającą z łyżki będzie "nitka ciągnęła"
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A czy koniecznie te białka trzeba ubijać na parze? Bo ja kiedyś czytałam, ze jak sie ma mikser to na parze nie trzeba nic ubijać... :roll:
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Właśnie siedzą w piekarniku. Nie mam szprycy, więc zrobiłam kuleczki za pomocą łyżek, jeszcze 10 min będą się piec. Przełożę ja kremem adwokatowym (o ile mi wyjdą)
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
A ja myślałam, że masę którą tu podałam będziesz robić, bo ciasto jak ciasto.
Ja uwielbiam takie starodawne ptysie z białkową masą, jak jestem u mamy, to tam zawsze sobie kupuję takiego olbrzymiego, wypaćkam się zawsze, zakleję jak ostatnia sirota, ale nie mogę się opanować. A samej nie chce mi się nigdy tych białek zaparzać więc nie robię...
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
BeataSz @ 14 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=835159A ja myślałam, że masę którą tu podałam będziesz robić, bo ciasto jak ciasto.
Ja uwielbiam takie starodawne ptysie z białkową masą, jak jestem u mamy, to tam zawsze sobie kupuję takiego olbrzymiego, wypaćkam się zawsze, zakleję jak ostatnia sirota, ale nie mogę się opanować. A samej nie chce mi się nigdy tych białek zaparzać więc nie robię...
Z tego co poczytałam w necie to ciasto na znaczenie, nie zawsze wychodzi. Mój tata piekł ptysie kartonami i potem sobie stały nawet kilka miesięcy, ale ja , gapa ostatnia, nie podpatrzyłam taty. Co do masy białkowej to z nią nie przepadam (jeśli to ta , którą mam na myśli).
Same ptysie nie wiem czy mi wyszły bo piekłam pierwszy raz. Oczywiście są blade, bo tak piecze mój piekarnik, chociaż siedziały w nim 40 min. Po przekrojeniu mają dziurki, w sam raz do kremu, ale wydają mi się trochę surowe, a może dlatego że są jeszcze ciepłe mam takie wrażenie.
icon_biggrin.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
po 40 minutach nie powinny być surowe, to bardzo długo jak na małe ciastka, ale wiem, że dużo od piekarnika zależy. Świeże ciasto ptysiowe jest takie jakby wilgotne w środku, taka jego uroda.
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
I tak jestem dumna, że wyszły mi prawie puste w środku , mają piękne dołki do kremu
icon_smile.gif

Tata w niebie się cieszy ze zdolnej córuni
icon_wink.gif
Fota z komórki, za mało aparatów w domu
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • Re_exposure_of_200903141460.jpg
    Re_exposure_of_200903141460.jpg
    195.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
wyszły mi wyszły!wczesniej (z innych przepisow) nie wychodzily a te wyszły!
anbetung.gif

ale co tam ptyski-krem!!!! krem taki jaki pamiętam ze szczeniecych lat
lecker.gif

jej jak ja dawno takiego kremu w ptysku nie jadlam...
Beato po raz kolejny-dzieki WIELKIE!!!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Ooo, masę wypróbowałaś! nagły ślinotok mnie chwycił więc chyba w weekend zrobię mimo diety, zwłaszcza, że białka zostały z pączków
icon_biggrin.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
No i skusiłam się dzisiaj i zrobiłam:

ptysie_005.jpg

ptysie_009.jpg

ptysie_011.jpg
 

Załączniki

  • ptysie_005.jpg
    ptysie_005.jpg
    161.4 KB · Wyświetleń: 0
  • ptysie_009.jpg
    ptysie_009.jpg
    145.5 KB · Wyświetleń: 0
  • ptysie_011.jpg
    ptysie_011.jpg
    140 KB · Wyświetleń: 0