Puchatkowa Kremówka Kardynalska

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
Zamierzam popełnić to to na niedzielę. Moje oczywiście nie będzie takie ładne.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a ja zrobiłam na urodziny w formie tortu i w takiej wersji zrobila furorę. Otóż zrobiłam 3 krążki a kazdy krążek składał się z naprzemiennych białych i żółtych pierścieni. Oczywiście środkowy krążek miał odwrotnie ułożone pierścienie niż dolny i górny. Bardzo to fajne było, ale następnym razem, jak bedę robić tort zrobię po 3 (a nie 5) pierścieni na okrąg.

polecam tę kremówkę jako tort!

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Chyba zrobię to ciasto...
Tylko wolałabym dać coś innego zamiast dżemu...Mrożone jagody przejdą?
Albo wiśnie z syropu-nie za słodkie??

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Czytam ten przepis i do końca go nie rozumiem
icon_sad.gif

CYTATPłaską blachę do pieczenia posmarować w kilku punktach margaryną
To znaczy którą płaską? Tą na rolady?
CYTATDwiema łyżkami (jedną nabierać a drugą zgarniać nadmiar ciasta) nakładać najpierw biszkopt a później bezpośrednio przylegajaco, masę bezową w następujący sposób: zacząć od biszkoptu, kładąc wzdłuż dłuższego boku formy, na całej długości – „warkocz” ciasta szerokości kilku centymetrów, I DŁUGOŚCI PÓŁMISKA. Obok na styk, tak samo masę bezową.
To znaczy po prostu pasek ciasta? Nie rozleje się?
gruebel_2.gif

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Akulka @ 19 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=416613Czytam ten przepis i do końca go nie rozumiem
icon_sad.gif

To znaczy którą płaską? Tą na rolady?

To znaczy po prostu pasek ciasta? Nie rozleje się?
gruebel_2.gif
1.) Tak. Taką płaską blachę jaka jest na wyposażeniu każdego piekarnika i najczęściej piecze się na niej rolady.

2.) Pasek ciasta nie rozleje się (jeżeli to ino pycio) bo ciasto nie jest aż tak rzadkie
mniam.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
To ciasto się faktycznie nie rozlewa ale ja dla pewności i spokoju własnego zaczynam wyciskanie od masy bezowej- ona jest jednak sztywniejsza od masy biszkoptowej i robi za stelaż
icon_wink.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki Dziuniu i Puchatku
bussi.gif
Ja tez zaczne od bezy
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Puchatku, to jeszcze jedno pytanie - wypiek od razu do pozarcia, czy moze chwilke polezec? Bo nie wiem kiedy go upiec
gruebel_2.gif

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Akulka @ 19 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=416857Puchatku, to jeszcze jedno pytanie - wypiek od razu do pozarcia, czy moze chwilke polezec? Bo nie wiem kiedy go upiec
gruebel_2.gif
Te 2 - 3 godziny poleżakowania w lodówce wychodzą mu bardzo na zdrowie. Najsmaczniejszy jest tego samego dnia.
U mnie na stole jeszcze nigdy nie wyrzymał dłużej niż 45 minut od momentu podania
lecker.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Aha, to tego samego dnia trzeba pożreć
gruebel_2.gif
Dzięki
icon_wink.gif

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
A jeśli ją zrobię dzień wcześniej.... ??

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
sha @ 19 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=417253A jeśli ją zrobię dzień wcześniej.... ??
Wybacz
anbetung.gif
ale w tym temacie nie mam żadnego doświadczenia. U mnie od chwili podania na stół (zrobione tego samego dnia) jeszcze nigdy nie zdążyło się postarzeć. Znika w ciągu kilkudziesięciu minut.
Znajomi jednak donoszą, że nalepsze jest zrobione i zjedzone w ten sam dzień.

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
dziękuję

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja robie tak jak Dziunia, najpierw rękawem wyciskam bezową, potem drugim rekawem biszkopt. Po pierwsze jest stelż, a po drugie szybciej i czysciej.

zgadzam sie ze 2-3 godziny w lodowce to optimum, smaki zdążą się przegryźć, a śmietana nie zdąży zaśmierdnąć (ale ja mam czuły węch)

acha i Akulko błagam, TĘ na rolady! TĘ!

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Poświąteczny remanent w spiżarni wykazał obecność nadmiaru konfitur z róży i wiśni.
Ponieważ na tą sobotę jestem zaproszony z pierwszą wizytą do znajomych tu Polaków, mam zamiar spiec to ciacho i poprzekładać je mieszanką wspomnianych konfitur. To będzie mi zalatywać krakowskimi pączkami z różą ale mówi się, że do odważnych świat należy
cheers.gif

Owi znajomi są w posiadaniu japońskiej restauracji sushi to chyba ich taki "suwenir" nie zaskoczy
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Puchu weź no tego wbij na górę w kremówkje żywe krewetki, bedzie git i pełny zaskok
fiesgrins.gif
lecker.gif
mniam.gif

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy