"Bridge rolls"-buleczki drozdzowe

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
"Bridge rolls" - buleczki drozdzowe:



2 jajka
200ml mleka
450g maki pszennej chlebowej
1,5 lyzeczki soli morskiej
1 lyzeczka cukru (org.caster sugar)
100g miekkiego masla
1 lyzeczke drozdzy instant
kilka lyzeczek mleka do smarowania
mak lub ziarna sezamu do posypania

Jaja wymieszac z mlekiem dosypac make i pozostale skladniki, wymieszac, wyrobic, zostawic do wyrosniecia. Gdy podwoi swoja obietosc, wylozyc na posypana maka stolnice, podzielic na 15 czesci, przykryc (lekko naoliwiona folia) aby nie wysychaly. Formowac podluzne buleczki. Ukladac na naoliwionej blasze, zostawic do wyrosniecia. Przed wlozeniem do pieca posmarowac wierzchy bulek mlekiem i posypac makiem lub sezamem. Piec 15-18 min w nagrzanym do 220C piekarniku.
Ostudzic na kratce kuchennej. Zycze smacznego
 

MoTyLeK

Member
Lis 26, 2004
170
0
0
Cudnie wygladaja! Musze je zrobic...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Lisko, ciesze sie, ze pieklas te buly, ktore maja jedna wade - znikaja w mgnieniu oka ! <!--emoid:D--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Buleczki sa doskonale. Mieciutkie- ale tak jak napisala Liska - nie waciaste. Dodatkowo odpowiada mi , ze sa delikatne, ale &quot;wytrawne&quot; w smaku i przez to swietne do sandwiczy z wedlina, rybnymi pastami , ale rowniez doskonale z dzemem czy nutella.
Dziekuje za kolejny swietny przepis.

Aha, ja czesc posypalam makiem, czesc sezamem, a reszte mieszanka przeroznych ziarenek.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
AgusiaH..bardzo mi milo!
Bardzo lubimy tutaj te buly...rzeczywiscie do kanapek z wszelakim &quot;wnetrzem&quot; idealne...
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dodam jeszcze zdjecie calej blaszki mioch bridge rolls:

bridgerollssnb1.jpg
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Przepyszne! Właśnie skończyłam piec i wciągnęłam jedną na gorąco, parząc się w język. Drugą, kwadrans później, już z masełkiem. Mąż zjadł 3. Są wspaniałe, delikatne, puszyste. Przypominają mi takie duże rogale posypane makiem, które pamiętam z dzieciństwa
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Lis...gratuluje udanego wypieku i ciesze sie bardzo, ze smakuja Twojej rodzince!!!
 

catieme

Member
Kwi 6, 2006
10
0
0
Jakie Wy zdolne!
Buły wyglądają przepysznie
lecker.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm... a mi ciasto wyszło jak na brioszkę i to taką bogatą brioszkę... Bułeczki potem baardzo powoli rosly i nie były zbyt lekkie.

Nie wiem, co mogłam zrobić nie tak?
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Slabe drozdze? Za geste ciasto (moje bylo lepkie i dosyc tluste przez te ilosc masla)? Za malo wyrosly przed pieczeniem, bo bylo za zimno (ja wsadzilam do cieplego piekarnika i ladnie urosly)?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Malgosimi @ 15 Nov 2006, 23:09 ) index.php?act=findpost&pid=395674hm... a mi ciasto wyszło jak na brioszkę i to taką bogatą brioszkę... Bułeczki potem baardzo powoli rosly i nie były zbyt lekkie.

Nie wiem, co mogłam zrobić nie tak?
Pewnikiem wina drozdzy, bo nie sadze abys je &quot;wyrastala&quot; za krotko
Robie je czesto, ciasto jest elastyczne i buly daja sie formowac bez problemu.
Malgosimi, robilas je z maki chlebowej czy zwyklej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Lis, ciasto było dokładnie jak brioszkowe, tłustawe, ale nie jakieś twarde i b. gęste. To nie pierwsze moje bułki w zycu - więc takiego błędu nie popełniłam

Tatter - ciasto wyrastało całą noc i nie podwoilo się! Ale po raz pierwszy uzylam drozdzy instant innej niż zawsze firmy..
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Malgosimi @ 16 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=395998Tatter - ciasto wyrastało całą noc i nie podwoilo się! Ale po raz pierwszy uzylam drozdzy instant innej niż zawsze firmy..
Zdaje sie, ze wszystko jasne...moje buly wyrastaja w 1-1.5 godz, na stole kuchennym w temp ok 18-19 C, drozdze, ktorych uzywam to:albo wspomniane gdzies juz przeze mnie z &quot;doves organic&quot; lub awaryjnie Hovis, czasem polskie Dr.Oetker....

Sprobuj moze ze swiezymi...


A Brioche tez dosc czesto wypiekam (stanowi glowny skladnik &quot;bread and butter pudding&quot; zamiast zwyklego chleba...) wiec jakby Lis chcial...to moge wpisac przepis a i zdjecie tez sie gdzies znajdzie...
icon_biggrin.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Poproszę
mniam.gif

Małgorzatto- ja robiłam na swieżych, na mumiach mi wszystko gorzej rośnie, nawet jeśli je wcześnie ożywię, ale ty jesteś suszona wyjadaczka, wiec powinno byc wszystko jedno.