raspberry69 @ 12 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=788973Mam pytanie, w czym namaczacie ciasto? chodzi mi o ten ponczEee, nie masz się co rumienić
Każdy pewnie robi inny poncz, każdemu co innego smakuje. Ja robię do różnych tortów różnie
Najprostszy poncz to woda z cukrem i sokiem z cytryny-ma to być dość wyraziste w smaku, dobrze kwaskowate.
Jeśli nasączam zwykłe blaty biszkoptowe to do ponczu dodaję jeszcze jakiś aromat.
Można zamiast wody użyć naparu z herbaty lub kawy + oczywiście cukier i sok z cytryny.
Do tortu orzechowego robię często : woda+cukier+sok z cytryny ( bez aromatu) lub kawa+cukier+sok z cytryny ( bez aromatu)
W każdym przypadku można dodać alkoholu do ponczu, dobrze robi
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia