Puchatkowa Kremówka Kardynalska

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Puchatek @ 8 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=446024Trza by je, te robaki poprzyklejać choćby butaprenem
Gęsty lukier zrób
fiesgrins.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Lis ależ ja z premedytacja bojkotuje aha! Nie rozumiem czemu ach! ale aha!
Serio.

katalonka

Member
Gru 14, 2006
21
0
0
Mam i ja!
Świetny pomysł na ciasto, jest puszyste, leciutkie. Ja też nie trzymałam się oryginalnego przepisu i, jak widać na załączonym obrazku, zrobiłam bez dodawania kawy do śmietany, zamiast dżemu porzeczkowego (nie lubię) dałam konfiturę jagodową. Proste i szybkie w wykonaniu. Dla mnie ciut mało ciasta w stosunku do ilości masy, następnym razem troche zmienię proporcje. Ale i tak dla mnie bomba!

kremowka3.jpg kremowka7.jpg

Załączniki

• kremowka3.jpg
    kremowka3.jpg
    173.5 KB · Wyświetleń: 2
  • kremowka7.jpg
    kremowka7.jpg
    52 KB · Wyświetleń: 2

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Katalonka to zaszalałaś
icon_eek.gif
przepięknie to wygląda!!!

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
katalonka @ 18 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=451132Mam i ja!
Świetny pomysł na ciasto, jest puszyste, leciutkie. Ja też nie trzymałam się oryginalnego przepisu i, jak widać na załączonym obrazku, zrobiłam bez dodawania kawy do śmietany, zamiast dżemu porzeczkowego (nie lubię) dałam konfiturę jagodową. Proste i szybkie w wykonaniu. Dla mnie ciut mało ciasta w stosunku do ilości masy, następnym razem troche zmienię proporcje. Ale i tak dla mnie bomba!
Tak jak wszędzie indziej, tak i tutaj nie ma obowiązku wiernego naśldowania przepisu. Dowolność nie ma granic i to dobrze, że masz odwagę zmienić coś wg własnej inwencji.
wink.gif

Atrakcją tego ciasta jest obecność 3 smaków. Gorzki - przez dodanie kawy do śmietany, kwaśny, który ma wnieść dowolna konfitura, oraz słodki z biszkoptu i bezy.
Jeżeli zwiększysz ilość ciasta, stanie się ono wyraźnie słodkie. Słodycz będzie dominować. Ale może to jest to co lubisz
gruebel_2.gif
mniam.gif
W każdym razie powodzenia i zadowolenia
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobiłam ją dziś w kształcie tortu dla mamy na urodziny
cvety.gif

bałam się nakładać ciasto i bezę i poprosiłam męża, powiedziałam, że ma zrobić 3 pierścienie i poszłam do pokoju bo nie mogłam patrzeć gdy będzie to robił
fiesgrins.gif
wracam i oczom nie wierzę
icon_eek.gif
on 1/2 obu składników wpakował do tortownicy
cry_1.gif
a jeszcze chciał całość tam wsadzić, no myślałam, że mnie potrzaska
icon_rolleyes.gif

A On jak to chłop, zrozumiał, że mają być trzy pierścienie ale nie usłyszał, że mają być trzy blaty
baa.gif

Drugi blat robiłam sama i wyszedł taki jak powinien być, ale trzeci był cieniusieńki na 1cm po urośnięciu, ledwio go oderwałam od papieru taki z niego był naleśnik jak już troszke oklapł
cry_1.gif

Ciasto wykładałam łyżką, bo ani strzykawą ani workiem niestety nie potrafiłam tego uczynić, wychodziły cieniutkie paseczki pięcio milimetrowe a ja chciałam by od razu były takie 2-3cm
Kremówkę dało się zjeść, lecz bita śmietana wcale nie była gorzkawa mimo, że dodałam 2 kopiaste łychy kawy
dontknow.gif
konsystencja bezy i bitej śmietany była jednolita dlatego też ani smakowo się one nie różniły ani też nie wyglądały inaczej
icon_rolleyes.gif

Kupiłam dżem porzeczkowy z Łowicza i był on dla mnie zbyt słodki i okazał się on być z całymi owocami
cry_1.gif
a już nie miałam czasu by się babrać z przecieraniem i dlatego też poszedł cały słoiczek na jeden tort.

Ale co ja tu tak marudzę, ważne że wszystkim smakowało
fiesgrins.gif
na drugi raz zrobię na blaszce z piekarnika, jest to napewno mniej karkołomne zadanie niż cyrkowanie w okrągłej formie
fiesgrins.gif

całość wysmarowałm jeszcze dodatkową porcją śmietany i posypałam robakami z czekolady
fiesgrins.gif

nie umiem przyklejać robaków do boku tortu, jak oni to robią Ci cukiernicy?!!!
icon_rolleyes.gif

czarna magia brałam w garść robaczki i ciach rzucałam pełną garścią z wielkim rozmachem w boczki więc się robactwo po całej kuchni rozlazło a niewielka ilość przykleiła do torcika
baa.gif
icon_mrgreen.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Akulko bardzo się spieszyłam by wykonać to ciasto i nawet nie pamiętałam o zdjęciach
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No szkoda Kasha, bo na pewno slicznie wygladała
daumen.gif
lecker.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy